Sosyalist Enternasyonal saldırıların sonuçlarına karşı uyardı

Avrupa’daki sol ve merkez sol partileri bünyesinde barındıran Sosyalist Enternasyonal tarafından yayınlanan basın açıklamasında, Türkiye’nin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik işgal saldırılarının yol açacağı ağır sonuçlardan duyulan ‘endişe’ paylaşıldı.

Saldırıların bölgesel istikrara vereceği zarara dikkat çekilen açıklamada, insan hakları ihlallerinin yanı sıra DAİŞ terörizmiyle mücadelenin göreceği zarara işaret edildi. Çatışmaların artmasının sivillerin yaşadığı acıların artmasına yol açacağı belirtilen açıklamada, daha fazla sivilin yerlerinden kaçarak mülteci konumuna düşeceği uyarısı yapıldı.

Suriye’nin kuzeyindeki herhangi bir askeri müdahalenin en önemli sonucunun DAİŞ teröristlerinin yeniden güç kazanması olacağının ifade edildiği açıklamada, koalisyon güçlerinin geri çekilmesiyle yıllarca çetelere karşı mücadele eden Kürtler ve diğer güçlerin yalnız bırakıldığı belirtildi.

Sosyalist Enternasyonal’in Rojava Kürtlerine desteğinin altının çizildiği açıklamada, Kürtlerin bir yandan terörizme karşı ön cephede yer alırken, diğer yandan savaştan kaçan mülteciler için güvenli bir ortam yarattıklarının altı çizildi.

Demokratik Suriye Güçleri’nin (QSD) çetelerle savaşta 11 bini aşkın şehit verdiğinin hatırlatıldığı açıklamada, Kuzey ve Doğu Suriye’deki tarafların şiddetin önlenmesi, daha fazla kan dökülmemesi ve insan hakları krizinin yaşanmaması için itidalli olmaları istendi.