Suriye: Türkiye teröristleri finanse etmeye devam ediyor

BM İnsan hakları oturumlarında söz alan BM Suriye heyeti, Türk devleti başta olmak üzere bölgesel birçok gücün hala terörist grupları finansa etmeye devam ettiğini söyledi.

BM oturumlarında konuşan Uluslararası Bağımsız Suriye Soruşturma Komisyonu Başkanı Pinheiro ise “DAİŞ’e karşı kazanılacak zafer Suriye’deki savaşın sona ermesi anlamına gelmeyecektir” dedi.

11 Eylül’de başlayan Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi 36. İnsan Hakları Oturumları dün 34/26 BM İnsan Hakları Konseyi kararınca Uluslararası Bağımsız Suriye Soruşturma Komisyonu tarafından sunulan 32 sayfalık raporun üzerine yapılan tartışmalar ile devam etti.

PİNHEİRO: DAİŞ’E KARŞI ZAFER SURİYE’DEKİ SAVAŞIN SONU OLMAYACAK

Oturumlarda ilk olarak Uluslararası Bağımsız Suriye Soruşturma Komisyonu başkanı Paulo Sergio Pinheiro söz aldı. “DAİŞ’e karşı kazanılan zafer Suriye’deki savaşın sona ermesi anlamına gelmeyecektir” diyerek konuşmasına başlayan Pinheiro, DAİŞ’in hiçbir zaman Suriye’deki savaşın sona erdirilmesinde siyasi bir çözümün tarafı olmadığını söyledi.

Suriye’de devam eden savaşta sivillerin hedef haline getirilmeye devam ettiğini söyleyen Pinheiro, savaşt süresince hayatını kaybeden sivillerin çoğunun savaşta kullanılması yasak olan silahlar tarafından öldürüldüğünü söyledi. Rejimin hala birçok bölgede kimyasal silah kullanıldığını ifade eden Pinheiro, “Rejim güçleri ve Rusya tarafından yapılan hava saldırılarında çok sayıda sivil yaşamını yitirdi. Yine ABD ve koalisyon güçleri DAİŞ’e karşı verdiği savaşta sivillerin korunmasına yeterince önem vermiyor” iddiasında bulundu.

‘ÊZIDÎLER İÇİN DAHA ÇOK CABA SARF EDİLMELİDİR’

Hastanelerin, okulların, dini inanç yerlerine yönelik saldırıların durdurulması gerektiğine vurgu yapan Pinheiro, şöyle devam etti: “Uluslararası güçler, DAİŞ’in kurban haline getirerek esir aldığı Êzidi kadınları, çocukları ve erkeklerinin kurtarılması için gereğinden fazla çaba sarf etmelidir.”  

DEL PONTE: SURİYE’DEKİ SAVAŞIN SUÇLULARI ARTIK YARGILANMALIDIR

Pinheiro’dan sonra söz alan Uluslararası Bağımsız Suriye Soruşturma Komisyonu üyesi Carla Del Ponte ise, Suriye’deki savaşın üzerinden 7 yıl geçmesine rağmen uluslararası güçlerin hala bir çözüm üretmemesini sert dille eleştirdi. Komisyonun hala Suriye’de işlenen savaş suçlarını araştıracak Uluslararası bir mahkeme kurulması için BM Güvenlik Konseyi’nden yetki alamadığını ifade eden Del Ponte, “Suriye’de savaş suçu işlenmeye devam ediyor. Ama suçlular hala yargılanmıyor bu kabul edilebilir değil. Uluslararası toplum artık mağdurlar için, adaletin sağlanması için bir şey yapmalıdır. Suçluların yargılayacak bir mahkeme kurulmalıdır” dedi.

SURİYE: TÜRKİYE TERÖRİSTLERİ DESTEKLEMEYE DEVAM EDİYOR

Komisyon üyelerinin konuşmalarının ardından devlet temsilcileri, Uluslararası Bağımsız Suriye Soruşturma Komisyonu tarafından sunulan Suriye raporunu değerlendirmek üzere söz aldı. İlk sözü alan Suriye heyeti Suriye, komisyon tarafından hazırlanan raporun taraflı olarak hazırlandığını ifade ederek, tanık anlatımları ve Suriye rejimine karşı taraflara dayanarak hazırlanan bir raporun gerçeği yansıtmayacağını iddia etti.

Ülkedeki terörist grupları finansa eden ve onlara silah yardımı yapan rejimlerin devam eden savaşın sorumluluğunun komisyon tarafından rapora yansıtılmamasını eleştiren Suriye heyeti, Türkiye başta olmak üzere bölgesel birçok rejimin ülkedeki teröristleri finansa etmeye ve desteklemeye devam ettiğini söyledi.

Suriye heyeti, rejim güçleri tarafından kimyasal silah kullanıldığı iddiasını da reddetti.

DEVLETLER: DAİŞ’ KARŞI MÜCADELEDE DAHA KARARLI OLUNMALI

Suriye heyetinin ardından sırasıyla söz alan çok sayıda devlet temsilcisi, Suriye’de süren savaşın bilançosunun gün geçtikçe ağırlaştığına dikkat çekerek, savaşın sonlandırılmasında ve DAİŞ’e karşı verilen mücadelede daha kararlı olunması gerektiğine vurgu yaptı.

TÜRKİYE YİNE DAİŞ’E TOZ KONDURMADI

Oturumlarda söz alan Türkiye temsilcisi ise, bütün devletlerin gün boyu gündemine aldığı DAİŞ’e dokunmadan YPG ve Demokratik Suriye güçlerine yüklendi.