Tahliyeleri engellenen tutsaklar için İHİK’e başvuru

HDP’li vekil Şevin Coşkun, hapis süreleri sona ermesine rağmen Sincan Cezaevi’nde İdari ve Gözlem Kurulu tarafından tahliye edilmeyen gazeteci Dilan Oynaş ve Zeynep Bingöl hakkında İHİK’e başvurdu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Muş Milletvekili Şevin Coşkun, Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’nde bulunan ve infazları biten tutsak Dilan Oynaş ve Zeynep Bingöl’ün İdare ve Gözlem Kurulu tarafından tahliye edilmemesine ilişkin İnsan Hakları İnceleme Komisyonu’na (İHİK) başvurdu.

‘TAHLİYELER ENGELLENİYOR’

Soykırım uygulamaları ile gündemden düşmeyen hapishanelerden birinin de Sincan Kadın Kapalı Cezaevi olduğu belirtilen başvuruda, tutsaklara verilen cezaların sona ermesine karşın Cezaevi İdari ve Gözlem Kurulu’nun keyfi kararları gerekçe gösterilerek, tahliyelerinin engellendiği kaydedildi.

Sincan Cezaevi’nde bulunan gazeteci Oynaş’ın 26 Nisan’dan bu yana tahliyesinin engellendiği vurgulandı. Yine aynı hapishanede bulunan Zeynep Bingöl’ün de, daha önce aldığı disiplin cezasında infazı devam ettiği gerekçesiyle İdari ve Gözlem Kurulu tarafından “şekli şartları” taşımadığı gerekçesiyle tahliye edilmesinin engellendiği belirtildi.

‘CEZAEVİ ZİYARET EDİLSİN’

İHİK, başvurusunda şu ifadeler yer aldı: “İnsan Hakları İnceleme Komisyonu bünyesinde bulunan Hükümlü ve Tutuklu Hakları Alt Komisyonu tarafından bahsi geçen hükümlülerin bulunduğu Sincan Kadın Kapalı Cezaevi'ne ivedilikle ziyaret gerçekleştirilerek iddia edilen hak ihlallerine dair görüşmeler yapılması gerekmektedir. Verilen hapis cezasının infazını tamamlayan Dilan Oynaş ve Zeynep Bingöl’e yönelik devam eden hukuksuzluğa bir an önce son verilmesi, tahliyeleri önündeki engellerin kaldırılması için komisyonun derhal görev almasını, kurumlarla gerekli görüşmelerin gerçekleştirilmesini arz ve talep ederim.”