Temel: Yeniden inşa için seferber olmalıyız

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Tayip Temel, devletin demografik yapıyı değiştirmeye çalıştığını belirtti, "Bu kentleri yeniden inşa etmek için tüm toplumsal güçler seferberlik ruhuyla harekete geçmeli" dedi.

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) deprem sonrası kurduğu Kriz Koordinasyon Merkezi, depremin büyük tahribata neden olduğu kentlerde kurulan Kriz Merkezlerinde toplantılara başladı. İlk toplantı, binlerce depremzedenin bulunduğu Meletî’de gerçekleştirildi. Toplantıya katılan HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Tayip Temel, partisinin Kadın Meclisi, Gençlik Meclisi üyeleri, yöneticileri ve binlerce gönüllü ile birlikte kıt imkanlara rağmen büyük bir fedakarlıkla depremzedelerin yaralarını sarmaya ve engellemelere rağmen yardımları ulaştırmaya devam ettiğini söyledi.

Temel, Wan, Mûş, Bêdlîs, Amed, Êlih’ten gelen binlerce partili ve gönüllünün deprem sonrası geçen 12 gün boyunca her gün en az 10 TIR yardımı depremzedelere ulaştırdığı bilgisini paylaştı.

'İKTİDAR BİLANÇONUN AĞIRLAŞMASINA YOL AÇTI'

İktidarın depremzedeleri kaderine terk ettiğini, bu durumun bilançoyu ağırlaştırdığını dile getiren Temel, “Eğer iktidarın veya devletin imkanlarının yüzde 1’i bizde olsaydı, bugünkü bilanço yarı yarıya olurdu. Devlet adın çalışma yürütmesi gerekenler, depremin vurduğu kentlerden ilk kaçanlar oldu. Bu iktidar enkaz altında kalan halkları ölüme terk etti. Kaderiyle baş başa bıraktı. Ama bu halk seferberlik ruhuyla deprem bölgesine koşarak enkazı da kaldırdı, yaraları da sarmaya başladı” diye konuştu.

'TOPLUMU KENDİNE MECBUR ETMEK İÇİN...'

HDP Kriz Koordinasyon Merkezi öncülüğünde deprem bölgesine gönderilen yardımlara el konulması, merkez üssü Mereş’in Bazarcix ilçesinde yardım merkezine kayyum atanmasına tepki gösteren Temel, “Tam sistem kuruyorsun, çalışmayı oturtuyorsun, insanların barınma ve beslenme sorununu çözdüm diyorsun, devlet adına birileri ortaya çıkıyor ve ‘hayır, siz yardım edemezsiniz, biz yapacağız’ diyerek el koyuyor. İlk gün olmayan devlet, halkın dayanışmasını görünce, yaraların sarıldığını görünce ortaya çıkıyor. Engellemelerle sonuç alamayınca, toplumu kendine mahkum ve mecbur etmek için yardımlara kayyum atamaya başladı” ifadelerini kullandı.

Depremin kentte yarattığı tahribata değinen Temel, “Malatya’da Doğanşehir, Akçadağ ve kent merkezinde ciddi yıkımlar var. Tek katlı binalar daha sağlam durmuş, diğer yüksek binalar yapı denetimi yeterli düzeyde yapılmadığından, çarpık yapılaşma, pervazsız şehirleşme yıkıma neden oldu. Bu iktidarın ranta dayalı politikalarının sonucudur” şeklinde konuştu.

'DEMOGRAFİK YAPIYI DEĞİŞTİRME HEDEFİ'

Depremin yarattığı yıkımla birlikte iç göçün başladığını belirten Temel, “İktidarın amaçladığı tam da budur. İnsanları kendi topraklarından göçe tabi tutmak, bu toprakları insansızlaştırmak, demografik yapıyı değiştirmek. Halkımıza şu çağrımız şudur; insanlar ne pahasına olursa olsun, anılarına, toprağına sahip çıkmalı. Bu kentleri yeniden inşa etmek için tüm toplumsal güçler seferberlik ruhuyla harekete geçmeli. İnsansızlaştırma, demograrif yapıyı değiştirmeyi teşvik eden bir iktidar politikası var. Bunu durdurmak bizim elimizde. Bunu tüm engellemelere rağmen halkımızla yardımlaşmayı ve dayanışmayı büyüterek durduracağız” dedi.