Temelli: Üniversiteler bizimdir!

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, partisinin KHK ile ihraç edilen milletvekili adaylarının İstanbul Üniversitesi önünde yaptığı açıklamaya katıldı.

Kendisi de ihraç edilmiş bir akademisyen olan HDP Eş Genel Başkanı Temelli, üniversite önünde yaptığı açıklamada, “35 yıldır ben de bu üniversitenin mensubuyum” diye hatırlattı.

Temelli, “İstanbul Üniversitesi mensubu olmaktan gurur duyduğum çok büyük bir üniversite. Türkiye’de bilimsel çalışmaya en büyük katkıyı sağlayan üniversite” dedikten sonra, 35 yıl emek verdiği üniversiteye giremediğini sözlerine ekledi.

Temelli şunları söyle: “Bugün, bu 35 yıllık emekten sonra ben ve arkadaşlarım okulumuzu ziyaret etmek istesek giremeyeceğiz. Bizler KHK ile ihraç edildik. Emekler yok sayıldı. 15 Temmuz darbe kalkışmasının ardından hayata geçen OHAL düzeninde en büyük mağduriyeti ihraç edilenler yaşadı. Tamamen keyfi bir şekilde KHK’ler devreye sokuldu.”

Seçim vaatlerini sıralayan Temelli, şunları söyledi: “HDP olarak 24 Haziran’dan sonrası için verdiğimiz en önemli söz OHAL’i kaldırmak, KHK ile mağdur olan herkesi işine dönmesini sağlamak ve bu mağduriyet döneminde yaratılmış tahribatın bedelinin kamuca giderilmesini sağlamak.”

Demokrasi önündeki barajları yıkmaya çağıran Temelli, şöyle konuştu: “Biz hem Cumhurbaşkanı programımızla hem de parti programımızla ülkeyi geçiş dönemiyle olağanlaştırmak istiyoruz. Olağanlaşan süreçte tüm sorunların birlikte çözülebileceğine inanıyoruz. Bu ceberut anlayıştan kurtulabileceğimize inanıyoruz. Bunu başarabiliriz. Bu OHAL sisteminden, bu ceberut anlayıştan hep birlikte kurtulabiliriz. Bu sayede mağdur olan tüm arkadaşlarımızı işine dönebilir ve topluma katkı sunabilir. Sadece üniversiteler değil, birçok okuldan öğretmenler, belediyelerde çalışan arkadaşlarımız, sağlık emekçisi arkadaşlarımız ihraç edildi. Hepsi görevlerine dönsün diye 24 Haziranda HDP’nin demokrasinin, barışın önündeki barajı yıkmalıyız.

Üniversiteler bizimdir. Özerk demokratik üniversite mücadelesini yükseltmek Türkiye’nin demokrasi mücadelesine katkı yapmaktır. Biz üniversiteleri siyasi vesayetin etkisinden kurtaracak, mücadelemizi yükseltmeye devam edeceğiz.

Türkiye’de her yer sorun yumağı. Bugün İstanbul Üniversite de öyle. Bu tarihi yapının kaldırımlarına bile beton dökmüş bu zihniyete, bu mekanı dönüştürme, mekanları halktan yalıtma, üniversiteleri bölme zihniyetine karşı üniversiteler bizimdir diyoruz.”