Temelli: Zeytin Dalı dediler, zeytinleri çaldılar

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, MGK toplantısı ve “Barış Koridoru” kavramına tepki göstererek, “Zeytin Dalı” adıyla yapılan Efrîn’i hatırlattı ve “zeytin dalı diye diye zeytinleri çaldılar” dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, Mardin ve Nusaybin’de HDP İl ve İlçe örgütleri ile Nusaybin Belediyesi'ni ziyaret etti.

Burada bir konuşma yapan Temelli, yerel demokrasinin önemi, kayyım politikasının tahribatları, Türk hükümetinin savaş politikaları ve işgalleri, demokratik ittifak ve diğer bir çok konuya değindi.

Temelli, “Yerel demokrasi aklımız, yerel demokrasi mücadelemiz aslında bir barış mücadelesi ve topyekun bir demokrasi mücadelesidir” dedi.

Kayyım enkazına dikkat çeken Temelli, “Bu enkazı kaldırmaya gücümüz var, hep birlikte kaldıracağız. Yeter ki gölge etmesinler ama gölge etmeye devam ediyorlar” şeklinde konuştu.

HDP’li belediye yöneticileri ve üyelerine yönelik baskıları hatırlatan Temelli, “Birkaç gün önce belediye eşbaşkanlarımız, belediye meclis üyelerimiz ve birçok arkadaşımız gözaltına alındı, onlara geçmiş olsun diyorum, ama 4 arkadaşımız tutuklandı. İki DBP’li yöneticisi arkadaşımız, iki de partili arkadaşımız, siyaset yürüten arkadaşımız tutuklandı. Bakın tutuklanma dosyalarına, hiçbir suç ve delil göremezsiniz. Bu uydurma dosyalarla Türkiye’de barış ve demokrasi mücadelesinin önü kesilmeye devam ediliyor” şeklinde konuştu.

MGK toplantısına da dikkat çeken Temelli, “O toplantıda çıkardıkları sonuç bildirgesinde ‘barış koridoru’ gibi bir kavramı önümüze getiriyorlar” diye konuştu.

Temelli, şöyle konuştu: “Bu ülkede barış ve barış koridoru dediğiniz meseleler tankla, tüfekle, İHA ve SİHA ile olmaz. Barış halkların bir arada yaşama iradesine saygı ile olur. Halkların kültürüne saygı ile olur. Barış bu ülkede Kürtlerle barışmakla olur; Kürtlere düşmanlık yaparak, içeride ve dışarıda Kürtlere yönelik bu savaş diliyle, savaş aklıyla hareket ederek bu ülkeye barış gelmez. Barış istiyorsanız bir an önce barışmalısınız. Demokratik bir ülkeyi var edebilmenin yolu bu savaş aklından, savaş zihniyetinden bir an önce kurtulmaktan geçiyor.”

“Evet bugün Suriye’de, Irak’ta, Türkiye’de barış istiyoruz. Peki bu barışı nasıl var edeceğiz, bu barışı nasıl inşa edeceğiz? Barışı tam da burada Nusaybin’de, Mardin’de bu uygulamalardan kurtularak var edeceğiz. Tankla, tüfekle ve Afrin’de yapıldığı gibi değil.”

ZEYTİN DALI DEDİLER, ZEYTİNLERİ ÇALDILAR

“Bakın Afrin hala hafızlarımızda, orada da aklımızla alay eder gibi Afrin'e yönelik saldırıya da “Zeytin Dalı” adı verilmişti. ÖSO çeteleri ile gittiler zeytin dalı diye diye zeytinleri çaldılar. Orda da 150 binden fazla 200 bine yakın Kürt yerinden yurdundan edildi. Bugün Afrin’deki dram aslında çözümsüzlüğün bir fotoğrafıdır. Çözüm istiyorsanız “Afrin Afrinlilerindir” deyip Afrinlilerin geri dönmesini sağlamanız lazım. Çözüm istiyorsanız Rojava’daki o halkların iradesine saygı göstermeniz lazım. Çözüm istiyorsanız “Pençe Harekatı” diye sürekli oradaki insanları yerinden yurdundan eden, oradaki insanların ölümüne neden olan harekatlara son vermelisiniz.”

BARIŞ İRADESİNE İHTİYAÇ VAR

“Bütün bu tablo çıplaklığı ile karşımızdadır. Gerçekten bir barış iradesine ihtiyacımız var. Bu sadece bizim irademizle, sözlerimizle olmayacağını, biliyoruz. O yüzden de diyoruz ki bu mesele Türkiye’de demokratlar, demokrasiden yana tercihte bulunduğunu dile getirenler için turnusol kağıdıdır. Bugün bu savaşa karşı çıkmak hepimizin, tüm yurttaşların görevidir. Herkese sesleniyoruz. Seçim zamanında ortaya konmuş olan duyarlılıkların şimdi sahicilik sınavına tabi tutulması gerekiyor. Şimdi bu turnusol kağıdı çalışıyor.”

“Gelin bu savaşa karşı çıkın. Geçmişi hatırlatmak isterim, karşı çıkmadığınız süreçlerin aslında bugün nasıl tahribatlar yarattığına tanık oluyoruz. Sınır ötesi tezkerelere karşı çıktığımızda “burada ülkenin güvenliği söz konusudur” diye bize laf yetiştirenler, bugün ülkenin sürüklendiği yerden gerekli dersleri inanıyorum ki çıkaracaklardır.”

DEMOKRASİ İTTİFAKI

“Artık operasyon filan istemiyoruz. Artık bir arada yaşama iradesini hem ülkemizde hem Irak ve Suriye'de var etmek için çaba sarf etmek istiyoruz. O yüzden de bu çabanın adını demokrasi ittifakı olarak tanımladık. O yüzden de herkesi bu çabaya omuz vermeye, el vermeye davet ediyoruz.”