Stockholm’deki Rojhilat çalıştayı ikinci gününde

Kürt Ulusal Birlik Konferansı için düzenleyecek çalıştaylar dizisinin ilki olan Rojhilat (Doğu Kürdistan) Çalıştayı, dün Stockholm'de başladı. Çalıştay'ın sonuç bildirgesi bugün akşam saatlerinde açıklanacak.

Ortadoğu’da yaşanan kaos ve savaşa karşı alternatif yaşam inşası çerçevesinde direnişini sürdüren Kürt halkı, Kürtlerin ve Kürdistan’da yaşayan halkların, bütün engel ve zorluklara rağmen gün geçtikçe özgürlüğe yakınlaştığı bir dönemde toplanan Çalıştay, Kürt Ulusal Birliği'nin sağlanmasında önemli bir işlevi üstleniyor.

Çalıştaya Rojhilat’taki 16 siyasi parti ve sivil toplum kurumun yanı sıra birçok akademisyen, yazar ve gazeteciden oluşan 150 kişilik delege ve çok sayıda davetli katılıyor.

KÜRT HALKI ÖZGÜRLÜK VE EŞİTLİĞİN ÖNCÜLÜĞÜNÜ YAPIYOR

Ey Reqîb marşı ve saygı duruşuyla başlayan çalıştayın ilk konuşmasını yapan KNK Eş Başkanı Rêbwar Reşîd, “Gün bizim günümüzdür. Zaman Kürdistan zamanıdır. Ortadoğu’da bu kadar çok baskı, şiddet ve sömürünün yarattığı kaotik durumda Kürt halkı özgürlüğün, eşit ve kardeşçe yaşamanın öncülüğünü yapıyor. Bu dönemde sömürücü egemen güçler büyük bir kriz içindeler. Bugüne kadar büze karşı yürütülen savaşın tarafı olan ve bize karşı olan savaşı direkt yöneten uluslararası güçler büyük bir çelişki ve kaos içine girdiler. Ancak geleceğe dönük insanca bir yaşam projesine sahip tek taraf yine Kürt halkıdır. Dünya insanlık tarihinin en vahşi çete ordusu DAİŞ’e karşı yürüttüğümüz mücadeleyle diz çöktürdük” dedi.

ORTAK TAVIR OLUŞTURACAK BİR ZEMİN HAZIRLAMALIYIZ

KNK’nin, Küdistan’da yaşayan tüm halklar için insani bir sistem inşa etme amacının olduğunu vurgulayan Rêbwar Reşîd, “Kürt parti ve hareketlerinin arasında ciddi bir diyalog olması gerekiyor. Yaşamsal ve ulusal konularda her zaman ortak tavır oluşturacak bir zemin hazırlamalıyız. KNK bu konuda yaşamsal öneme sahip rolü üstlenmeye hazırdır.” şeklinde konuştu.

KÜRT HALKININ AYAKTA DURUŞUNU DİRENEN KÜRT KADINLARINA BORÇLUYZ

KJAR adına da Leyla Evdoyî konuştu. Kürdistan’da on yıllardır devam eden katliam ve yok etme politikalarına karşı yapılan direnişte Kürt kadınlarının temel rol oynadığını dile getiren Evdoyî, şunları kaydetti:

“Eğer Doğu Kürdistan’da bütün katliam ve asimilasyona rağmen bugün hala Kürt halkı ayaktaysa bunu direnen Kürt kadınlarına borçluyuz. Yüzlerce kadın gerilla ve kadın pêşmerge özgür, eşit bir ülke özlemiyle canlarını feda ettiler. Biz de onların özlem ve hayallerini devralıyoruz “

HER YERDE ULUSAL BİRLİK SAĞLANMALI

KODAR adına konuşma yapan Şêrzad Kemanger ise içinde bulunduğumuz koşullarda Kürt Ulusal Kongresinin önemini bahsederek, KODAR’ın mesajını ve yapılan önerileri dile getirdi:

“Ulusal Birlik içerisinde sadece siyasi partiler değil; sivil toplum kurumları, aydın, akademisyenler, toplumun kanaat önderleri de yer almalıdır.

Kürt Ulusal Birliği Rojhilat’da sadece Kürdistan sınırlarını değil, Kürlerin yaşadığı her yeri kapsamalıdır.

Kürt Ulusal Kongresi’nin en temel görevlerinden biri de Kürdistan doğasını ve tarih kokan her yapıyı korumak olmalıdır.

Toplumsal olarak cinsiyetçi siyasete karşı mücadele edilmeli, kadın özgürlüğü için direniş alanları yaratılmalıdır.

Bireysel, bölgesel ve belli tarafa yönelik çıkar gütmenin yerine, ulusal çıkarlar korunmalıdır.

Farklı inanç ve yaşam tarzlarının tamamı her durumda göz önünde bulundurularak özgünlükleri korunmalıdır.

Diplomatik çalışmalar ucuz ve tüccar yaklaşımıyla değil, ulusal esaslar göz önünde tutularak yapılmalıdır.

Yaresan halkının maruz kaldığı ötekileştirme politikası ve baskılar kabul edilemez.

İran rejimi tarafından kolberlere yönelik yapılan saldırılara karşı ortak tutum geliştirilmeli ve kolberler korunmalıdır.”

ÇALIŞTAYA KATILAN PARTİ VE ÖRGÜTLER

Çalıştaya Partiya Serxwebûna Kurdistanê, Komeleya Rewtî Sosyalîst, Sazumaniya Demokratîk a Yaresan, Partiya Komunîst ya Îranê, Platforma Howram, Platforma Zagros, Federasyona Ferheng a Yaresan, Sazumaniya Yarî Kurd Komeleya Mafê Mirovan a Kurdistanê, Komaleya Mafê Jinan-RONAK,  KODAR, PJAK û KJAR temsilcileri katılıyor.

Çalıştayın sonuç bildirgesi bu akşam açıklanacak.