Temelli: Seçim ve iktidardan kurtulma zamanı geldi

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, hükümet kabinesinin meşruiyetini yitirdiğini belirterek, “Seçim zamanıdır, bu iktidardan kurtulma zamanıdır” dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, partisinin Dersim İl Örgütü'nün 3. Olağan Kongresi’ne katıldı.

Temelli, kongrede yaptığı konuşmada siyasal sürece ilişkin değerlendirmelerde buldu.

“Dersim direnmektir, direnmek yaşamaktır” diyen Temelli, faşist ve ittihatçı zihniyeti ülkeden söküp adana kadar mücadele edeceklerini belirtti.

Temelli, mevcut baskılara dikkat çekerken, “Tıpkı 38 Katliamı’nda olduğu gibi bugün de siyasi kırım devam ediyor. Tıpkı 90’lar ortasında olduğu gibi zorunlu göç bugün de devam ediyor. Bugün bu iktidar tarihi tekerrür ettirme peşinde” şeklinde konuştu.

Temelli, “Tüm farklılıklarımıza saldırıyorlar. Bundan en çok etkilenen, bedel ödeyen kentlerimizden biridir Dersim” diye ekledi.

İnançlara ve kimliklere saldırı olduğunu da ifade eden Temelli, demokratik cumhuriyeti inşa edeceklerini vurguladı.

Temelli, “Demokratik Cumhuriyet bir arada yaşama, farklılıkların bir arada olmasıdır. Özgürlüktür, özgür siyasettir. O yüzden hepimiz siyaset yapacağız” şeklinde konuştu.

“Alevi meselesi”ne de dikkat çeken Temelli, bunun çözülmesinin yolunun da demokratik cumhuriyet olduğunu belirtti.

Ülkenin en büyük sorunlarından birinin Kürt sorunu olduğunu ifade eden Temelli, çözümün adresi olarak Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ı gösterdi.

Temelli, “Bu iktidarın yarattığı durum bir felakettir. Bu felaketten nasıl çıkılacağını da son görüşmede dile getirdi. Bu meselenin nasıl çözüleceği bellidir. Bu meselenin çözümünden kaçanlar aslında bu ülkeye kötülük ediyorlar” şeklinde konuştu.

İktidarın her gün yeniden ve yeniden düşmanlık ürettiğini söyleyen Temelli, konuşmasında HDP’ye yönelik gözaltı ve tutuklama terörüne de değindi.

Temelli, “Çünkü HDP hakikati söyledikçe, demokratik siyaset içinde çözüm ürettikçe bu iktidar deşifre oluyor, çözümsüzlüğü, çaresizliği gösteriliyor (...) Biz de diyoruz ki bu şiddete, bu zulme, bu savaş politikalarına birlikte son vereceğiz” diye konuştu.

Kayyumların “şiddet ve siyasi darbe” olduğunu dile getiren Temelli, “Bu halk siyaset yapar, siyaset yaparak da bu kayyım rejimine son verecek” dedi.

Temelli, şunları ekledi: “Bugün kayyım rejimi ve şiddet rejimi altında yaşıyoruz. Buna son vermenin yolu bir arada mücadeleden geçer.”

İktidarın basın ve kadın düşmanı olduğunun altını çizen Temelli, kadına yönelik şiddete son vermenin yolunun kadın mücadelesini yükseltmek, eşit temsiliyette ısrar etmek olduğunu ifade etti.

“HDP bu ülkede toplumsal barışı var edene kadar, Ortadoğu'da barışı var edene kadar mücadelesini büyütecek” diyen Temelli, Rojava’ya yönelik işgal saldırılarına dikkat çekerek, “IŞİD'le mücadele edenlere karşı bir düşmanlıkla yarattıkları şey aslında bir IŞİD zihniyetidir” şeklinde konuştu.

Temelli, “Tek bildikleri Kürt düşmanlığı, savaş, yıkım, adaletsizlik. İşte o yüzden bu kabine çökmüştür. Meşruiyeti yoktur. Bu kabine sorunları çözecek irade ve bilgiden bile yoksundur” diye ekledi.

Çürümüş zihniyete karşı “hodri meydan” ve “erken seçim” dediklerini belirten Temelli, şöyle konuştu: “Seçim zamanıdır, bu iktidardan kurtulma zamanıdır. Bu iktidar bu ülkeye her gün yeni bir kötülük dayatıyor.”

Yorulmadıklarını ve bu ülkeye barış, demokrasi gelene kadar ayakta olacaklarını ifade eden Temelli, “Bu yüzden tüm halkları, emekçileri, kadınları, tüm inanç kesimlerini, tüm toplumsal kesimleri demokrasi ittifakında buluşmaya çağırıyoruz. Tüm toplumsal kesimleri birlikte bir toplumsal mutabakat yaratmaya çağırıyoruz. Birlikte bir erken seçim yolculuğuna çağırıyoruz” dedi.