Temelli : Suruç olayını Erdoğan’ın nefret söylemi yarattı

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, Ramazan Bayramının ilk günü Van’da halkla bayramlaştı. Temelli, burada yaptığı konuşmada Suruç olayının bir provokasyon olduğunu belirterek faillerin derhal ortaya çıkarılmasını istedi.

Van’da Demokratik Bölgeler Partsi (DBP) Van İl binasında düzenlenen Bayramlaşma törenine HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, HDP Van İl Eş Başkanları Yadişen Karabulak, Ümit Dede, DBP Van İl Eş Başkanları Ayla Tarhan, Ökkeş Kava, HDP Van Milletvekili adayları ve halk katıldı.

İlk olarak söz alan HDP Van İl Eş Başkanı Yadişen Karabulak, Van halkının Ramazan Bayramını kutladı.

‘SURUÇ OLAYINI CUMHURBAŞKANININ NEFRET SÖYLEMİ YARATTI’

Ardından söz alan HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, Suruç’ta Perşembe günü yaşanan saldırılar nedeniyle hüzünlü bir bayram kutladıklarını ifade ederek, “Bu tür provokasyonlara karşı uyarıyorum” dedi.

Temelli şunları ekledi: “Cumhurbaşkanının ve iktidarın nefret söylemiyle karşı karşıyayız. Büyük bir gerilim yaratıldı. Böyle bir tutum en çok ta bu dine bir hakarettir. İnsanları kamplaştırdığı bir dönemden geçiyoruz. Hangi dinden, hangi inançtan olursa olsun insanları kucaklaştıran bir ayda nefret söylemiyle, düşmanlaştıran bir HDP Düşmanlaştıran bir yaklaşımla karşı karşıya kalıyoruz. Bir çok yerde saldırılar gerçekleşti. Fotoğraflara bile bir tahammülsüzlük oldu ve sonuçta dün Suruç’ta çok acı bir olay gelişti. Bu olmayabilirdi ama iktidar bu anlayışından hiç vazgeçmedi. 7 Haziran öncesi oynanan oyunlar, senaryolar yeniden devreye sokuldu. Bu yüzden tüm partileri, cumhurbaşkanı adayları olmak üzere demokrasi, adalet, huzur konusunda inisiyatif almaya ve bu tür provokasyonlara karşı çıkmaya çağırıyoruz. Bu ülkede adaletli bir ortamda yaşamak istiyorsak provokasyonların karşısında yan yana durmalıyız. “

Bu olaylar karşısında direk birilerini suçlamanın bu tür olaylardan oy bekleme kaygısı olduğunu kaydeden Temelli, “Buna izin vermeyelim ve bu oyunu bozalım. 24 Haziran seçimleri bu açıdan çok önemlidir. İçişleri Bakanı insanları suçlamak yerine olayın faillerini bulmalı” diye konuştu.

Temelli, sözlerini şöyle sürdürdü: “Dünyanın neresinde görülmüş ki seçim kampanyası silahlar kampanya yürütülsün. Dünyanın neresinde görülmüş ki zorla insanlar ikna edilmeye çalışılsın. İşte bütün bunlar tüm çıplaklığıyla ortadayken suçluların yakalanmasına ilişkin İçişleri Bakanlığı, Valilik halkı yanıltmaya devam ediyor. Buradan İçişleri Bakanlığı, Valiliğe sesleniyorum. Bu olayı gerçekleştirenler bir an önce yakalanmalı ve hesap vermelidir. Silahlarla seçim çalışması yapılmasını engelleyemediğiniz gibi bu olayların üstünü örtüyorsunuz. Hastane kameraları mı kırılmış, orada vahim olaylar yaşanmış. O kameraları kim kırmış. Orada olan tabiplerin açıklamaları var. Hal böyle ortadayken hiçbir savcı olaya müdahil olmadı. Suruç’ta herkesin sevgisini saygısını kazanmış bir aileyi suçlayarak gerçeği örtmeye, herkesi yanıltmaya çalışıyorlar. Biz bu olayın perde arkasını araştıracağız. Bugünden sonra da demokrasi ve barış çabamızı geliştireceğiz, hiçbir provokasyona alet olmayacağız. Bu şiddetle, bu zalimlikle ayakta kalmaya çalışanlar bunun hesabını mutlaka verecektir. 24 Haziran’da oldukça kritik bir seçim yapıyoruz ve insanlarımızın artık bu şekilde yaşamını yitirmesini istemiyoruz. İrademize oyumuza sahip çıkalım. Bu hüzünlü bayramın ortak vatanımızda barışa, huzura vesile olmasını diliyor, Ramazan bayramınızı en içten dileklerimizle kutluyoruz.”