TİHV: Ülke topyekûn olarak işkence mekanına dönüştü

TİVH, AKP/MHP’nin belediyeleri gasp etmesini protesto eylemlerine yönelik polis şiddetini sert şekilde kınadı.

Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİVH), HDP’li üç belediyeye atanan kayyumlara yönelik protesto gösterilerinde karşılaşılan polis şiddetine, yaptığı yazılı açıklama ile tepki gösterdi. "İşkenceyi Durdurun! Sorumluları Cezalandırın” başlığı ile yapılan açıklamada, “Ülke topyekûn olarak adeta bir işkence mekânına dönüşmüş halde. Ülkenin dört bir köşesinden her geçen gün daha da artarak gelen işkence görüntüleri karşısında yetkililer hiçbir şekilde sessiz kalamazlar. Hızlı ve etkin biçimde soruşturarak iddialara açıklık kazandırmak ve işkenceyi durdurmak tümüyle devletin görevidir” ifadeleri yer aldı.

Yine HDP’li belediyelere atanan kayyumları protesto eden kişilere polis tarafından şiddet uygulandığının altı çizilerek, “Toplantı ve gösteri hakkını kullanmak isteyen yurttaşlara yönelik güvenlik gücü tarafından uygulanan şiddet; ‘zor kullanma yetkisinin aşımı’ değil, doğrudan ‘işkence’ niteliğindedir” denildi.

TİHV açıklamasının devamında şunlar kaydedildi:  “Aslında Van Valisinin en son yaptığı açıklamada olduğu gibi güvenlik güçlerinin işkenceye varan şiddetini bilerek ve pervasız bir şekilde sıradanlaştırma çabaları ile başta doğrudan şiddete, işkenceye maruz kalanlara ve onların yakınlarına daha da ötesi tüm topluma gözdağı verilmek istenmektedir. Van Valisinin açıklamaları gerçekten hazindir. Güvenlik güçlerinin şiddetini haklı göstermeye çalışırken; mazeret olarak şiddet uygulanan kişinin ruhsal rahatsızlığı (şizofren) olduğunu hiçbir etik kaygı duymadan ileri sürebilmektedir.

Şimdi başta insan hakları savunucuları olmak üzere tüm toplum olarak merakla soruyoruz: Daha önce ne yapmış, hangi sucu işlemiş olursa olsun, güvenlik güçleri tarafından kontrol altına alınan hele ruh sağlığı bozuk olan bir kişiye kask ve tekmeyle öldürürcesine defalarca vurmak ne anlama geliyor? Bu açık şiddeti uygulayan görevlilere yönelik nasıl bir tutum alınacak? Haklarında hemen etkin bir biçimde soruşturma mı açılacak, yoksa her zaman olduğu gibi “cezasızlık zırhı” ile korunmaya mı çalışılacak?

Soruları daha da çoğaltmak mümkün. Ancak ülke sathında bu yaşananlar karşısında insan hakları savunucuları olarak yıllardır bıkmadan, usanamadan ve ısrarla dile getirdiğimiz bir hakikati yetkililere bir kez daha hatırlatmak istiyoruz: İşkence ve kötü muamelede bulunmak mutlak olarak yasaktır. İşkence yasağı hiçbir koşulda istisnaya tabi tutulamaz, işkence yasağının esnetilmesi için herhangi bir çekince ileri sürülemez. Yetkili makamlarda bulunanlar bu konuda emir ve talimat veremez.

Ulusal ve evrensel hukuk bu denli açık ve bağlayıcı iken ülkenin dört bir köşesinden her geçen gün daha da artarak yayılan işkence görüntüleri karşısında yetkililer hiçbir şekilde sessiz kalamazlar veya genel geçer ifadeler ile durumu geçiştiremezler. Hızlı ve etkin biçimde soruşturmak, soruşturma, kovuşturmaların selameti için bu emirleri verenleri ve uygulayanları geçici bir tedbir olarak derhal görevlerinden uzaklaştırmak, tüm kanıtları alenileşmiş olan işkencecileri cezalandırmak ve işkenceyi durdurmak tümüyle devletin görevidir. Bunun yanı sıra, işkenceye maruz kalanların “telafi/zararın karşılanması” haklarının gerekleri de eksiksiz olarak yerine getirilmelidir.

Sonuç olarak, işkence gerçeğini yadsımaya yönelik tüm çabalara karşın bizler hiçbir şekilde sessiz kalmayacağız ve hakikatin üstünün örtülmesine izin vermeyeceğiz. Varlık sebebimize dayalı olarak işkencenin tespit ve belgelenmesi, işkenceye maruz kalanların tedavi ve rehabilitasyonları dahil, onarım ve hukuki süreçlerinde görev ve sorumluluklarımızı etkin bir şekilde ve kararlılıkla sürdüreceğimizi, işkenceye maruz kalan tüm insanların onurlarıyla yaşayabilmeleri için bütün olanaklarımızla yanlarında olmaya devam edeceğimizi bir kez daha kamuoyu ile paylaşmak isteriz.”