Temelli: Bunlara tek bir oy vermeyeceğiz

Van’da düzenlenen iftar yemeğinde konuşan Temelli, “6-8 Ekim olayları bir provokasyondur. 12 defa buna dair araştırma önergesi verdik hepsini reddettiler. 7 Haziran’dan 1 Kasım’a kadar aynı oyunları sahneye koydular” dedi.

HDP Van İl Örgütü ve Edremit İlçe Örgütü tarafından Edremit’in Çiçekli Mahallesinde düzenlenen iftar yemeğine HDP Eş Başkanı Sezai Temelli, HDP Van İl Eş Başkanları Ümit Dede, Yadişen Karabulak, DBP Van İl Eş Başkanları Ayla Tarhan, Ökkeş Kava, HDP Van milletvekili adayları, HDP Van Milletvekili Lezgin Botan, Adem Geveri, PM Üyelerinin de aralarında olduğu yaklaşık bin kişi katıldı.

İftarda bir konuşma yapan HDP Van İl Eş Başkanı Yadişen Karabulak, Ramazan Bayramı’nın 24 Haziran seçimleriyle birlikte barışa, kardeşliğe ve özgürlüğe vesile olmasını diledi. Van halkının iradesine sahip çıktığını kaydeden Karabulak, AKP ve MHP ittifakının kirli bir ittifak olduğunu ve sandıkta boğulacağını söyledi.

HDP Eş Başkanı Sezai Temelli ise konuşmasına halkın bayramını kutlayarak başladı. Bayramı 3 gün değil 10 güne uzatarak Ramazan ve demokrasi bayramını birlikte kutlayacaklarını ifade eden Temelli, “Hepimizin beklentisi bu iktidardan kurtulmak. Çünkü bu iktidarın bu ülkeye vereceği bir şey kalmadı. Bu ülkeye yoksulluktan başka bir şey vermeyen bu iktidar sanki ilk defa iktidara gelecekmiş gibi meydanlarda boş vaatlerde bulunmaya devam ediyor. Kimsenin bu vaatlere kanacak hali kalmadı” dedi.

Bu ülkenin en önemli sorununun Kürt sorunu olduğunu söyleyen ve çözmeye aday olduklarını söyleyen Erdoğan’ın son Amed mitinginde ‘Kürt sorunu yoktur’ dediğini hatırlatan Temelli, şöyle konuştu: “İşte iktidarın sürüklendiği yer. Türkiye’nin en temel sorunu Kürt sorunudur. Kürt sorununu çözerseniz işsizlik, özgürlük, demokrasi sorunlarınızı da çözersiniz. Ama savaş sürdükçe hiçbir sorunu çözemezsiniz. Ancak bu iktidar savaşı dayatarak iktidarını devam ettirmeye çalışıyor. Ankara’da 1150 odalı Saray’da bir karadelik oluşturmuş bu ülkenin tüm zenginliklerini yutuyorlar. Bizim payımıza yoksulluk, işsizlik, savaş düşüyor. Şimdi 24 Haziran’da bu ülkenin tüm halkları yan yana bu savaşa, yoksulluğa hayır diyebilir. O yüzden diyoruz ya Erdoğan rejimi ya demokrasi. Ben inanıyorum ki bütün halklarımız, başta Kürt halkı tercihini demokrasiden yana kullanarak bu saray anlayışına, bu tekçi anlayışa bir tek oy bile vermeyecek. Bunlara tek bir oy vermeyeceğiz. Artık yeter, bu bizim elimizde bu güç bizde. Bu güç halkımızın onurlu mücadelesinden geliyor. Bu ceberrut anlayışa son verebiliriz. 24 Haziran’da bu iktidara son verip 25 Haziran’da umutlu günü yaratacağız.”

Herkese cesaret bulaştırdıklarını vurgulayan Temelli, bunu yapacak olanın bu ülkenin halkları olduğunu belirtti. Şiddet sarmalına, kadın şiddetine, işçi cinayetlerine, işsizliğe hayır diyeceklerini ve bunun için önemli bir fırsatın 24 Haziran olduğunu kaydeden Temelli, “Van işsizlikte rekor kırıyor. Ancak yıllardır aynı yalanları söyleyip gidiyorlar. Aynı hastaneyi 10 defa açıyorlar ama açamıyorlar. Ülkede OHAL var, her yerde baskıyı hissediyoruz. İnsanlar özgürce kendi iradesini sandığa yansıtacak bir ortamdan yoksun. İşte sürekli HDP ve Demirtaş düşmanlığı… Yalanlarıyla itham ederek, bu durumu kaşıyarak insanlığı ayrıştırma peşinde. İşte bir video ortaya çıktı. Niyetleri açığa çıktı” dedi.

Temelli, Erdoğan'ın HDP'nin Cumhurbaşkanı adayı Demirtaş hakkında ki iddialarına şöyle yanıt verdi: “6-7 Ekim Kobanê olayları için ‘Bu suçu işleyen nasıl Cumhurbaşkanı adayı olur’ diyor. 6-8 Ekim olayları bir provokasyondur. 12 defa buna dair araştırma önergesi verdik hepsini reddettiler. 7 Haziran’dan 1 Kasım’a kadar aynı oyunları sahneye koydular. Suruç’ta, Ankara’da, Cizre’de bunları yaşadık ama bunlar yaşanmamış gibi 24 Haziran’a giderken şimdi bir Kandil oyunu oynuyor. Yine milliyetçi hezeyanlardan beslenerek oy devşirmeye çalışıyor. Bu oyunu oylarımızla bozacağız. Buradan herkese çağrı yapıyorum. Kimse bu oyuna gelmesin. Barış mücadelemiz sürecek. Demokrasiyi getirmek bizim elimizde. Bunu yapmanın yolu bu barajı yıkmaktır. Barajı yıktıktan sonra bütün bu kayyumlardan da hep birlikte kurtulacağız. Buradan tüm tutsak arkadaşlarıma, yoldaşlarıma Bekir Kaya şahsında selamlarımı yolluyorum. Bütün arkadaşlarımız 25 Haziran’da özgürlüğüne kavuşacak. Kentlerimizi biz yöneteceğiz, parlamentoda 80 değil 180 milletvekili yer alacağız. Bu ülkeye barış, demokrasi HDP ile gelecek. Bunu bildikleri için sürekli HDP’ye saldırıyorlar. Malatya’da, Kocaeli’de arkadaşlarımıza, stantlarımıza saldırıyorlar. Hepsi tespit edildi. Buradan savcıları göreve çağırıyorum. Hemen bu saldırganlar hakkında gerekli işlemleri yapın. Bunlar bu ülkenin geleceğine saldırıyorlar. Buna engel olmak savcıların görevidir. Saldırıların gerçekleştiği yerde kolluk güçleri var ve görevlileri sorumludur.

Hepimizin canı kıymetlidir. Bu demokratik siyasetin içinde bu ülkenin vatandaşları olarak sandığınıza geleceğinize sahip çıkacaksınız. 24 Haziran’da mutlaka kazanacağız. Van’da 8-0 yapacağız. Dönen dönsün, biz dönmeyiz yolumuzdan."