Temelli: Demokratik cumhuriyeti HDP inşa edecek

Van’da merkezi seçim bürosunu ziyaret eden HDP Eş Başkanı Sezai Temelli, Osmanlı tokadından söz edenlere en iyi tokadı 24 Haziran’da halkın vuracağını söyledi.

HDP Eş Başkanı Sezai Temelli, Van’ın Cumhuriyet Caddesi’ndeki seçim bürosunu ziyaret etti.

Burada toplanan binlerce kişiye seslenen Temelli, “HDP Türkiye’nin partisidir, Sayın Demirtaş da Türkiye’nin Cumhurbaşkanı adayıdır. HDP’ye karşı yapılan tüm kumpaslara rağmen parlamentoya gireceğiz. İşte o zaman demokrasinin, barışın önündeki engeller kalkacak. Bu ülkede tüm farklılıklarımızla bir arada yaşıyoruz ve yaşamaya devam ediyoruz. Demokratik cumhuriyeti hep birlikte inşa edeceğiz. Bunu da ancak HDP yapar. Sevgili arkadaşlarım bunu HDP başaracaktır, o yüzden ya Erdoğan rejimi ya da tam demokratik sisteme geçeceğiz ve 24 Haziran’da bu tek adam rejiminden hep birlikte kurtulacağız. Tek adam rejimi diyor ki ‘farklılıkları tanımam, yasa tanımam ben ne dersem o olacak’. O yüzden biz onları kayyumlarıyla beraber silip süpüreceğiz. 24 Haziran’dan sonra Bekir Başkan, Gültan Başkan ve diğer bütün başkanlarımız görevlerine geri dönecekler” diye konuştu.

Halka verecek bir vaadi bulunmayan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın şimdi Selahattin Demirtaş’ı hedef aldığını kaydeden Temelli şöyle devam etti: “Kendisini yargının bütün kurumlarının yerine koyuyor. Bu ülkede eğer mahkemeler tarafsız olsaydı bugün hiçbir arkadaşımız cezaevinde olmayacaktı. İşte vesayet rejimi budur. AYM diyor ki Demirtaş’ın kararına ilişkin tedbir kararı çıkarıyor. Biz sizden bunu istemedik ki tutukluluk haline son verilmesini istedik. Sayın Demirtaş bizim Cumhurbaşkanı adayımızdır dedik. Özgürce seçim kampanyası yürütsün dedik. İşte bu yasa tanımazlığı her yerde yapıyor. Sonra Osmanlı tokadından söz ediyor. Nedir o tokat yoksul halka attığınız tokat mı? Bunu Van halkı bilmiyor mu? Ama siz daha halkın tokadını daha yemediniz. Bu halk seçimlerde taş olup başınıza düşecek. Kayyumlarla, vesayetle bu ülkeyi yönetemezsiniz. Kürt, Türk, Laz, Süryaniler hep bir aradayız. Bu farklılıklar bize güç katıyor. Sen ise herkesi birbirine düşman ediyorsun. Kürt halkını yok sayarak düşmanlık ekiyorsun. Geliyor burada Kürt kardeşim diyor, Ankara’ya gidiyor kurt oluyor. Şimdi bize kurt işareti yapanlara 24 Haziran’da bir cevabımız olacak… Öyle bir cevap vereceğiz o parmakları bir daha yan yana gelemeyecek. 24 Haziran’da öyle bir cevap çıkacak ki, Van’dan, Hakkari’den, Şırnak’tan, Manisa’dan… Bir daha bu ülke şunu öğrenecek. Bu ülke bir daha OHAL ile yönetilmeyecek, diktatör heveslilerine teslim edilmeyecek. Bu da bizim boynumuzun borcu olsun.”

Suruç’ta yaşananların bir provokasyon olduğunu kaydeden Temelli, “Halkımız ve hiçbirimiz bu tuzağa gelmeyeceğiz. Onların tuzağına düşmeyeceğiz, şiddet kullanmayacağız. Şiddete şiddetle karşılık vermeyeceğiz. Biz demokratik haklarımızı kullanacağız. Oyumuzu kullanarak bu zihniyetten kurtulacağız. Buradan tüm partililerimize ve kamuoyuna sesleniyorum. Oyuna gelmeyelim. Bu oyuna gelmemek için bütün partiler şiddete karış yan yana gelmeliyiz. 7 Haziran’dan sonra eğer yan yana gelebilseydik bunca şeyi yaşamayacaktık. Asla bu oyunlara yol vermeyin. Gelin bu toplumun iradesine hep birlikte sahip çıkın. Gelen oy vererek oyunları bozalım. Şimdi diyorlar ki futbol sahası yapacağız, üzerinden bile geçemeyeceğimiz köprüler, ya da kıraathaneler vadediyorlar. Bunlar ne içiyorlar bilmiyoruz ama bunlardan kurtulmamıza az kaldı. Sesimizi Ankara’ya ulaştırmanın yolu 7/24 çalışmak ve 7 Haziran’da yarım kalan işimizi 24 Haziran’da yapacağız. Buradan 8 arkadaşımızı parlamentoya yollayacağız. 24 Haziran’dan yerel demokrasi ile güçlenmiş bir parlamento ile kendimizi de kentimizi de biz yöneteceğiz. Diyor ki HDP hiçbir yerde kalabalık bulamıyor. Bingöl’den Diyarbakırlılara sesleniyor. Ne Diyarbakır’ı. Çünkü kimi nereye götürdüklerini bilmiyor. Taşıma su ile miting yapıyorlar. Kimin kalabalık bulduğunu istihbarata sorsun. İstihbarat bu aralar bu işlerle ilgileniyormuş. Biz kimseyi alıp da bir yerden bir yere taşımayız. Gittiğimiz her yerde HDP’liler var, kalabalıkların sesi var. Yarın bayram ve hepinizin bayramını kutluyorum. Bu bayramı uzatalım ve 24 Haziran’da demokrasi bayramını da kutlayalım” dedi.

Konuşmanın ardından kitle halaylar çekti. “Direne direne kazanacağız” sloganları ile coşku doruğa çıktı.