Temelli: Sayın Öcalan'la görüşmek kritik önemde

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, dörtlü zirvede Suriye halklarının iradesinin yok sayıldığını söyledi. Temelli, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’la görüşmenin büyük önemde olduğunu söyleyerek, barışın halkların mücadelesiyle gelebileceğini belirtti.

Amed'de iki gündür devam eden “Ortadoğu Krizi ve Demokratik Ulus Çözümü Konferansı”na katılan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, Demir Otel’de basın toplantısı düzenledi.

'KRİZ DERİNLEŞİYOR'

Temelli, "Suriye meselesine dair ortaya koyabileceğimiz çözümle, hem Suriye’ye hem Ortadoğu’ya hem de ülkemize barış ve demokrasi konusunda önemli gelişmeler sağlayacaktır. Bugün burada konferansımızdaki tartışmalar bu anlamıyla büyük önem taşıyor" dedi.

"Bir yanı ile Ortadoğu’daki kriz, bir yanıyla Türkiye’de rejim krizi, Türkiye ve Ortadoğu halklarına hiçbir şey vadetmiyor. İçinde bulunduğumuz süreç, krizi derinleştiriyor, Türkiye’yi çözümsüzlüğe doğru sürüklüyor" diyen Temelli, şunları kaydetti:

'MÜCADELEYİ YÜKSELTEBİLİRSEK...'

"Bizler eğer Türkiye’de demokratik siyaset mücadelesini yükseltebilirsek, bu otoriter baskıcı rejimi demokratik bir sürece evriltebilirsek, inanıyorum, sadece Türkiye’nin sorunlarını çözmekle kalmayacağız, aynı zamanda Ortadoğu’ya refah, huzur ve demokratik anlamda da barışçıl anlamda da bir çözüm getirebileceğiz. Oysa bugün iktidara baktığımızda bırakın böyle bir niyeti olmasını, kendi otoriter rejimini devam ettirebilmek için savaştan, kendi otoriter rejimini devam ettirebilmek için hâlâ çarpık bir iktisadi anlayıştan beslendiğini görüyoruz."

DÖRTLÜ ZİRVE

Temelli, dün İstanbul’da gerçekleşen dörtlü zirvenin Ortadoğu’ya yönelik çözümler konusunda hâlâ iktidarın çarpık bir anlayışla konuya yaklaştığını gösterdiğini söyledi. 

Temelli, "Suriye halklarının IŞİD çetelerine karşı mücadele vermiş iradesi masada olmalıdır" mesajını vererek, "Biz bu konuda tüm dünya kamuoyunu, Birleşmiş Milletler’i ve Suriye halklarını barışçıl çözüm anlamında iradesini ortaya koymaya ,bu tür masalarla değil, bizzat halkların iradesiyle çözümün aranması gerektiğine inanıyoruz. Evet, Suriye’de demokratik bir anayasaya ihtiyaç vardır. Suriye halklarının bir ortak çözüme ihtiyacı vardır, bunun yolu Suriye halklarının ortaklaşması ile mümkündür" dedi.

Dörtlü zirvede askeri çözümlerden bahsetmeyip diğer yandan Fırat’ın Doğusu’nu hedef göstermenin samimiyetsizlik olduğunu vurgulayan Temelli, "Çünkü iktidar Kürt düşmanlığından, ayrımcılıktan beslenerek yoluna devam etme çabasındadır" diye ekledi.

'İKTİDAR BARIŞI DIŞLIYOR'

Temelli, "Dün Eş Genel Başkanımız Pervin Buldan’ın açıklamasına cevap veren Ömer Çelik, hükümet adına yaptığı açıklamalarda bir kez daha barışı dışlayan, savaşı Türkiye halklarına dayatan bir konuşma yapmıştır" diyerek, şöyle devam etti: "Tüm toplumu potansiyel suçlu haline getirerek barışa dair atılacak tüm adımların önünü tıkayarak iktidar ömrünü uzatmaya çalışıyor. Daha önce de vurguladık, bir kez daha vurguluyoruz; Türkiye’de kalıcı barışın demokratik bir yaşamın hayata geçmesi için Türkiye toplumu bu iktidarın savaş çığırtkanlığının karşısına dikilmelidir, barıştan yana olanlar yan yana gelmelidir. İnanıyoruz ki Türkiye’nin hasretini çektiği barış bir an önce gerçekleşecektir. Bu bizlerin mücadelesi ile, Türkiye halklarının, emekçilerin mücadelesi ile var olacak.

'ÇÖZÜMÜN MUHATABI SAYIN ÖCALAN'

Hâlâ hafızamızda yerini koruyan, barış için cumhuriyet tarihinin belki de en önemli adımlarından biri olan çözüm sürecinin ve onun muhatabı olan Sayın Öcalan’la görüşmenin ne kadar kritik olduğu da bir kez daha tüm çıplaklığı ile ortadadır. Çağrımız Türkiye halklarınadır, toplumsal muhalefetedir; gelin barış mücadelesine güç katalım, yan yana durarak bu ceberrut anlayışa karşı çoğulcu, demokratk, laik bir cumhuriyeti hep birlikte inşa edelim."