Soykırım saldırıları birçok kentte protesto edildi

Amed merkezli siyasi soykırım saldırılarında çok sayıda kişinin gözaltına alınması birçok kentte yapılan açıklamalarla protesto edildi. İstanbul’un iki ayrı noktasındaki açıklamalara saldıran polis, en az 10 kişiyi gözaltına aldı.

Amed merkezli soruşturma kapsamında 21 kentte yapılan ev baskınlarında, aralarında çok sayıda gazeteci, siyasetçi ve hukukçunun da bulunduğu 100’ün üstünde kişinin gözaltına alınmasına tepkiler devam ediyor.

İSTANBUL

İstanbul’'un Kadıköy, Esenyurt, Arnavutköy, Beyoğlu, Esenler, Kağıthane ve Başakşehir ilçelerinde Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Partisi), seçim çalışmalarını sürdürdüğü stantlarda açıklama gerçekleştirerek, gözaltıları protesto etti.

Esenler ilçesi Dörtyol Meydanı’nda gerçekleştirilen açıklamaya, Yeşil Sol Parti ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) yöneticilerinin yanı sıra çok sayıda kişi katıldı. Açıklamayı yapan HDP Esenler İlçe Eşbaşkanı Metin Dağ, operasyonun amacının iyi bilindiğini belirterek, “2015’ten bu yana siyasi darbeler, katliamlar, kara propaganda, özel savaş yöntemleri, tehdit, şantaj ve her türlü saldırıyla ömrünü uzatmaya çalışan iktidar, bu sabah gerçekleştirdiği gözaltı furyasıyla da 14 Mayıs seçimlerine yönelik yeni bir darbe sürecini başlatmıştır. Bu operasyon sandıkları ve halkın iradesini çalma operasyonudur. Bu operasyon topluma ve onun siyasi tercihlerine açık bir gözdağı ve tehdittir” dedi.

'AKP’NİN SON ÇIRPINIŞLARI'

Seçim sandıklarını koruyacak, hukuksuzluklarla mücadele edecek olan avukatların, kamuoyunu bilgilendirecek gazetecilerin ve AKP ile sahada mücadele eden siyasetçilerin eş zamanlı olarak hedef alınmasının tesadüf olmadığını vurgulayan Dağ, “İktidar ilk önce besleyip büyüttüğü çeteleri ve mafyayı sahaya sürerek onlara IŞİD diliyle toplumu tehdit ettirdi, şimdi de polis ve yargı marifetiyle doğrudan seçimlere müdahale ediyor. Sokaklarda açık açık ‘kafa kesme’ tehditleri savuran, seçmenlerimizi çocuklarıyla tehdit eden çetelere dokunmayan yargı ve kolluk AKP ve MHP seçim kampanyasına dahil olmuştur. Kaybettikçe saldırganlaşan, saldırganlaştıkça kaybeden AKP-MHP iktidarı asla kendisini bekleyen akıbetten kurtulamayacaktır. Bu saldırılar AKP’nin son çırpınışlarıdır ve asla sonuç vermeyecek beyhude çabalardır. Bu saldırılara en büyük cevabı da halkımız ve iradesi tehdit edilen toplumsal kesimlerin tamamı sandıklarda verecektir” diye belirtti. 

KADIKÖY’DE 10 GÖZALTI

Kadıköy Rıhtım’da kurulan stantta da açıklama yapılmak istendi. Ancak Yeşil Sol Parti milletvekilli adayı Dersim Dağ ve HDP İstanbul Milletvekilli Musa Piroğlu’nun da katıldığı açıklamaya saldıran polis, yaklaşık 10 kişiyi, şiddet uygulayarak gözaltına aldı. Gözaltına alınanlar bindirildikleri gözaltı araçlarında slogan atarken, Dağ ile birlikte meydanda kalan Piroğlu, duruma tepki gösterdiği esnada etrafta bulunan yurttaşlarda alkışlarla destek verdi.

Piroğlu ve çevrede destek veren yurttaşlar, "Hak, hukuk, adalet" sloganı atarak, gözaltıları protesto etti.

ARNAVUTKÖY'DE POLİS ÇEKİLDİ

Arnavutköy ilçesinin merkez Cumhuriyet Meydanı’nda kurulan stantta açıklama gerçekleştirildikten sonra çalınan müzikler eşliğinde halaya duruldu. Bu esnada grubu ablukaya alan polis, müziğin kapatılmasını ve halayın durdurulmasını istedi. Ancak grubun sloganlarla yanıt vermesi ve direnmesi üzerine polis geri çekilmek zorunda kaldı.

Gaziosmanpaşa ilçesinin Karayollar Mahallesi’ndeki stantta, polisin engellemelerine rağmen açıklama gerçekleştirildi. Ortak basın metnini HDP İlçe Eş Başkanı Mehmet Sıddık Burulay yaptı. Diğer ilçelerde de gerçekleştirilen açıklamalarda ortak basın metni okundu. 

