Temelli: Bu ülkeyi AKP-MHP'den kurtaracağız!

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, Kars'taki konuşmasında, ülkedeki hukuksuzluğun temelinde tecridin yattığını belirtti ve "Leyla Güven'e ses olalım" dedi. Temelli, "1 Nisan umudun, güneşli günlerin başlangıcıdır" dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), 31 Mart yerel seçimlerinin miting ve halkla buluşma startını Kars’ta verdi. HDP Kars İl binası önüne yapılan halk buluşmasına, soğuk havaya rağmen çocuk, kadın, yaşlı, genç yüzlerce kişi katıldı. HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, kent girişinde HDP’nin Kars Belediyesi eşbaşkan adayları Ayhan Bilgen ve Şevin Alaca’nın da aralarında bulunduğu onlarca araçlık bir konvoy tarafından karşılandı. 

'KAYYUMLAR DEĞİL, MÜCADELE HATIRLANIYOR'

Temelli'nin konuşmasından satır başları şöyle:

"Halkların bahçesi, kültür beşiği Kars’ta Türküyle, Kürdüyle, Ermenisiyle, Azerisiyle Gürcüsüyle yan yanayız. Bu tekçi zihniyete inat yan yanayız. Kars tarihi boyunca bir arada olma iradesiyle tüm dünyaya örnek olmuş, Türkiye’ye örnek olmuş bir kent. Bugün ülkeyi bölmeye çalışanlara, bizi karşı karşıya getirmeye çalışanlara inat yine bir aradayız. 

Kars ne valiler gördü ne kayyımlar gördü, hiçbirinin adını hatırlamıyor, bunun da adını hatırlamayacak. Halkların bu mücadelesini her zaman hatırlayacak, hatırlamaya devam edecek. 

'LEYLA GÜVEN'E SES VERELİM'

Buradan Leyla Güven’e ses verelim. Hepsine sevgilerimizi saygılarımızı yollayalım. Tam 114 gündür Leyla Güven açlık grevinde, bugün Türkiye cezaevlerinde 330’dan fazla tutsak açlık grevinde, Strasbourg’daki arkadaşlarımız, Kandıra Cezaevi'nde Selma Irmak, Sebahat Tuncel açlık grevinde. Hewlêr’de Nasır Yağız açlık grevinde. Hepsi bedenleri ile bu adalet ve demokrasi mücadelesine güç katıyorlar, seslerini yükseltiyorlar adalet ve hukuk istiyorlar.

'HUKUKSUZLUĞUN TEMELİNDE TECRİT VAR'

Bu ülkede bunca hukuksuzluk varsa bunun en temel nedeni tecrittir. Sayın Öcalan’a uygulanan tecrit son 4 yıldır bütün hukuksuzlukların başlangıcı olmuştur. Bu mutlak tecrit koşullarına son verilmeden ülkede hukuk ve insan hakları konusunda yeni bir adım atma olanağı söz konusu değildir. Ne istiyoruz? Açlık grevine yatan arkadaşlarımız ne istiyor? Bu hükümetin, bu iktidarın hukuka uymasını, yasaların gereğini yapmasını istiyor. Tüm hükümlüler gibi Sayın Öcalan’ın da ailesi ve avukatlarıyla düzenli görüşmesini istiyor. Bu talepler meşrudur, bu talepleri yerine getirmeyenler meşruiyetlerini yitirenlerdir. 

'BU KÖTÜLÜĞÜ DURDURALIM'

İşte bugün Adalet Bakanı ve iktidar hukukun gereğini yapmak zorundadır. Bunu yapmıyorlarsa suç işliyorlar çünkü yasaya karşı geliyorlar. Adalet Bakanı’na buradan bir kez daha çağrı yapıyorum, yasaların gereği neyse onu yerine getirin ve bu mutlak tecride son verin. Kimseyi yitirmek istemiyoruz, arkadaşlarımızı yitirmek istemiyoruz. O yüzden de bir an önce adaletin gereği yerine getirilmelidir. Sevgili arkadaşlarım, insan hakları, hukuk ve adalet konusu siyasete malzeme yapılamaz. Kimse de yapmamalıdır. Hukuk, adalet hepimize, herkese lazım! O yüzden de hukukun, adaletin gereği ne ise o yerine getirilmelidir. Bunun dışındaki her türlü adım bugün için siyasete malzeme edilen hukuk, ülkemize yapılan en büyük kötülük olacaktır. Bu kötülüğe hep beraber dur diyelim. 

'SEÇİMDE KÜRT, SONRA KURT OLUYORLAR!'

