Tahir Elçi Bakırköy Adliyesi önünde anıldı

Amed Barosu Başkanı Tahir Elçi, katledilişinin 7. yılında hukuk örgütleri tarafından Bakırköy Adliyesi önünde anıldı.

Amed Baro Başkanı Tahir Elçi, devlet güçlerince katledilişinin 7. yılında meslektaşları tarafından İstanbul Bakırköy Adliyesi önünde anıldı. ÖHD, ÇHD öncülüğünde gerçekleşen anmada, Elçi’nin geride bıraktığı mirasa sahip çıkma sözü verildi. Tahir Elçi’nin fotoğraflarının taşındığı ve “Tahir Elçi ölümsüzdür” yazılı pankartın açıldığı anma, saygı duruşuyla başladı.

 Sık sık, “Tahir Elçi ölümsüzdür”, “Hepimiz Tahir’iz, öldürmekle bitmeyiz”, “Şehîd namirin” sloganlarının atıldığı anmada, hukuk örgütleri adına açıklamayı okuyan ÖHD İstanbul Şube Eşbaşkanı Esra Bilen, bütün bir ömrünü insan hakları ve barış mücadelesine adayan Tahir Elçi’nin göz göre göre katledilmesinin üzerinden 7 yıl geçtiğini hatırlatarak sözlerine başladı. Bilir, Tahir Elçi’nin katledilmesine giden yolun bir televizyon programında fikirlerini beyan etmesi üzerine hedef alınması ve hakkında Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı’nın başlattığı soruşturmayla başladığını anımsattı. Her şeyin aslında bugün açıklama yaptıkları Bakırköy Adliyesi önünde başladığını ifade eden Bilen, bu nedenle bugünkü anmalarını burada gerçekleştirdiklerini söyledi.

'CİNAYETİN SORUMLULARI SAVAŞI DERİNLEŞTİRDİ'

Bilen, süreci şöyle anlattı:

 "Açılan dava dosyasında başlayan yargılamada mahkeme, bir yargılama faaliyeti yürütme amacı ile hareket etmemekte olduğunu, tüm talepleri reddederek ve siyasi atmosferin etkisiyle Ahmet Davutoğlu’nun dinlenilmesinden vazgeçerek göstermiştir. Dava dosyasında yaşanan olumsuz durum bir yana savcılıklar tarafından başlatılan başka soruşturmalarda Tahir Elçi’nin cenaze töreni ‘terörist’ cenazesi olarak değerlendirilmiş. Bu bile devletin Tahir Elçi şahsında tüm muhalif avukatları konumlandırdığı yeri göstermektedir.”
Bilen, bugün Tahir Elçi’nin aralarında olmayışının siyasal sorumlularının; savaş politikasını derinleştirdiğini, hukuku ve tüm yargı mekanizmalarını tekçi yönetim anlayışının en temel enstrümanı olarak belirlediğini kaydetti.
Bilen, şunları kaydetti:

"Başta Tahir Elçi olmak üzere, katledilen tüm meslektaşlarımızın onurlu yaşamlarını ve mücadelelerini referans alıyoruz. Yürüttüğümüz hak mücadelesinden vazgeçmeyecek, Tahir Elçi’yi ezilen bir halkın başı dik onurlu bir hukukçusu olarak asla unutmayacağız."

'GÖZYAŞI DÖKMEYECEĞİZ, MÜCADELESİNİ SÜRDÜRECEĞİZ'

Açıklamanın ardından söz alan Tahir Elçi’nin arkadaşı ve meslektaşı Avukat Kemal Aytaç, "Biz Tahir Elçi’nin arkasında ağlayıp, gözyaşı dökmeyeceğiz. Ortaya koyduğu bu tutarlı, o değerli çabayı, mücadeleyi tekrar edeceğiz. Eğer Tahir Elçi yaşasaydı üç gün önce kadınlara yapılan zulmün karşısında olacaktı. Katledilen hayvanlar için sesi çıkacaktı. İki tane tavır var; bir zulmün, yolsuzluğun, hırsızlığın, adaletsizliğin, bekçiliğini yapmak, yanında durmak, bir de adaleti, hukuku, insanlığı savunmak. Tahir Elçi böyle bir insandı."
Avukat Türkan Kurtulmaz ise Tahir Elçi’nin katledilmesinden 7 yıl geçtiğini ama katillerin hâlâ ellerini kollarını sağlayarak özgür dolaştığını vurguladı.
Anma etkinliği Tahir Elçi anısına adliye önüne karanfillerin bırakılmasıyla sona erdi.

 Anmayı organize eden kurumlar şunlar:

"Adalet İçin Hukukçular
Avukat Dayanışması Avukat Hareketi
Çağdaş Avukatlar Grubu
Çağdaş Hukukçular Derneği İstanbul Şubesi
Demokrasi İçin Hukukçular
Kartal Hukukçular Derneği
Katılımcı Avukatlar
Özgürlükçü Demokrat Avukatlar
Özgürlük İçin Hukukçular Derneği İstanbul Şubesi
Sosyal Hukuk
Toplum ve Hukuk Araştırmaları Vakfı."