Tahir Elçi İstanbul’da anıldı: Katledenler savaşı derinleştirdi

Tahir Elçi, İstanbul'da meslektaşları tarafından anıldı. Anmada, Elçi'yi katleden Türk devletinin savaşı daha derinleştirdiğine dikkat çekti.

Devlet güçlerince katledilen Amed Barosu Başkanı Tahir Elçi, ölümünün 4’üncü yıl dönümünde meslektaşları tarafından İstanbul'da anıldı.
Çağdaş Hukukçular Derneği, Çağdaş Avukatlar Grubu, Demokrasi İçin Hukukçular, Katılımcı Avukatlar Grubu, Kartal Hukukçular Derneği, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği, Toplum ve Hukuk Araştırmaları Vakfı tarafından organize edilen anma, Bakırköy Adliyesi’nde yapıldı.
Anmaya Fransa Barolar Birliği de katıldı.

SEVİM: CİNAYETİN TAŞLARI BU ADLİYEDE ATILDI!

Anmada ilk konuşmayı yapan Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Genel Merkez Yöneticisi Güçlü Sevim, Elçi'nin katledilişinin taşlarının ilk olarak bu adliyede döşendiğini söyledi. Elçi’nin gözaltına alınıp tutuklanmak üzere buraya getirildiğini anımsatan Sevim, ardından da katledildiğini belirtti. Sevim, “Avukatlar olarak Tahir ağabeyin devamcısı olmayı sürdüreceğiz" derken, faşizmin ağır koşullarında Elçi’yi anmanın daha çok önem kazandığını söyledi.

LOZACHMEUR: AVRUPALI AVUKATLAR İÇİN DE ÖRNEK

Fransa Barolar Birliği adına söz alan Avukat Maryvonne Lozachmeur, "Tahir Elçi’yi mesleğimizdeki en güzel değerleri temsil ediyordu. Kendisi savunma görevini yerine getirmek için mücadele etmekten hiç vazgeçmedi. Bu uğurda büyük riskler aldı ve hepimizin ideali olan savunma hakkı için hayatını ortaya koydu" dedi. Bu özellikleriyle Elçi’nin sadece Türkiye'de değil, Avrupa'da da meslektaşları için bir model olmaya devam edeceğini kaydeden Lozachmeur, "O, başına gelecekleri umursamadan hak ve özgürlükleri savundu" diye ekledi.

SAADA: TÜRKİYE'DEKİ HALKLARIN ÖZGÜRLÜĞE İHTİYACI VAR

Fransa Barolar Birliği ve Dünyada Tehlikedeki Avukatları İzleme Örgütü adına söz alan Avukat Rachel Saada ise "Türkiye halklarının hak ve özgürlüklere ne kadar ihtiyacı olduğunun farkındayız. Buradaki mücadeleyi görüyoruz ve her zaman destekleyicisiyiz. Bu anlamda görülen davalarda yanınızda olmaktan gurur duyuyoruz. Ülkenizde yaşanan hak ihlallerini ve meslektaşlarımıza yapılan hukuksuzlukları sosyal medya üzerinden ve yazdığımız makalelerle her yerde duyurmaya çalışıyoruz" şeklinde konuştu.

‘ELÇİ'Yİ KATLEDENLER SAVAŞI DERİNLEŞTİRDİ'

Konuşmaların ardından hukuk örgütleri adına ortak açıklamayı Several Ballıkaya okudu. Ballıkaya, Elçi’yi hedef gösteren siyasal sorumluların, bu 4 yıl içerisinde savaş politikalarını daha da derinleştirerek, hukuku ve tüm yargı mekanizmalarını tekçi yönetim anlayışının enstrümanı haline getirdiklerini vurguladı.
Ballıkaya, tek adam rejimin avukatlara ve avukatlık mesleğine dönük; siyasal, ekonomik tüm ideolojik saldırılarını hayata geçirdiğine işaret etti

TBB'YE TEPKİ

Ballıkaya, avukatların yüzde 72’sini temsil eden ve toplumun hukuki sorunlarıyla ilgilenmesi gereken Türkiye Barolar Birliği’nin (TBB) sorumluklarını yerine getirmediği gibi hakim siyasal anlayışın bizzat yürütücüsü pozisyonuna geldiğini söyledi.
'4 YIL GEÇMESİNE RAĞMEN...'
Cinayetin üzerinden 4 yıl geçmesine rağmen tek bir failin bile tespit edilmemesine tepki gösteren Ballıkaya, “Diyarbakır Barosu tarafından hazırlatılan uzman raporlarına rağmen katliamın tek bir failinin dahi bugüne kadar tespit edilmemiş olması yargının katliamı aydınlatma konusunda nasıl bir motivasyon içerisinde olduğunu ortaya çıkarmaktadır” diye konuştu.
‘SAVAŞI ESAS ALMAYACAĞIZ'
Savaşı değil, barışı esas olan hukukçular olduklarının altını çizen Ballıkaya, “Tahir Elçi başta olmak üzere, katledilen tüm meslektaşlarımızın yaşamlarını ve mücadelelerini referans alıyoruz. Tahir Elçi’yi ezilen bir halkın başı dik, onurlu bir hukukçusu olarak asla unutmayacağız” dedi.

Bir çok kentte de anma etkinliği düzenlendi.