Temelli İHD ve TİHV’i ziyaret etti: İktidar suç işledi

HDP Eş Başkanı Sezai Temelli ile HDP vekilleri Fatma Kurtalan ve Erol Katırcıoğlu, İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı’nı (TİHV) ziyaret etti.

İHD ve TİHV’i ziyaret eden Temelli burada yaptığı konuşmada, “Buradayız birlikteyiz. Türkiye’de en önemli meselelerden biri insan hakları meselesi. En arka planında ciddi bir insan hakları planının yattığını görüyoruz” dedi.

Temelli, “Aslında bu iktidar suç işlemiş bir iktidardır. Bugün Türkiye’de çok ciddi sorunlarımız var. Ama en temel sorumunuzun da bu olduğunu söylemek isterim” diye ekledi.

Amed ve bir çok şehirde yapılan 1 Eylül kutlamalarına değinen Temelli, şöyle konuştu: “1 Eylül için dün bir araya gelen haklar barış taleplerini dile getirdiler. En temel acil sorun için yan yana geldiler. Bu mesaja sırtını çeviren bu iktidar her türlü hak ihlalinde şampiyonluğu oynuyor. Tüm bu hak gasplarını da işlemeye devam ediyor, savaşı şiddeti dayatıyor. En son fotoğrafı kayyum atamaları. Bu hak ihlalleri ve hakları ihlalidir. Tüm bir halkın iradesini yol sayan bir yanlış. Siyaseti yok sayan demokrasisinin ilk adımı olan sandığı yok sayan bir adımdır. Vicdan sahibi herkese çağrıda bulunuyorum; bu kayyumlara ses çıkarmamız gerekiyor. Eğer bugün güçlü bir tepki ortaya çıkarmazsak iktidar geri atmayacaktır. En önemli göstergesi de Erdoğan’ın açıklamalarıdır. HDP’yi tehdit etmiştir, vekilleri tehdit etmiştir. Türkiye halklarını, kadınlarını, yaşayan herkesi tehdit etmeye devam etmiştir. Türkiye bu kabustan uyanları ve dur demelidir. Tüm hak mücadeleleri bu zeminde buluşmalıdır.”

FİNCANCI: HUKUK ORTADAN KALKTI

Ardından söz alan TİHV Başkanı Şebnem Korur Fincancı, “HDP’ye teşekkür ediyoruz; demokratik siyaset kanallarını ısrarla sürdürdükleri için. Bu nedenle bu mücadele çok kıymetlidir” diye konuştu.

Fincancı şöyle devam etti: “Bu süreçte adalet arayışıyla uğraşanlar da hepimiz için önemlidir. Adli yılın açılışını bir parti başkanı tarafından yapılması da hukukun ortadan kalktığını gösteriyor. Türkiye halklar adalet demokrasi için mücadele etmeyi sürdürecekler. Bu nedenle Türkiye’ye sömürge vali atamalarına karşı çıkacağız. 2016 atandığında Türkiye’de halklar yeteri kadar ses çıkardı bu kez halklardan çok yerinden tepkiye de almıştır. Biz özgür adil bir dünyada insanca yaşama mücadelesi verenler ses çıkarmazsak daha çok kadın çocuk cinayetleri ile karşılaşacağız. Bunlar birbiri ile çok bağlantılı. Savaşa karşı olmak önemlidir. Yeni bir anayasada toplum sözleşmesine ihtiyaç var. Bu yasa tanımazlığın etkisi çok büyük baskılarda. İdam tartışmalarının konuşulduğu zamana geldik. Karşısında durmak borcumuzdur.”

YOLERİ: SÖZLEŞMEYE İHTİYACIMIZ VAR

İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri ise, “12 Eylül’de yapıcı kaçtı ve güvenliği hedeflediklerimi söylemişti. Anayasanın ve politikalarının insan haklarını nasıl ihlal ettiğini gördük. Hukuka, sözleşmeye ihtiyacımız var. Kayyuma tepki gösterenler 1 Eylül’de bir araya çok fazla gelemedi. Toplumda muhalefetin bir araya gelmesi yine bir toplumsal mücadele ile mümkün. Bu ziyaretleri de anlamlı, önemli buluyoruz” ifadelerini kullandı.