Talibanların ezeli rakibi öldürüldü: Tehlike artabilir

Afganistan’da son yıllarda etkinlik sahasını daha da arttıran Talibanlara karşı mücadelede öne çıkan Abdul Razik’in öldürülmesiyle merkezi yönetimin güç kaybedeceği yorumları yapılıyor.

2001’de ABD öncülüğündeki NATO birliklerinin müdahalesiyle büyük oranda yenilen Talibanlar, NATO güçlerinin önemli oranda çekilmesiyle birçok vilayette güç kazanmaya başlamıştı. Son yıllarda birçok vilayetteki saldırılarını arttıran Talibanların özellikle Pakistan sınırındaki Kandahar’da tehlikeli olmaya başlamıştı.

GENERALİN ÖLDÜRÜLMESİ TALİBANLARIN ÖNÜNÜ AÇABİLİR

Dün ise Kandahar’ın önemli komutanlarından olan General Abdul Razik Ağakzayi’nin öldürüldüğü duyurulmuştu.

Talibanlara karşı sert tavrıyla bilinen Abdul Razik, vilayette 3 bin kadar Taliban üyesini infaz etmekle suçlanırken, birçok defalar Talibanlar tarafından suikast girişimlerine maruz kalmıştı.

Dün Talibanların üst düzey bir askeri toplantıya sızdırdıkları silahlı üyeleri aracılığıyla öldürdükleri generalin, Talibanların vilayette önlerinin alınmasında önemli rol oynadığı savunuluyor.

Afganistan’da görev yapan bir yabancı diplomatın yaptığı değerlendirmede, “Kandahar’da güvenliği garanti eden o idi” denildi.

Generalin birçok işkence iddiasına rağmen ülkedeki NATO ve Amerikan kuvvetlerinin komutanı General Scott Miller ile sıkı işbirliği içinde olduğu biliniyordu.

SON YILLARDA SALDIRILARI ARTTI

1996 yılında başkent Kabil’i ele geçirerek sert bir İslami rejimi hayata geçiren Talibanlar, 11 Eylül 2001 saldırılarını düzenleyen El Kaide’nin lideri Bin Ladin’i barındırdıkları gerekçesiyle NATO’nun hedefi haline gelmişlerdi. Afgan güçlerinin de katılımıyla Talibanlar ülkenin büyük bir kısmından çıkarılmışlardı.

Uzun yıllar Pakistan ile Afganistan sınırındaki bölgelerde etkinlik gösteren Talibanlar, son aylarda Kabil dahil birçok vilayette saldırılar düzenlemeye başlamıştı.