TİP’li Sargın: Tezkere Kürt kazanımlarına yöneliktir

Türk meclisinde oylanan tezkerenin Kürt kazanımlarını boğmaya yönelik olduğunu belirten TİP Diyarbakır İl Başkanı Salih Sargın, tezkereye hayır oyu veren CHP’nin bundan sonraki politikalarını da bu gelişmeye göre yürütmesi gerektiğini söyledi.

Türk devletinin Kürtleri hedef alan sınır ötesi işgal saldırıları devam ediyor. Geçtiğimiz hafta içerisinde TBMM’de oylanan ‘sınır ötesi operasyon’ için tezkere AKP, MHP ve İYİ Parti’nin oylarıyla geçti. HDP, TİP ve sürpriz bir gelişme olarak CHP ise tezkereye ‘Hayır’ oyu kullandı.

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Diyarbakır İl Başkanı Salih Sargın, Türk devletinin sınır ötesi işgalini ve partilerinin kullandıkları ‘Hayır’ oyuna ilişkin konuştu.

Türk askerlerinin başka bir ülkenin topraklarında varlık sürdürmesini istemedikleri için tezkereye ‘Hayır’ oyu kullandıklarını kaydeden Sargın, savaşa karşı ve barıştan yana bir politikalarının olmasından kaynaklı işgal saldırılarını tasvip etmediklerini belirtti.

‘HÜKÜMETE GÖZ YUMAMAYIZ’

Sargın, bundan önceki tezkerelerde de aynı fikirde olduklarını söyleyerek, konuşmasına şöyle devam etti: “Bundan sonra da Türkiye’nin meclise getireceği tezkerelere karşı ‘Hayır’ oyu kullanacağız. Kaybetmiş bir hükümetin seçimlere yatırım yapmak için tezkereyi 2 yıl uzatması tamamen seçime odaklıdır. Çünkü hükümet kaybettiğini biliyor ve savaş başlatarak halkları birbirlerine düşürmek istiyor. Yine savaş baronlarına, silah tüccarlarına yaranmak için savaşlar başlatıyor. O yüzden de kesinlikle savaşa karşıyız ve hükümetin amaçlarına göz yumamayız. Bir kere hükümetin son yıllarda meclise getirdiği tüm tezkereler Kürtlerin kazanımlarına yöneliktir. Bu kazanımlara razı gelmedikleri için boğmaya çalışıyorlar.”

‘CHP, POLİTİKALARINI BUNA GÖRE YÜRÜTMELİ’

Kürt ve Türk emekçilerinin kardeşliğine inandıkları için bu hedef doğrultusunda siyaset yaptıklarını vurgulayan Sargın, “Biz savaş politikalarına karşıyız. Sadece Kürtlere karşı ilan edilmiş savaşlara değil, işgal altında olan tüm halkların yanındayız. Tüm muhalefetin de öyle yapması gerekiyor. Bugün CHP tezkereye ‘Hayır’ oyu kullandı. Bugün olumlu bir gelişmedir. Ancak bundan sonraki politikalarını da bu gelişmeye göre yürütmesi gerekiyor. Keşke bundan önceki tezkerelerde de aynı tavrı sergilemiş olsalardı. Önemli olan ilerleyen süreçte CHP’nin bu son gelişmeyi referans alarak, Kürt sorununa ve diğer sorunlara ilişkin de benzer tepkiler vermesidir” şeklinde konuştu.