Temelli: Erdoğan'da HDP korkusu var

HDP Eş Başkanı Sezai Temelli, Erdoğan'da HDP korkusu olduğunu belirterek, yerel seçimler öncesi yine hedef alındıklarını söyledi. Genel-İş Sendikası Genel Başkanı Remzi Çalışkan da "Kayyum değil, halk iradesi görmek istiyoruz" dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Başkanı Sezai Temelli, beraberindeki heyetiyle birlikte Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'na (DİSK) bağlı Genel İş Sendikası'na ziyarette bulundu. Temelli ve beraberindeki heyeti, Sendikanın Genel Başkanı Remzi Çalışkan ve yöneticiler karşıladı. Görüşmede, emek alanındaki gelişmeler ele alındı. Basına kapalı yapılan görüşme öncesi Temelli ve Çalışkan, gündeme dair konuştu.

'TERCİHİMİZ EMEKTEN YANA'

Temelli, emek alanında yaşanan gelişmeler ve 3. Havaalanı işçilerinin tutuklanmasına dair şunları söyledi: "Önümüzde zorlu bir süreç var. Bu süreci emekçilerle işçilerle aşabiliriz. HDP tercihini emekten yana koymuş bir partidir. Emeğin mücadelesi bizim için yol göstericidir. İktidar, 16 yılda en önemli saldırılarını sendikal mücadeleye yöneltti. Çünkü işçinin hakkının gasp edilmesi öncelikli bir politikaydı. Bu da hayata geçti. Bugün çalışanların büyük bir çoğunluğu, güvencesiz ve taşeron koşullarda çalışıyor. Bu taşeronlaşmayla birlikte işçi cinayetleri çoğaldı. Her gün 6 kişinin yaşamını yitirdiği bir Türkiye'de yaşıyoruz. En son olarak havalimanı şantiyesinde işçiler sorunlarını dile getirmek için demokratik olarak eylem gerçekleştirdiler. İşçilerin köle gibi çalıştırıldığı bütün Türkiye izledi. Buna karşılık ertesi gün jandarma içeriye girdi ve 24 işçi tutuklandı. Sadece ve sadece insanca çalışma koşullarını talep ettiler diye işçilerin tutuklandığı bir ülkede yaşıyoruz. Bu iktidar işçi, emek düşmanı bir zihniyetle saldırılarını devam ettiriyor. Kendi iktidarı için sömürüyü artırıyor, doğayı talan ediyor. Siyasette de bu akıl etkin. Neredeyse tüm belediyelerimize kayyum atandı. Kayyumların önemli sonuçlarından biri yerel yönetimde çalışan işçiler işinden oldu. Genel İş üyesi birçok arkadaşımız ihraç edildi."

'ERDOĞAN HDP'DEN KORKUYOR'

Temelli, HDP'nin aday belirlemesine yönelik iktidar cephesinden yapılan açıklamalara da şöyle yanıt verdi: "Yerel seçimler bir mücadele alanıdır. Bu alanda ortak mücadelede buluşmak istiyoruz. Erdoğan, bugünden HDP'yi suçlamaya başladı bile. Bu onun korkusunu gösteriyor. HDP'nin adaylarını belirlemesine müdahale etmeye çalışıyor. Bizim adaylarımızın nasıl belirdiği çok açıktır, yıllardır ortadır, kararı HDP verir ama HDP bu kararı verirken, emekçilere, kadınlara, halklara sorar. Ve onların talepleri doğrultusunda parti kurulları oturur adayları belirler. Şimdi bu kayyum coğrafyasını, taşeron dünyasını devam ettirmek isteyen zihniyet HDP mücadelesinin önüne geçmek için şimdiden korkusu dışa vurmuştur. Kendi yaptığı kirli ittifakları örtbas edebilmek için HDP'yi suçlamaya devam etmektedir. Demokratik bir ülke istiyorsak şimdi tam da bunun zamanıdır."

ÇALIŞKAN: YAN YANA DURMALIYIZ

DİSK Genel-İş Sendikası Genel Başkanı Remzi Çalışkan ise şunları ifade etti: "Emek mücadelesinin siyasi mücadele ile bağı bizim için yadsınamaz. Darbe girişimi sonrası kurumlarda başlayan emekçilerin işten atılmasıyla birçok mağduriyetle karşı karşıya kaldık. Haklarımızı korumak ve geliştirmek için önce demokrasiye ihtiyacımız var. Demokrasi mücadelesi yürütenlerle yan yana durma hakkımız var."

Çalışkan, 3. Havalimanı işçilerinin tutuklanmasına dair, "İnsani taleplere verilen karşılık ortada. Emeğe yaklaşım açısından son derece önemlidir. Emek düşmanı politikalarla karşı karşıyayız" değerlendirmesi yaptı. 

'KAYYUMLARI DEĞİL, HALK İRADESİNİ GÖRMEK İSTİYORUZ'

Çalışkan, yerel seçimler için ise şöyle dedi: "Kayyumlar atandı ve belediye başkanları tutuklandı. Önümüzdeki yerel seçimlerde halk iradesini görmeyi umuyoruz. Emek mücadelesinin yanında demokrasi mücadelesini de kaktı sunacağımızı belirtmek istiyorum."