ANTALYA
HDP Antalya İl Örgütü’nün Attalos Meydanı’nda yaptığı açıklamada, kitle sık sık “Baskılar bizi yıldıramaz”, “Bijî berxwedana HDP”, sloganları attı. Açıklamaya Yeşil Sol Parti Antalya milletvekili adayı Saruhan Oluç, siyasi parti, sendika temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda kişi katılırken, "Baskılar, gözaltılar, tutuklamalar bizi yıldıramaz” pankartı açıldı.
Kitle adına açıklamayı okuyan HDP Antalya İl Eşbaşkanı Hülya Hasbay, AKP-MHP’nin seçim yenilgisi arifesinde partilerine ve tüm toplumsal dinamiklere saldırdığını söyledi. Yapılan gözaltıların 14 Mayıs seçimlerine yönelik darbe sürecini başlattığını kaydeden Hasbay, yapılan operasyonun sandıkları ve halkın iradesini çalma operasyonu olduğunu belirtti.
‘YAPTIĞINIZ HER ŞEYİN HESABI SORULACAK’

HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç da, “Türkiye’nin her yerinde seçime giren vekillerimiz çok güçlü bir şekilde temsili sağlayacaktır. Bugün yaptığınız gözaltılar karşısında bunu devam ettirirseniz biz çok daha güçlü demokratik siyaset alanında kendimizi temsil ettireceğiz. Bu hareketin siyasi partinin arkasında bir halk vardır, bu halk sizin saldırılarınıza kolay kolay boyun eğmez. Bugüne kadar boyun eğmedi bugün de diz çökmeyecek. Bu iktidara ve bakanlarına sesleniyorum; demokratik siyasetin önüne engel çıkarmayın, daha fazla gerginleşme yaratmayın. Bu topraklarda hep birlikte demokratik siyasetle yaşamamız mümkün. 14 Mayıs demokratik siyaset yoluyla sandıkta halkın hesap sorma günüdür. Yaptığınız her şeyin hesabı sorulacaktır” dedi.

İZMİR

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri ise Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi üzerinde basın açıklaması yaptı. “Baskılar ve gözaltılarla anayasal hakları engellemek suçtur” pankartı açılan açıklamada, sık sık "Baskılar bizi yıldıramaz", "Gün gelecek, devran dönecek AKP halka hesap verecek", "Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz" ve "Faşizme karşı omuz omuza" sloganları atıldı. Açıklamaya Türkiye İnsan Hakları Vakfı Genel Sekreteri Coşkun Üsterci, Barış Vakfı Başkanı Hakan Tahmaz, Yeşil Sol Parti İzmir milletvekili adayları ve çok sayıda kişi katıldı. 

Grup adına açıklama yapan İzmir Barosu Başkan Yardımcısı Avukat Zöhre Dalkıran, 14 Mayıs seçimini kaybedeceği gerçeğini gören siyasal iktidarın, yargı eliyle savunmayı, halkın haber alma hakkını ve muhalefeti halen etkisiz hala getirmeye çalıştığını vurguladı. Kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkının daha fazla ihlal edildiğini belirten Dalkıran, "Siyasetçi ve avukatların hapishanelerde tutulduğunu ve bugün de gözaltı ve tutuklama tehdidiyle siyasal iktidarın son çırpınışlarla rejimini devam ettirmeye çalıştığını gördüğümüzü, baskılara boyun eğmeyeceğimizi ve mücadele etmekten asla vazgeçmeyeceğimizi açıkça ifade ediyoruz. Bizler, yargı makamlarına gözaltına alınan avukatların, gazetecilerin, sanatçıların ve siyasetçilerin de aralarında bulunduğu kişilerin adil yargılanma hakkı çerçevesindeki tüm haklarının sağlanması, bu çerçevede avukat görüş yasağı ve kısıtlama kararının kaldırılması çağrısında bulunuyor; yargısal süreci yakından takip edeceğimizi belirtiyoruz” ifadelerini kullandı. 

AYDIN

Yeşil Sol Parti ve HDP Aydın il örgütleri de gözaltılara ilişkin Yeşil Sol Partisi Efeler Seçim İrtibat bürosu önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamada sık sık “Gözaltılar, tutuklamalar, baskılar bizi yıldıramaz”, “Direne direne kazanacağız” sloganları atıldı.

Açıklamada konuşan HDP Aydın İl Eşbaşkanı Aysel Bahtyar Önsel “Tarihinin en büyük seçim yenilgisinin arifesinde olan AKP-MHP iktidarı, yaşadığı panik ve korkuyla partimize, sivil toplum örgütlerine, toplumsal dinamiklere ve muhalefete saldırmaya devam ediyor. Bu saldırılar AKP’nin son çırpınışlarıdır ve asla sonuç vermeyecek beyhude çabalardır. Bu saldırılara en büyük cevabı da halkımız ve iradesi tehdit edilen toplumsal kesimlerin tamamı sandıklarda verecektir” dedi

Ardından konuşan Yeşil Sol Parti Aydın Milletvekili Adayı Ebru Günay ise “Ne yaparsa yapsınlar, hangi arkadaşımızı gözaltına alırsa alsınlar.  Değiştiremeyecekleri bir hakikat var. AKP MHP kaybediyor ve daha fazla çalışarak bu iktidara kaybettireceğiz. Hesap sormak için geleceğiz. 14 Mayıs artık bizim için hesap sorma günüdür" diye konuştu. 

MUĞLA

Muğla'da da Muğla Emek ve Demokrasi Güçleri, kent merkezindeki Sınırsızlık Meydanı'nda basın açıklaması gerçekleştirdi. Kentte bulunan siyasi parti ve kurum temsilcilerinin katıldığı açıklamada basın metnini Yeşil Sol Parti Muğla Eş Sözcüsü Murat Sütçüoğlu okudu.