'Suruç şehitleri insanlık onurunu savundu'

Suruç'ta katledilen gençlerin insanlık onurunu savunduklarını söyleyen MLKP-FESK gerillaları, Türk devletinin Kürdistan'da gerçekleştirdiği katliamlara karşı mücadeleyi yükseltme çağrısında bulundu.

MLKP-FESK gerillaları 20 Temmuz Suruç katliamının yıldönümünde katliamın amacı ve bu katliamda AKP’nin hedefine ilişkin değerlendirmelerde bulundular. MLKP gerillası Yağız Günebakan, Suruç katliamından sonra bir çok sosyalist genç gibi yönün Kürdistan dağlarına çevirdiğini belirterek, "Halklarımıza, yoldaşlarımıza, kadınlara, gençliğe, işçi ve emekçilere dönük yapılan katliamlara, sömürü ve baskılara karşı askeri bir cepheden cevap olabilmek için silahlandım. Artık Marksist Leninist Komünist bir gerillayım ve öyle öleceğim" dedi.

MLKP-KKÖ gerillası Eylem Dinç ise, Rojava’dan partisine katıldığını belirterek gençleri, kadınları mücadeleyi büyütmeye, Türkiyeli devrimcileri, anti-faşistleri Türk devletinin Kürdistan'da gerçekleştirdiği katliamlara, işgale karşı mücadeleyi yükseltmeye çağırdı.

GENÇLER ROJAVA KÜRDİSTANINA KÖPRÜ OLACAKTI

AKP iktidarı ve ona bağlı DAİŞ çetelerinin Suruç katliamını gerçekleştirme amaçlarına ilişkin konuşan MLKP gerillası Yağız Günebakan, "DAİŞ, Kobanê’ye saldırdığında Sosyalist Gençlik savaş cephelerinin hem en önünde, hem de sınır nöbetlerinde saldırıları karşıladılar. İnsanlık onurunu savundular. Kobanê onur ve özgürlük savaşında yer alan Sosyalist Gençler aynı zamanda Gezi ayaklanmasında yerini alanlardı. Kobanê’de savaş bitip DAİŞ’e yenilgi yaşatıldığında insanlık onuru ayakta kaldı kalmasına ama şehir yıkılmıştı. Sosyalist gençler zaferle çıktıkları Kobanê’ye tekrar gitme kararı aldılar.

Bu sefer şehri inşa edeceklerdi. Kütüphane yapacaklar, ağaç dikecekler, çocuk parkı yapıp, çocuklara oyuncak vereceklerdi. Ezilenlerin dayanışmasını ilmek ilmek örecek Türkiye ve Kürdistan birleşik devriminin temellerine harç taşıyacaklardı. Zap’a köprü olan gençlik bu sefer de Rojava Kürdistanı'na köprü olacaktı" diye konuştu.

KADINLAR MÜCADELEYE GÜÇ KATTI

Suruç katliamının aynı zamanda gençliği susturmayı, sindirmeyi amaçladığına dikkat çeken MLKP gerillası Günebakan, "Roza yoldaş süreci iyi okuyan, dönemin çizgisinde yürüyen öncü yoldaşlarımızdan oldu. Nitekim MSA’nda devrimci savaş hazırlığı sürecinde şehit düştü. Genç savaşçı yoldaşlarımız özyönetim direnişlerinde de yerlerini aldı. Sosyalist gençlik Ankara Gar Katliamında da oradaydı. Her türlü mücadele araç ve biçimleriyle hesap sordular. İstanbul’da da faşistlere kurşun sıkıldı, Rojava siperlerinde de meydanlarda da adalet mücadelesi verildi.

Kadınlar Rojava devriminde siyasi ve askeri alanda oynadıkları rol ile kadın rengini katmış ve halkçı demokratik devrimi, kadın devrimi ile taçlandırmışlardır. Kadınların devrimde kazanmış oldukları politik, askeri ve hukuksal kazanımlar Rojava’da kadın cinsini özgürleştirirken dünyada da gelişmekte olan kadın özgürlük mücadelesine güç katmıştır. DAİŞ çeteleri Rojava’da kadınların elinden ölme korkusunu tatmış ve tüm dünyadaki erkek egemen devletler Rojava kadın devrimi ile temellerinden sarsılmıştır.

