Tandoğan Meydanı’nda ‘bedel ödeyenler’ buluştu

Ankara’da 1 Mayıs Dünya İşçi ve Emekçiler Günü dolayısıyla Tandoğan Meydanı’nda kitlesel bir miting düzenlendi.

1 Mayıs dolayısıyla Kamu Emekçiler Sendikaları Konfederasyonu (KESK) ve Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) öncülüğünde işçi ve emekçiler ile birlikte Emek ve Özgürlük İttifakı bileşenleri başta olmak üzere birçok siyasi partiler, kadın ve gençlik örgütleri ile çok sayıda emek ve meslek örgütü, kortej halinde Tandoğan Meydanı’na yürüdü.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Ankara milletvekili adayları yürüyüşte yer aldı.  

Tandoğan Meydanı’nda depremde hayatını kaybedenler anısına bir dakikalık saygı duruşu yapıldı.

Kitle sık sık halaya dururken,  “Direnişi büyüt, direnişi örgütle”, “Bijî 1 Gulan”, “Savunma boyun eğmeyecek”, “Dîsa em, reyna ma”, “Buradayız kadınlarla değiştireceğiz” yazılı pankartlar dikkat çekti.

Alanda “Jin, jiyan, azadî”, “Kurtuluş yok tek başına. Ya hep beraber ya hiçbirimiz”, “Faşizme karşı omuz omuza”, “Bê Serok jiyan nabe” ve “Birleşe birleşe kazanacağız” sloganları yükseldi.  

Mitingin açılış konuşmasını yapan Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Ankara 2’Nolu Şubesi Başkanı ve 1 Mayıs Tertip Komitesi’nden Hüseyin Köklü, 1 Mayıs’ın emekçilerin, halkın doğru haber alma hakkını savundukları için cezalandırılan gazetecilerin günü olduğunu belirtti.

Köklü, “Bugün; sahip oldukları devlet gücüne dayanarak halka zulmedenlerin, işkencecilerin, zorbaların değil, bu zulme boyun eğmeden yaşayan, bedenlerini bu şiddete siper eden, büyük bedeller ödeyen devrimcilerin, yurtseverlerin, emekçilerin günü. Bugün umudun günü, bugün kardeşliğin günü, bugün sevginin günü. Bugün bu meydanda toplanan kalabalık, bizlerin içindeki umudu, kardeşliği ve sevgiyi daha da büyütüyor. Gelecek güzel günlere olan inancımızı ve kararlığımızı daha da arttırıyor” şeklinde konuştu.

Büro Emekçileri Sendikası’ndan (BES) Özlem Ateş, Kürtçe açılış konuşmasını yaptı.

Daha sonra sanatçı İlkay Akkaya, sahne alarak şarkılarını emekçiler için seslendirdi.

Bu arada miting sırasında meydana girmek isteyen avukat Ömer Öneren, arama noktasında polis saldırısına maruz kaldı. Öneren, saldırı sonucunda yere düştüğünü ve bu esnada kafasını korumak isterken yaralandığını söyledi.

Öneren, kendisine saldıran polisin teşhis edilmemek için oradan koşarak uzaklaştığını sözlerine ekledi.