Strasbourg’da AK önünde protesto eylemi-YENİLENDİ

Fransa’nın Strasbourg kentinde bir araya gelen Kürtler, Türk işgalciliği ve 9 Ekim komplosunu kınamak amacıyla Amerikan Büyükelçiliği’ne yürüdü. Polis eylemcilere müdahale etti, kitlenin eylemi sürüyor.

9 Ekim uluslararası komplosunun 21. yıldönümü dolayısıyla Strasbourg’da bir protesto eylemi gerçekleşti.

Kürt Kadın Hareketi (TJK-E) öncülüğünde Avrupa Konseyi önünde bir araya gelen Kürtler ABD Büyükelçiliği önüne yürüdü.

Yürüyüşe geçmeden önce TJK-E adına AK önünde Besime Konca tarafından bir basın açıklaması yapıldı.

Konca, "Biz kadınlar olarak 'Değişim ve Özgürlük İçin Sen de Ayağa Kalk' hamlemizle biz bu komployu boşa çıkartacağız. Önderliğimiz Ortadoğu’da bütün halklar için özgür ve eşitlikçi bir yaşam sunduğu için hala tutukludur. Bu kampanyamız mücadelemizin daha da büyümesini ve güçlenmesini sağlayacaktır. Bütün dünyada özgürlük ve eşitlik adına mücadele veren herkesi bu mücadeleye katılmaya ve bu kampanyayı büyütmeye davet ediyoruz" dedi.

Avrupa Konseyi’ne görevlerini hatırlatmak için burada olduklarını ifade eden Konca, "Önderliğimiz bütün halkların temsilidir ve insan hakları ihlal ediliyor bunu görmezden gelinmesini kabul etmiyoruz" diye konuştu.

Rojava’ya yönelik işgal tehdidi ve hazırlıklarına dikkat çeken Konca, "Bugün Rojava’da kadın öncülüğünden gerçekleşen devrime saldırı vardır. Bunu kabul etmeyeceğiz. Kobanê sürecinde nasıl bir araya geldiysek bugün de bir arada olacağız. Milyonlar sokakta olacağız. Diasporada yaşayan bizler bunun için elimizden gelen ne varsa yapacağız ve Kürdistan’daki işgale izin vermeyeceğiz" ifadelerini kullandı.

KCDK-E Eşbaşkanı Fatoş Göksungur ise Türk devletinin Rojava’ya yönelik saldırılarına işaret ederek, "Bu bir işgaldir, soykırımdır. Soykırım politikalarına gereken cevap verilecektir. Bu aynı zamanda uluslararası komploya da verilmiş bir yanıttır" dedi.

Kürt halkının Kobanê ruhuyla topyekün direniş içinde olması gerektiğini vurgulayan Göksungur, "Dünyanın gözü önünde barbarlar tarafından yapılan bu saldırıyı asla kabul etmeyeceğiz" diye konuştu.

Konuşmalar ardından kitle pankartlar ve sloganlar eşliğinde yürüyüşe geçti. Yoğun yağmur altında gerçekleşen yürüyüşte "Erdoğan tiranlığına dur de", "Değişim ve özgürlük için sen de ayağa kalk" yazılı pankartlar ile Kürt Halk Önderi Öcalan’ın fotoğrafının yer aldığı pankartlar taşındı.

ABD elçiliğine doğru yapılan yürüyüşte "Bijî berxwedana Rojava", "Öcalan’a özgürlük", "Bijî YPG/YPJ", "Jin, jiyan, azadi", "Terörist Erdoğan" sloganları atıldı

Eylemin devam ettiği sırada Türk devletinin işgali başlattığını duyurması üzerine, Strasbourg'daki kitle Avrupa Konseyi önünde eylemi devam ettirdi. Polis eylemcilere müdahalede bulundu. Eylem devam ediyor.