SYKP: Tecritle çatışma, düşmanlık ve çözümsüzlük dayatılıyor

Öcalan üzerindeki tecridin sürdürülmesinin, çatışmanın, halklar arası düşmanlığın, çözümsüzlüğün dayatılması anlamına geldiğini dile getiren SKYP Eş Genel Başkanı Ahmet Kaya, tecridin derhal kaldırılmasını istedi.

 

Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) Merkez Yürütme Kurulu (MYK), Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın sağlık ve güvenlik koşullarının sağlanması ve üzerindeki tecridin kaldırılması amacıyla SYKP İstanbul il binasında basın toplantısı düzenledi.

‘BASKI VE SİNDİRME EN ÜST BOYUTTA’

Toplantıda açıklamayı SYKP Eş Genel Başkanı Ahmet Kaya yaptı. Kaya, özgürlüğün sınırlarının siyasal iktidar tarafından belirlenerek daraltıldığını ifade etti. Meclisin 3’üncü büyük partisi olan HDP'nin içinin boşaltılmasına çalışıldığını söyleyen Kaya, HDP’nin eşbaşkanları dahil 9 milletvekilinin cezaevinde tutulduğunu hatırlatarak, “Eğitimin bilimden, üniversitelerin kısmi de olsa özgürlüklerinden kopartılarak iktidarın denetimine ve emrine sokulduğu, özel yaşamın iktidar tarafından denetlendiği, savaş dilinin egemen hale getirildiği ve devletin partileştiği bir süreçten geçiyoruz” dedi. Siyasal iktidar bunları yaparken baskı ve sindirme politikasını en üst boyutta devreye soktuğunu kaydeden Kaya, HDP'nin siyasi tutuklular içinde en kabarık sayıyı oluşturduğu vurguladı.

‘ÖCALAN ÜZERİNDEKİ TECRİTLE ÇÖZÜMSÜZLÜK DAYATILIYOR’

Öcalan üzerindeki tecride değinen Kaya, “Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ağır tecrit koşulları altında tutuluyor. 5 Nisan 2015’ten bugüne bir buçuk yıl önce kardeşiyle görüştürüldükten sonra ne ailesiyle ne de avukatları ile görüştürülmüyor. Kimi zaman sağlığı ile ilgili çelişkili haberler yayılarak algı oluşturulmaya çalışılıyor. Ve bu durum zaten gerilimli olan ortamı daha da gergin hale getiriyor. Öcalan üzerindeki tecridin sürdürülmesi; çatışmanın, halklar arası düşmanlığın, çözümsüzlüğün dayatılması demektir. Öcalan üzerindeki tecrit derhal kaldırılmalı. Sağlığı ve güvenliği ile ilgili kamuoyu aydınlatılmalıdır” ifadelerini kullandı.

Kaya, son olarak hasta tutukluların ve düşüncelerinden ötürü cezaevinde tutulan tüm siyasi tutukluların serbest bırakılması çağrısı yaptı.