Adalet Bakanı dün diyor ki ‘Biz Kürtçe ninnilerle büyüdük’. Güzel, iyi olmuş. Fakat sen Adalet Bakanı'sın, seçim zamanı aklına Kürt olduğun gelmesin, her zaman gelsin. Bunlar biliyorsunuz, seçim zamanı Kürt oluyorlar, Kürtlükleri akıllarına geliyor, seçim bitiyor Kurt oluyorlar!

'KARS'A HDP YAKIŞIR'

Sevgili Ayhan Hocam, Ayhan Bilgen, Kars’ta aday olduğunu açıkladığı günden bu yana aranızda. İlk günden beri Kars’ın sorunları ile ilgileniyor, çözüm üretiyor, nasıl bu sorunları çözebiliriz diye. Adaylarımız belli olduktan sonra Şevin Başkan ile beraber -şimdiden başkan diyorum bakın kazanacağız çünkü mutlaka kazanacağız- Ayhan Bilgen Kars’ın sorunlarına çözüm bulmak için 7/24 çalışıyor. Diğerlerinin lafı boş laf. Neden? Çünkü Kars’ta nereye gitseniz suratınıza sorunlar çarpıyor. Kars’ta nereye gitseniz çamur var, çukur var. Kars’ta nereye gitseniz dert var. Mesele bu dertlere çözüm bulmaktır. Ama onlar bugüne kadar Kars’ın sorunlarına çözüm üretmek yerine sorunlara sorun katmışlardır. 

İşte Kars’ın ekonomisine bakın. En çok göç veren kent Kars! Neden? Çünkü işsizlik ve yoksulluk var. Bu işsizlik ve yoksulluğa hep birlikte çözüm üretmeliyiz. Kars’ın sorunlarını çözmek için yeni bir yerel yönetim anlayışına ihtiyacımız var. O yüzden diyoruz ki Kars HDP’ye, HDP Kars’a yakışır. Ayhan Bilgen ve Şevin Alacak Kars’a yakışır. 

'İKTİDAR GİTMEDEN YOKSULLUK BİTMEZ'

Bakın bu ülkede tarımı bitirdiler, tarım politikası diye bir şey kalmadı. AB’den demokrasi alacaklarına, Avrupa’nın gıdasını, tarımını aldılar; bu ülkede tarımı bitirdiler. Kendi tohumunu üretmek yerine İsrail’den tohum aldılar; bu ülkenin tohumunu bitirdiler. 

Oysa biliyoruz ki, bugün yaşadıklarımızın tek bir müsebbibi var o da bu iktidardır. Bu iktidar  gitmeden bu yoksulluk bitmez, bu işsizlik bitmez. 

Bu ülkede bir Cumhurbaşkanı var mı? Sizin bir Cumhurbaşkanınız var mı? Cumhurbaşkanı, cumhurun başkanı, halkın, halkların başında olur. Tabii bu başta olmak padişahlık, diktatörlük değildir; halkı kucaklamaktır, herkese eşit mesafede olmaktır. 

Kim bu sistemden memnun? Memnun olan bir kişi var mı? Bir tek kendisi memnun. Başka da memnun olan yok. 

'ÜLKEYİ UÇURUMA SÜRÜKLÜYORLAR'

Onun bir de küçük ortağı var. O da diyor ki “bakın bu sistem bir beka meselesidir.” Ben size bir şey söyleyeyim: Bu bir beka meselesi falan değil. Ülke elden gidiyor, halk perişan, devletin bekası dediğiniz şey bu ülkeyi uçuruma, felakete sürüklüyor. Bak ne diyor büyük ortağın sana? Seçime kadar değil mezara kadar. diyor. Sizi mezara sürüklüyor. Aklınızı başınıza alın! 

'BU ÜLKEYİ KURTARACAĞIZ!'

Bu AKP-MHP blokundan bu ülkeyi kurtaracağız. Çünkü bu zihniyet faşist bir zihniyettir. Buna ancak biz son verebiliriz, öyle de yapacağız. 31 Mart’ta sandıklara oyumuza irademize geleceğimize sahip çıkacağız. Bu ülkeyi kayyımlardan, bu iktidardan kurtulacağız. Bu faşistleri tarihin çöplüğüne süpürüp atacağız. 

1 Nisan umudun, güneşli günlerin başlangıcıdır bunu hep birlikte başaracağız. Şimdi bütün kırgınlıkları, küskünlükleri bir tarafa bırakıp omuz omuza çalışma zamanıdır. İnanıyorum ki çok büyük bir başarıya hep birlikte imza atacağız. 1 Nisan’da yine burada, hep birlikte demokrasi ve umudun halayına duracağız."