Temelli: Bizim için öncelik demokrasi ittifakı

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, İstanbul’da akademisyenlerle bir araya geldi. Öcalan’ın açıklamalarına dikkat çekerek, “'Demokrasi ittifakı' tezimizi güçlendirmiştir” diyen Temelli, önceliklerinin demokrasi ittifakı olduğunu kaydetti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Sezai Temmeli, akademisyen ve aydınlarla Beyoğlu’ndaki bir otelde bir araya geldi.

Toplantıya HDP milletvekilleri ile Amed Büyükşehir Belediye (DBB) Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı da katıldı.

İlk konuşmayı yapan HDP Sözcüsü Günay Kubilay, seçimlerin sadece İstanbul açısından değil memleketin geleceği bakımından sonuçları olacağını belirtti.

Kubilay, “Demokrasiler seçimsiz olmaz ama seçime de indirgenemez. Sadece sandıkta kazanmak yetmiyor, sandıkta kazandıklarımızı aynı zamanda sokakta savunabilecek bir kapasiteyi bir ittifak ilişkisini bir mücadelede buluşturmaya ihtiyaç var” dedi.

‘BİZİM AÇIMIZDAN MESELE NET’

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, buluşmanın kendileri için önemli olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu: “Bizim açımızdan mesele net. Bu konuda 31 Mart’a giderken de çok netti tavrımız ve stratejimiz 23 Haziran’a giderken de aynı şekilde. Tabanımızla yaptığımız çalışmalarda da bu netliği ortaya koyduğumuz tavrın daha da güçlenmiş olduğunu memnuniyetle izliyoruz.”

23 Haziran seçimlerini demokrasi referandumu olarak ele aldıklarını dile getiren Temelli, şöyle devam etti: “AKP-MHP bloğuna karşı nasıl ki 31 Mart’a Türkiye’nin her yerinde bir mücadele verdiysek şimdi de İstanbul üzerinden bu mücadeleyi güçlendirmek önemli. Ekrem İmamoğlu’na oy vermek aynı zamanda AKP-MHP bloğuna karşı çok önemli mücadele zemini yaratacağını yaygın bir şekilde dile getirdik. Halkımız da kitlemiz de 31 Mart’tan çok daha iyi katılım gösteriyor.”

HAK İHLALLERİ

son 4 yılda yaşanan hak ihlallerine de dikkat çekerek, “Her geçen gün hukuksuzluğun, adaletsizliğin arttığı, domino etkisi yaratan bir süreç yaşadık (...) Demokrasiden giderek uzaklaşan, Türkiye’yi otoriterleştiren bir sürü gelişmeyi birlikte yaşadık” dedi.

UYDURUK SİSTEM

“Anayasa referandumuna giderken, aslında bugün ortaya koyduğumuz stratejinin ilk adımını attık” diyen Temelli, yürüttükleri "Hayır" kampanyasını anımsattı.

Temelli, “Bu sistem uydurma bir sistemdir” diyerek tekçiliğin demokrasi kurumlarının çürümeye mahkum ettiğini vurguladı.

Yan yana gelmenin önemine de vurgu yapan Temelli, “31 Mart seçimleri bu yönüyle Türkiye açısından önemli bir yol açtı. İstanbul seçimlerinin yenilenmesiyle aslında bu süreç bir kez daha önümüze geldi” diye konuştu.

İTTİFAK SADECE HDP İLE OLACAK BİR MESELE DEĞİL

Temelli şunları ekledi: “İstanbul seçimlerinden ziyade 24 Haziran’dan itibaren bu yan yana gelme eğilimlerini güçlendirmek, demokrasi ittifakında buluşmak bizim için öncelikli. HDP olarak bu ittifakların içerisinde yer almak istiyoruz. Öncülüğü yapmak istiyoruz ama salt HDP ile olacak bir mesele değil. Onun için toplumu harekete geçirmek, sivil toplum örgütlerini, emek meslek örgütlerini, toplumsal muhalefetin bütün dinamiklerini harekete geçirmek önemli.”

Türkiye’nin 4 yıl daha bu şekilde gidemeyeceğini ifade eden Temelli, Türkiye’nin acil olarak demokrasiye ihtiyaç olduğunu kaydetti.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ile yapılan görüşmeleri de hatırlatan Temelli, “Bir kez daha İmralı’dan demokratik müzakere, toplumsal uzlaşma ve toplumsal barış konularında bir sesin özellikle Kürt halkıyla buluşması bizim 'demokrasi ittifakı' tezlerimizi güçlendirmiştir” dedi.

Toplantı, daha sonra basına kapalı devam etti.