Tamara Kadın Platformu : İdam ve hadım suçu örtbas etmektir

Van Ah Tamara Kadın Platformu son günlerde artan çocuk istismarları ve kadına yönelik şiddeti protesto etti.

KESK Van Şubesinde düzenlenen basın toplantısına DBP Van İl Eş Başkanı Ayla Tarhan, HDP Van İl Eş Başkanı Yadişen Karabulak, HDP PM Üyeleri Zahide Besi, Zelal Yerlikaya, ÖHP Van Şubesi Eş Sözcüsü Dilan Kunt, yerine kayyum atanan Edremit Belediye Eş Başkanı Rojbin Sevil Çetin ve Platform üyeleri katıldı.

Basın açıklamasında konuşan Ah Tamara Kadın Platformu Sözcüsü Ekin Yeter, “Her gün yeni bir haber ile çocuk ve kadınların karşılaştıkları, toplumsal gerçekliği saptıran, yoğunlaşarak artan, en insani değerlerden bile gittikçe uzaklaşan şiddetin en vahim halleri ile karşılaşmaktayız” dedi.

Yeter, “Sadece Haziran ayında 24 çocuk istismara uğramıştır. Bu öfkeyi iyi anlamak çözümün ne olduğu noktasında etkili tartışmalar yürütmek gerekmektedir” diye ekledi.

Evrensel hakların korunması ve çocuklara ilişkin uluslararası sözleşmelerin etkin uygulanmasını isteyen Yeter, ayrıca Çocuk Koruma hizmetleri Koordinatör Strateji Belgesi’nin uygulanmasını talep etti.

“Çocuğun gelişimini izleyen bir sistem gereklidir” Yeter şöyle devam etti: “Gelişimi sürerken bebeklik ile okul çağı, aile ilişkisi bir bütün olarak ele alınmalıdır. Şiddet ve istismar ancak bu şekilde ihmaller zincirini kırarak önlenebilir. Failler korunmamalı, cezasızlığa son verilmeli, saygın tutum iyi hal gibi indirimler sınırlandırılmalı ve uygulanmamalıdır. Mevcut cezalar bile uygulanmazken hadım idam gibi insanlık karşıtı cezalara başvurmak sorunun üzerine örtmekten başka bir işe yaramamaktadır. Suçu önlemek için bir şey yapmayıp, olaylar olduktan sonra insanlık karşıtı cezaları gündeme getirerek toplumun duyguları sömürülmemeli. Zihniyet ile mücadele gerçekliği elden bırakılmadan somut çözüm metotlarına yoğunlaşılmalıdır.”

Yeter, şöyle noktaladı: “Platform olarak son yaşanan olaylardan henüz geri dönülemez bir noktaya ulaşmadan 25 Haziran’dan beri kayıp olan çocukların bulunması için arama çalışmalarının genişletilmesi noktasında açıklama yapacaktık. Bizler Van Ah Tamara Kadın Platformu olarak, kadınlar olarak olayın çözümünü zihniyetin dönüşmesi için önleyici çalışmalarda gördüğümüzü bir kez daha belirtiyor, çocuklar ve kadınlar için şiddeti önleyici çalışmalar için toplum vicdanını harekete geçmeye davet ediyoruz. Bu şiddete kurban edilecek daha fazla çocuğumuz, daha fazla umudumuz yoktur.”