Genç kadın ve erkekler başta olmak üzere ezilenleri özgür Kürdistan ve Türkiye dağlarında, kentlerinde savaşımı yükseltmeye, özel mülkiyetin ortadan kaldırılması için örgütlenmeye, silahlanmaya ve savaşmaya çağırıyorum. Kapitalizmin gençlere, kadınlara, işçi ve emekçilere, ezilenlere, bir bütün olarak halklarımıza verebileceği hiçbir şey yoktur. Özgürlüğümüzü ancak uğruna savaşarak kazanabiliriz" dedi.

HALKLARIN EŞİTLİK VE KARDEŞLİK DÜŞÜ DARBELENMEK İSTENDİ

MLKP/KKÖ gerillası Eylem Dinç ise, Kobanê'nin direniş sürecinde kadınların rolüne dikkat çekti. "Kobanê bu yüzden kadınlar için önemli idi" diyen Dinç, "Kobanê savunma savaşında Arin Mirkanların, Sarya Umutların fedailiği ile DAİŞ yenilgiye uğratılmıştı. Katliamın gerçekleştiği anda Suruç'ta bulunan onlarca sosyalist devrimcinin ağzından ‘Arinden Sibel’e yürüyoruz zafere’ sloganı yükselirken bomba patlatıldı. Bu nedenle katliamın amaçlarından bir diğeri de genç kadınları korkutup Rojava kadın devrimine dokunmalarını engellemekti.

Farklı ulusal kökenlerden olup Rojava devrimi ile dayanışmak için Suruç’ta birleşen gençler mensup oldukları ulusların alnı ak başı dik insanlarıydılar. Suruç’ta buluşan gençler arasında sadece Ortadoğu'da yaşayan uluslar yoktu, Avrupa’dan da gelen farklı uluslara mensup insanlarda vardı. Tarihin, AKP-DAİŞ faşizmine karşı dünya emekçi halklarına yüklediği sorumluluğun bilincindeydiler.

Rojava halkları birliğini Suriye ve Ortadoğu'da da oluşturmak istediler. Bu yüzden Rojava’daki durum Ortadoğu’ya da bir örnek oldu. Rojava devrimine katılanlar farklı halktan ulusal köken inançtan insanlardı. Rojava devriminden önce Suriye Baas Rejimi Arap ve Kürt halkları, Müslüman ve Hıristiyan inançlar arasında bölücü, kirli bir siyaset yürütüyordu. Rojava devrimi, Suriye rejiminin bu siyasetini yıktı. Çünkü farklı halklardan insanlar gelip Rojava topraklarına sahip çıktı. Rojava devrimi halklar arasında birlik oluşturdu. 21. yüzyılın ilk devrimi olarak tarihe geçen Rojava devrimine dünyadaki birçok halk sahip çıktı."

KOBANÊ HALKI SURUÇ ŞEHİTLERİNİN HAYALLERİNİ GERÇEKLEŞTİRDİ

MLKP-KKÖ gerillası Eylem Dinç, Rojava halklarının Suruç katliamı sonrası büyük bir öfke ve acı yaşamalarına rağmen katliamı göğüsleyip onların anısını yaşatmak için çalışmalar yaptığını belirterek, "Katliamın ardından Kobanê'de halk ve çocuklar Suruç şehitleri adına fidanlık yapıp ağaç ektiler. Suruç şehitleri adına oyun parkı oluşturdular. Kobanê halkı Suruç şehitlerinin hayallerini tamamlamak için emek verdiler onların Rojava'da yapmak istediklerini tamamlamaya çalıştılar. Buradan baktığımızda katliamın hedefine ulaşamadığını görüyoruz.

Komünist bir kadın olarak başta ezilen Kürt halkımız olmak üzere tüm kesimlere çağrımdır, Türk devletinin Kuzey Kürdistan ve Türkiye başta olmak üzere işlediği tüm suçlara, dünya çapında yaptıkları katliamlara karşı; devrimciler, komünistler, antifaşistler olarak omuz omuza savaşarak hesabını soralım" diyerek konuşmasını sonlandırdı.