TGS, gazeteci tutuklamalarını protesto etti

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), gazetecilere yönelik tutuklama furyasını Çağlayan Adliyesi önünde protesto etti.

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS ) gazeteciler üzerinde artan iktidar baskısı ve tutuklama furyasını Çağlayan Adliyesi önünde protesto etti. Eyleme TGS temsilcileri, Yeni Yaşam gazetesi çalışanlarının yanı sıra çok sayıda gazeteci katıldı. “Gazetecilik suç değildir” yazılı pankartın açan TGS üyeleri, sık sık “özgür basın susturulamaz” sloganları attı.
Açıklama öncesi TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş ile TGS Örgütlenme Sekreteri Mustafa Kuleli gazeteciliğe dönük baskı, gözaltı ve tutuklanmalara ilişkin kısa birer konuşma yaptı.

'TOPLUMDAN NE GİZLİYORSUNUZ?'

Açıklamayı okuyan TGS İstanbul Şube Başkanı Banu Tuna, Türkiye son 15 gün içinde yine gazeteci tutuklamaları ve yargılamalarının gündemde olduğunu hatırlatarak sözlerine başladı. "Son 15 gün içerinde 28 meslektaşımız gözaltına alındı, 8'i tutuklandı" diyen Tuna, Türkiye toplumuna gerçekleri ulaştırmak dışında bir şey yapmayan gazetecilerin ‘suçlu’, hatta ‘hain’ ilan edildiğini belirtti. Gazeteciliğin kamu çıkarlarını korumak için yapılan bir meslek olduğunun altını çizen Tuna, “Gazeteciliğin gayesi; yönetenleri ya da bir kesimi, onların çıkarlarını korumak değil toplumun çıkarlarını korumaktır” vurgusunda bulundu.
"Türkiye toplumundan ne gizleniyor? Gazetecileri böylesine hedef haline getiren onları hukuksuz bir biçimde gözaltına alıp tutuklatan gerçekler ne?" sorularını yönelten Tuna, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’e şu çağrıda bulundu: “Gazetecilik faaliyetleri nedeniyle tutuklanan meslektaşlarımızın bir an önce serbest bırakılmasını istiyoruz. Hukuk ve adalet, bir gün herkes için gerekli olacaktır.”

TUTUKLANANLAR

Son 8 gün içinde yaptıkları haberler nedeniyle şu isimler tutuklandı:
"Yakın Doğu Haber Ajansı Yayın Yönetmeni Alptekin Dursunoğlu, OdaTV Genel Yayın Yönetmeni Barış Pehlivan, Yeni Yaşam Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ferhat Çelik, Yeni Yaşam Gazetesi Yazıişleri Müdürü Aydın Keser, OdaTV Sorumlu Haber Müdürü Barış Terkoğlu, YeniÇağ Gazetesi Yazarı Murat Ağırel, Oda Tv muhabiri Hülya Kılınç, Rudaw muhabiri Rawin Sterk."
Ankara'da 3, İstanbul'da 1 Sputnik çalışanı, Edirne'de 13 yerli ve uluslararası medya kuruluşlarında çalışan gazeteci gözaltına alındı ve serbest bırakıldı.