TJA, İHD'nin kuruluş yıl dönümünü kutladı

TJA, İnsan Hakları Derneği’nin kuruluşunun 31. yılını kutladı.

Tevgera Jinên Azad (TJA), bugün İnsan Hakları Derneği'nin (İHD) 31. kuruluş yıl dönümüne ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, "İHD, 1980 Askeri Darbesi ve ardından yaşanılan vahşet, işkence ve insan hakları ihlallerine karşı çoğu mahpus yakınlarından oluşan 98 kişinin ilk imzasıyla OHAL sürecinde ve de bu sürece kaşı kuruldu. İHD, o günden buyana, evrensel değerleri ölçü alarak her hak ihlalinde insanlığın yanında yer alarak acılarımıza tanıklık etti" denildi.

Açıklamanın devamında şunlar kaydedildi:

"31 yıl sonra bugün bir darbe kalkışması ardından yeniden bir OHAL rejiminin baskısını yaşamaktayız. OHAL, Türkiye’nin genelinde bir baskı rejimi iken Kürdistan’da savaş hali olarak sürdürülüyor. OHAL sürecinde yine resmi ideolojinin militarist yapısının bir sonucu olan Kürt sorunu bir kez daha çözümsüzlüğe mahkûm edildi. Başta kadınlar olmak üzere demokratik toplumu susturma ve sindirme aracı olarak 'lütuf' görülen OHAL halklarımızda telafisi giderek güçleşen acılar yaratmaya devam ediyor.

İHD’nin kuruluş yıldönümü olan bugün, OHAL üç ay daha uzatılması kararıyla TBMM gönderildi. OHAL sürecinde 11 kadın, 1 çocuk çalışması yürüten toplam 425 dernek, 123 vakıf kapatıldı; 36’sı belediye eşbaşkanı olmak üzere birçok yerel yönetici ve ikisi parti eş genel başkanı olmak üzere 12 vekil tutuklandı. Türkiye Cumhuriyeti tarihindeki en yüksek kadın tutuklu ve hükümlü sayısına ulaşılırken kadınlara yönelik suçlar da artı. Cezaevleri başta olmak üzere Türkiye’nin tamamı bir korku ve tehdit idaresinde yaşamaktadır. Olağanüstü yetkilerle pervasızlaşan AKP iktidarı, yaşamlarını kadın ve insan hakları savunuculuğuna adamış 10 kişiyi bugün, şu saatlerde, yargılanmaktadır.

İHD’nin kuruluşunun 31. yıl dönümünde, kuruluş yıllarından da farklı olmayan insan hakları ihlalleriyle karşı karşıyayız. Dünden bugüne insan haklarının evrenselliği ve bütünlüğü düşüncesi ve inancıyla özveriyle çalışan ve bu uğurda yaşamlarını yitiren insan hakları savunucularının anısı önünde saygıyla eğilirken, her türlü baskı ve yıldırma politikaları karşısında mücadelelerini sürdürenleri de saygıyla selamlıyoruz."