‘Soruşturmalar etkin değil, cezasızlık gelenek halini aldı’

Diyarbakır Emek ve Demokrasi Platformu, polis şiddetine tepki göstererek, cezasızlığın gelenek haline geldiğini belirtti.

Platform, Mardin’in Nusaybin ilçesine bağlı Fırat Mahallesinde B.E. adlı bir çocuğun polisin şiddetine maruz kalmasına ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

Açıklamada görüntülerin sosyal medya platformlarına düşmesinin ardından Emniyet Genel Müdürlüğü’nün tepki vermek zorunda kaldığı hatırlatıldı. Emniyet Müdürlüğü şiddet uygulayan polis hakkında soruşturma başlatıldığı ve görevden el çektirildiğini ifade etmişti.

Ancak aynı açıklamada yine çocuklar suçlanarak, saldırı meşrulaştırılmaya çalışılmıştı. Platform, Emniyet Genel Müdürlüğünün söz konusu açıklamasında site içinde oyun oynayan çocukların güvenlik güçlerine taş attıklarını ve çocuklara karşı şiddet eylemini meşrulaştırmaya çalıştığını ifade eti.

Platform şunları belirtti: “Yaşananlar bize göstermiştir ki bu coğrafyada öldürülen Ceylanlar, Uğurlar ve daha nicelerin soruşturmaları etkin yapılmamış cezasızlık bir gelenek halini almıştır. Yine atılan bir twet veya köşe yazılarından dolayı insanlar ceza alırken TV programlarında ölüm listesi yaptığını belirtenlere herhangi bir yaptırım olmuyor, ülkede hukuk herkese eşit uygulanmıyor. Genelde bütün çocuklara ve özelde Kürt çocuklarına yönelik bu nefret halinin iktidarın zihniyetinin bir sonucu olduğunu düşünüyoruz.”

Diyarbakır Emek ve Demokrasi Platformu, yaşanan olayın tüm boyutları ile etkin bir şekilde soruşturulması ve etkin yargılama yapılması çağrısında bulundu.