Temelli: Bu karardan bir an önce dönülmelidir

Amed’de temaslarda bulunan HDP Eşbaşkanı Sezai Temelli, kayyum atamalarının Türkiye demokrasisine bir saldırı olduğunu belirterek, “Bu karardan bir an önce dönülmelidir. Toplumun topyekûn iradesine sahip çıkmalıdır” çağrısında bulundu.

İçişleri Bakanlığı tarafından Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) üç büyükşehir belediyesine kayyum atanması ardından olağanüstü toplanan partinin Merkez Yürütme Kurulu, “kesintisiz eylem” kararı aldı. HDP Eşbaşkanı Sezai Temelli, aldıkları karar üzerine kayyum atanan Amed’e gelerek, temaslarda bulundu. Görevden uzaklaştırılan Amed Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı ve milletvekilleriyle birlikte Amed Barosu’nu ziyaret etti. Temelli, ardından Amed Ticaret ve Sanayi Odası’na (DTSO) geçti.

DTSO Başkanı Mehmet Kaya tarafından karşılanan Temelli, açıklamalarda bulundu. Kayyum kararının Anayasa’ya aykırı olduğunu dile getiren Temelli, kararla halk iradesinin yok sayıldığı söyledi. 15 Temmuz darbe girişimi ardından ilan edilen Olağanüstü Hal (OHAL) uygulamasının devam ettiğini kaydeden Temelli, devletin akıl tutulması yaşadığını ifade etti.

Kayyum uygulamasının hükümetin Kürt sorunundaki çözümsüzlük politikalarının sonucu olduğuna işaret eden Temelli, “Bu karar devletin Diyarbakır halkına karşı işlediği bir suçtur. Devletin bu suçu işleyerek yol almışsa, artık orada bir anayasal ve hukuk devletinden bahsetmek mümkün değildir” dedi.

DBP’li belediyelere atanan kayyumları hatırlatan Temelli, “Kayyumlar Türkiye siyaseti ve ekonomisi açısından önemli olumsuzluklar yarattı. Çok ciddi maliyetler ortaya çıktı. Belgeleriyle, Sayıştay raporlarıyla her şey ortaya çıktı” ifadelerini kullandı.

Belediyelere kayyum atanmasını aynı zamanda Türkiye’nin demokrasisine yönelik bir saldırı olarak değerlendiren Temelli, şunları söyledi: “Kırıntısı kalmış demokrasinin sandık kısmı bile tehdit altındadır. Seçimlerden 4 ay sonra alışılageldik açıklamalarla, herkesi suçlayan bir dille, kayyum atadılar. Kayyum süreci inşa edilmeye çalışıyor. Hiç kimse bunu kabul etmiyor, etmeyecektir. Sadece bölgede değil, Türkiye’nin her yerinde bir itiraz var. Bu karardan bir an önce dönülmelidir. Toplumun tüm kesimleri topyekûn bir şekilde iradesine sahip çıkmalıdır.”

Temelli’nin yaptığı açıklamalar ardından ziyaret basına kapalı bir şekilde devam etti. Temelli, yarın İçişleri Bakanlığı kararıyla Mardin Büyükşehir Belediyesi’ne kayyum atanmasını protesto etmek amacıyla Karayolları Parkı’nda saat 13.00’te gerçekleştirilecek halk buluşmasına katılacak.