Temelli: Çözüm sesimizi yükseltme ve ortaklaşmada

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli başkanlığındaki heyet, Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği’ni ziyaret etti. Temelli, 'ortaklaşmaya' ve 'ses yükseltmeye' çağırdı.

 Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP), "Demokratik Anayasa”, “Yargı Paketi” ve “Demokrasi İttifakı” kapsamında başlattığı görüşmeler devam ediyor. HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli ve Grup Başkanvekili Fatma Kurtulan ile İstanbul Milletvekili Erol Katorcıoğlu'ndan oluşan heyet, Beşiktaş'ta bulunan Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği'ni ziyaret etti.

PROF. YEŞİLDERE: HALK İRADESİNE DARBE VURULDU 

Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Tahsin Yeşildere, HDP heyetini ağırlamaktan mutluluk duyduklarını belirterek, Türkiye çok kötü bir süreçten geçtiğini, 3 büyükşehir belediyesine kayyum atanmasıyla halkın iradesinin gasp edildiğini söyledi. Bu uygulamaların karşında olduklarını belirten Yeşildere, kayyumların halk iradesine vurulmuş bir darbe olduğunu söyledi. 4 Eylül tarihinde kayyum atanan illere giderek oradaki eylemlere destek vereceklerini söyleyen Yeşildere, “Daha sonra da bunlara karşı neler yapacağımızı tekrardan oturup konuşacağız. Yeni bir anayasanın ve Türkiye'nin demokratikleşmesinde de elimizden gelen desteği vereceğiz” diye konuştu.

TEMELLİ: TEMEL SORUN SAVAŞ POLİTİKALARI

Ardından konuşan HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, "Dün tüm Türkiye halkları barış taleplerini haykırmak için alanlardaydı. Türkiye’nin içinde bulunduğu temel sorun halklara dayatılan savaş politikalarıdır. Halklar buna dün alanlarda bir cevap verdi. Tabii iktidar haklara sadece savaşı dayatmıyor. Toplumun bütün kesimlerine bir şiddet dayatıyor. Bunun en son örneğini de 3 büyükşehir belediyemize kayyum atamasında gördük. Bu da ülkeyi yönetemeyen iktidarın tüm Türkiye toplumuna uyguladığı bir şiddettir. Tüm Türkiye'yi duyarlılığa davet ediyoruz. İktidar bugün diktatörlüğün yoluna düşüyor” ifadelerini kullandı.
Daha önceki kayyum gasplarında belediyelerde neler yapıldığının her şeyiyle ortaya döküldüğünü dile getiren Temelli, “Ama bu iktidar kayyumların yaptıklarına karşı toplumu tehditten başka bir cevap vermedi. Peki, neden kayyum? Çünkü yönetemiyorlar. Suriye bunun en somut örneği. Bu iktidar Kürt düşmanlığı üzerinde kendini var etmeye çalışıyor. Neden kayyum? Çünkü yaptıkları yolsuzlukları gizlemeye çalışıyorlar. Bu kayyum atamaları tüm ülkeye dayatılan savaştır” diye belirtti.

'ORTAKLAŞMAMIZ GEREKİYOR'

Türkiye’nin en önemli meselesinin demokratikleşme meselesi olduğunu ifade eden Temelli, demokratikleşme meselesinde Kürt sorununun çok önemli kavşakta yer aldığını söyledi. Buna karşı ne yapılması gerektiğine ilişkin önlerine bir program koyduklarını belirten Temelli, “Bunun için tüm Türkiye halklarıyla ortak olmamız, ortak hareket etmemiz gerekiyor. Ne yapmalı sorusuna çözüm aradıktan sonra Türkiye’deki tüm toplumsal kesimleri ziyaret etmeye karar verdik. Ve bugün de buraya gelme kararı aldık. İktidar bu ülkenin üniversitelerini çoraklaştırdı. Bütün bu yaşananlara karşı birlikte mücadele edeceğiz” dedi.
“Demokrasi İttifakı” çerçevesinde Türkiye’nin demokratikleşmesi için bir araya gelmeye ihtiyaç olduğunu ifade eden Temelli, “Bizler hep birlikte demokratik bir anayasayı nasıl hayata geçirebiliriz diyerek bir dosya hazırladık. Bugün karşı karşıya kaldığımız şey zorbalıktır. Bu zorbalığı aşmaya çalışıyoruz. 31 Mart ve 23 Haziran seçimleri toplumsal muhalefetin birleşmesi açısından önemliydi. Bunu geliştirmekte fayda var. Ülkede çok büyük mağduriyetler var. Bunlardan kurtulmak için sesimizi yükseltmeliyiz. Mağduriyetlerin geldiği en uç nokta kayyum meselesidir” şeklide konuştu.
HDP heyeti, öğleden sonra da TİHV, İHD İstanbul Şubesi ve DİSK'i ziyaret edecek.