Suruç Katliamı Davası'nın 3. duruşması devam ediyor

Suruç Katliamı Davası'nın duruşması, Urfa'nın Hilvan ilçesindeki hapishanede, Urfa 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde sürüyor. Duruşmada ailelerin avukatları taleplerini dile getirdi.

Avukat Kazım Bayraktar, önceki duruşmada sanığın getirilmesi kararı alındığını ancak sonrasında heyetin hiçbir itiraz olmadığı halde bu karardan vazgeçerek, SEGBİS ile bağlanmasına karar verdiğini hatırlattı. Bayraktar, "Nasıl gelişmeler olduysa, bunlar adil yargılama konusunda kaygı uyandırıyor" dedi.

Kararı savcılık talebiyle alan mahkemenin kendilerine sormamasını eleştiren Bayraktar, "SEGBİS kararının arkasında Adalet Bakanlığı'nın olduğunu düşünüyoruz. Sanıkların duruşmaya getirilmesi bakanlığın görevleri arasında" diye ekledi.

Sanığın neden getirilmesini istediklerini açıklayan Av. Kazım Bayraktar, "Yüz yüze olmak sanığın tüm hareketlerini izleyebilmektir, bunlar çok önemlidir. Soruyla cevap arasındaki süre çok önemlidir. Anında gösterilmesi gereken deliller vardır" diye konuştu.

'BU, SADECE İNSAN ÖLDÜRME DAVASI DEĞİL!'

Av. Nuray Özdoğan, sanığın SEGBİS ile bağlanması kararının OHAL'e dayandırıldığını ancak davanın OHAL ile ilgisinin olmadığını söyledi. Salonu göstererek güvenlik sorunu olmadığını belirten Özdoğan, davanın sadece "insan öldürme" davası değil, insanlığa karşı suç davası olduğuna dikkat çekti.

Sanık müdafi olarak barodan atanan avukat ise "Biz bu davaya yetki ile görevlendirildik. Savunma yapmayacağız, sanığa bırakıyoruz. Takdiri de mahkemeye bırakıyoruz" diye belirtti.

'BÜYÜKÇELEBİ VE SARI DA SANIK OLARAK DİNLENMELİ'

Avukatların talebinin ardından mahkeme heyeti başkanı, sanık Yakup Şahin'e "ifadeni cezaevinden mi vermek istiyorsun yoksa Urfa'yı mı gelip vermek istiyorsun" diye sordu. Aileler ve avukatlar heyet başkanına tepki gösterdi. Sanık Şahin, "Ben cezaevinden ifade vermek istiyorum" dedi.

Yeniden söz alan Av. Bayraktar, Suruç ve 10 Ekim Ankara katliamlarının firari sanığı Deniz Büyükçelebi'nin eşi Şengül Büyükçelebi'nin verdiği bir ifadede, evlerine Yakup Şahin ve İlhamı Balı'nın sürekli gelip gittiğini, evde bomba yapıldığını söylediğini aktardı. Bayraktar, "Bu ifade çok önemli" diyerek, Şengül Büyükçelebi'nin davada sanık olarak ifade vermesi gerektiğini kaydetti.

Bayraktar, yine sanık Yakup Şahin'in "Beni IŞİD'e örgütleyen kişi" dediği Şeyhmus Sarı'nın da sanık olarak yargılanmasını istedi.

'TOPLUMUN ADALET TALEBİ SARSILDI'

Av. Can Tombul ise dosya savcısının 4 kez değişmesini ve mahkemenin SEGBİS kararını hatırlatarak, "Bunlar dosyaya bir müdahalenin, bir baskının olduğunun göstergeleri" dedi. Tombul, dava öncesi dosya avukatları ile katliamda yaralananların tutuklandığını da hatırlatarak, toplumun adalet talebinin sarsıldığını kaydetti.