TEV-DEM, Müslim’in gözaltına alınmasını kınadı, halka çağrı yaptı

Rojava Demokratik Toplum Hareketi (TEV-DEM), Salih Müslim’in Çekya’nın başkenti Prag’da gözaltına alınmasını protesto etti.

Demokratik Toplum Hareketi (TEV-DEM) Yürütme Kurulu, TEV-DEM Diplomasi Komitesi Üyesi Salih Müslim’in Prag’da gözaltına alınmasına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Müslim’in gözaltına alınmasına tepki gösteren TEV-DEM, halka yurtiçinde ve yurtdışında gözaltı olayını protesto etmeleri çağrısında bulundu.

TEV-DEM Yürütme Kurulu’nun açıklaması şöyle:

“Türkiye’nin Suriye’deki siyasetinin ve özellikle Efrin’e yönelik ahlak dışı saldırılarına karşı tüm halkların dayanışmasını alan büyük direniş karşısındaki yenilgisinin ardından Türk devleti yetkilileri Kuzey Suriye halklarının iradesini kırmak için yeni yöntemler devreye sokarak uluslararası tüm kanun ve ilkeleri çiğnemektedir. Türk devleti son olarak Demokratik Birlik Partisi (PYD) eski Eşbaşkanı ve Demokratik Toplum Hareketi (TEV-DEM) Diplomasi Komitesi Üyesi Sayın Salih Müslim hakkında yakalama kararı çıkardı. Dün gece de Çek’in başkenti Prag’da sayın Müslim, Türkiye vatandaşı olmamasına rağmen Türkiye’nin talebiyle yasadışı bir şekilde gözaltına alınmıştır. Sayın Salih Müslim Suriye vatandaşıdır ve bölgedeki tüm halklar için büyük direniş ve mücadele yürütmüştür. Kobane’ye saldırı sürecinde ve terör destekçilerine karşı Avrupa’da diplomatik görevler yürütmüştür. Kanundışı bir şekilde gözaltına alınması yürüttüğü bu çalışmalara karşıdır.

Demokratik Toplum Hareketi (TEV-DEM) Yürütme Kurulu olarak, hareketimiz üyesinin gözaltına alınmasını kınıyor ve yasadışı görüyoruz. Çek Cumhuriyeti’nin yaptığının ahlakdışı olduğunu, uluslararası ilke ve değerleri çiğnediğini belirtiyoruz. Bu olay Türk istihbaratı MİT üyelerinin Avrupa’daki müdahalelerinin boyutlarını ve Türk devletinin başka bir ülkenin egemenliğine saygısının olmadığını gösteriyor. Çek Cumhuriyeti gözaltı olayından sorumludur.

KÜRT HALKINA ÇAĞRI

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin Suriye’de ateşkes kararı almasının ardından sayın Salih Müslim’in gözaltına alınması, Türk devletinin halkımıza karşı savaşı sürdüreceğini ve uluslararası hiçbir yasa ve kararı tanımadığını gösteriyor. Sivil örgütlere, devletlere, Birleşmiş Milletler’e olaya karşı tutumlarını netleştirmeleri çağrısı yapıyoruz. Bu durum, Türk devletinin halkımıza karşı yeni bir saldırı yöntemidir. Hareketimiz adına yurtiçinde ve yurt dışındaki halkımıza görevlerini yerine getirerek olayı eylemler gerçekleştirmeleri çağrısı yapıyoruz.

DÜNYAY ÇAĞRI

Son olarak bu olayı kabul etmediğimizi ve Salih Müslim’in serbest bırakılması için siyasi ve diplomatik çalışmalar yürüteceğimizi, Türk devletinin halkımıza karşı siyasetini geliştirmesine izin vermeyeceğimizi vurguluyoruz. Tüm dünyaya, Türk devletinin yasa ve ahlakdışı siyasetinin önünü almak için görevlerini yerine getirmeleri çağrısı yapıyoruz.”