Temelli: Seçimler üzerindeki karanlık gölge kaldırılmalı

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, Cumhurbaşkanı Adayı Selahattin Demirtaş'ın tutukluluk durumuna ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Ankara’da partisinin Genel Merkezinde basın toplantısı düzenleyen HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, 24 Haziran seçimlerine ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu.

Demirtaş’ın tutukluluk durumuna dikkat çeken Temelli, ‘’bildiğiniz gibi geçen hafta sayın Demirtaş'ın avukatları, tutuklu bulunduğu mahkemeye tahliyesinin bir an önce gerçekleşmesine yönelik başvuruda bulundular. Bu başvurunun yarın sonlanmasını bekliyoruz. Lehte sonuçlanması, Demirtaş'ın özgürlüğüne kavuşması öncelikli talebimizdir’’ dedi.

Demirtaş’ın tutukluluğunun Cumhurbaşkanlığı seçiminin meşruiyetine gölge düşürdüğünü belirten Temelli, konuşmasını şöyle sürdürdü:

‘’Diğer 5 adayın her türlü aracı kullanarak seçim çalışması yürütmesi cumhurbaşkanlığı seçiminin meşruiyetine gölge düşürmektedir. Halen milletvekili olan ve 6 milyon seçmenin oyunu alan Demirtaş cumhurbaşkanı seçimine tutukluluk şartlarında katılıyor olması serbest seçim hakkını ortadan kaldırmaktadır.

DEMİRTAŞ’IN BIRAKILMASI ÖNEMLİ BİR ADIM OLACAKTIR

Demirtaş 18 aydır hukuka aykırı bir şekilde alıkonuluyor. Bu, Türkiye açısından bir meşruiyet krizinin kaynağıdır. Bugün Demirtaş'ın serbest bırakılması 24 Haziran'dan sonra Türkiye'nin önündeki demokrasi barajını yıkmak ve Türkiye'nin önünü açmak açısından çok önemli bir adım olacaktır.

Diğer cumhurbaşkanı adayları Demirtaş'ın serbest bırakılması konusunda çağrı yaptılar. Bu çağrılar çok kıymetlidir. Çünkü burada alışılagelmiş siyasi davranışın ötesinde bir adım söz konusudur. Türkiye'nin çok uzaklaştığı demokrasi kültürüne katkıdır. Biz burada bu çağrıyı yapan cumhurbaşkanı adaylarına, çağrılarına sahip çıkmaları ve ısrarcı olmaları yönünde çağrımızı yineliyoruz.

DEMİRTAŞ TÜRKİYE’NİN ADAYIDIR

Hilelerin konuşulduğu bir ortamda seçime gittiğimiz gerçekliğine rağmen halklarımızın umudu var. Bu umudun körelmemesi için Demirtaş'ın özgür kalmasını istiyoruz. Bu herkesin ortak talebi. Demirtaş Türkiye'nin adayıdır ve Türkiye'nin adayı serbest kalmalıdır. 24 Haziran seçimleri üzerindeki karanlık gölgenin kaldırılmasını istiyoruz. Tüm kamuoyuna duyarlı olmaları çağrımızı da yineliyoruz.’’