Temelli: İmralı tecridi faşizmin kurumsallaşmasıdır

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, İmralı tecridine tepki göstererek, "İmralı'ya tecrit barışa tecrittir. İmralı’ya tecrit uygulamak, faşizmin kurumsallaşmasıdır" dedi.

Geçen gün diyor ki, ‘Suriye’de huzur olmazsa Türkiye’de huzur olmaz.’ E huzuru bozan sensin. Suriye’den çıktığında da iktidardan gideceksin” diye konuştu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, partisinin haftalık grup toplantısında gündemdeki konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

'CEZAEVLERİYLE ÖVÜNEN FAŞİST İKTİDARLARDIR'

Temelli, cezaevlerindeki işkence ve kötü muamele iddialarının artarak devam ettiğini belirterek, buna karşın Adalet Bakanlığı’nı defalarca uyardıklarını ancak hiçbir önlem alınmadığı gibi herhangi bir soruşturmanın da açılmadığını ifade etti. Temelli, şöyle konuştu: "Cezaevlerindeki son duruma baktığımızda yaşananların AKP iktidarının cezaevi siyaseti olduğunu görürüz. AKP iktidara geldiğinde Türkiye’de cezaevlerinde 55 bin kişi varmış. Bugün 230 bin kişi var. AKP 16 yıl boyunca, sadece cezaevi nüfusunu artırmakla kalmamış. Adli kontrol denetiminde yaklaşık 490 bin kişi var. Ya imza atıyorlar ya da yurt dışına çıkış yasakları var. Bazen haftada bir bazen haftada iki. Yani memleket cezaevi olmuş durumda. Tam da bu noktada bakanlar açıklama yapıyor. Yatırım yapıyoruz diye. 38 tane cezaevi yapmakla övünüyorlar. Cezaevi yatırımıyla övünen iktidarlara faşist iktidar denir. Bugünkü de bunu yapıyor.”

'İMRALI'YA TECRİT BARIŞA TECRİTTİR'

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a dönük tecride değinen Temelli, “Türkiye kuşatma altında, tecrit koşullarında yaşanmaya zorlanmaktadır. Aslında bu tecrit, demokrasiye ve barışa yönelik bir tecrittir. Bugün yaşadığımız olaylar nerede başladı sorusunun yanıtını ararsak başladığı yer 5 Nisan 2015’ti. İmralı’ya tecrit uygulamak savaş politikasıdır. İmralı’ya tecrit uygulamak, faşizmin kurumsallaşmasıdır” dedi.

Temelli, Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin de “barış” dediği için tutuklanmasına tepki gösterdi.

'SURİYE'DE ÇÖZÜMSÜZLÜĞÜ DAYATIYORLAR'

AKP'nin Suriye'de çözümsüzlüğü dayattığını vurgulayan Temelli, "Efrîn meselesi, en az Duma meselesi kadar önemlidir. Efrîn'e yaklaşımınızla Duma’ya yaklaşımınız aslında sizin tüm zihniyetinizi ortaya koyuyor" diye ekledi.

Mersin Akkuyu’daki nükleer santral yapımına tepki gösteren Temelli, “Akkuyu’yu yapan firma Çernobil’i yapan firmadır" dedi.

'NEYİN HAZIRLIĞI?'

Bursa’da emniyet tarafından muhtarlara silah eğimini verilmesine ilişkin “Neyin hazırlığı” diye soran Temelli, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Muhtarlar Beştepe’de teorik eğitimi tamamladılar. Şimdi ellerinde silahla atış talimi yapıyorlar. Neyin hazırlığı bu?"

'TALAN EKONOMİSİ!'

Türk ekonomisindeki çöküşe değinen Temelli, "Yolsuzluk ekonomisi diyorduk, artık talan ekonomisi diyebiliriz” dedi.

AKP-MHP ortaklığıyla gündeme gelen seçim ittifakı tartışmalarına da değinen Temelli, “Demek ki Kürt düşmanlığı söz konusu olduğunda, bir bakıyorsun, ilkelerden eser kalmıyor. Efrîn söz konusu olduğunda ilkelerden eser kalmıyor. Bu yolsuzluklar söz konusu olduğunda, savaş ekonomisi söz konusu olduğunda ilkeler kalmıyor" dedi.

KILIÇDAROĞLU'NA YANIT

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun dokunulmazlıkların kaldırılması konusunda “HDP’lilere anlattık, arkadaşlarımıza anlatamadık” sözlerine tepki gösteren Temelli, "Tarih 7 Mart 2016, dosya falan yok ortada. Kılıçdaroğlu diyor ki ‘ben dahil tüm dosyaları getirin’. 12 Nisan’da AKP getiriyor. Yeşil ışığı yaktınız. Biz iktidar olunca da böyle bir muhalefetin bize nasip, olmasını istiyoruz. Yine bir televizyon programında ‘Anayasaya aykırı ama evet diyeceğiz.’ Şimdi de diyor biz ‘HDP’lilere anlattık.’ Biz böyle bir şeye ikna olmadık ki. Tam tersine, biz size çok anlattık. Ama siz bizi dinlemediniz. Şimdi bunun günahını böyle çıkaramazsınız" dedi.