TJA: AKP mültecileri kullanmaktan vazgeçmeli

AKP'nin mültecilere dönük uygulamalarına dikkat çeken TJA, kamplarda da taciz ve tecavüzlerin yaşandığını belirtti.

Tevgera Jinen Azad (TJA), AKP'nin mülteci politikalarına ilişkin bugün yazılı açıklama yaptı.

Birleşmiş Milletler raporlarına göre, zorla göç ettirilenlerin sayısının 68 milyonu geçtiğine dikkat çeken TJA, bunların yüzde 70'ini de kadınlar ve çocukların oluşturduğunu vurguladı.

'IRKÇI, DİNCİ, CİNSİYETÇİ SALDIRILARA UĞRUYORLAR'

"Kadın ve çocuk mülteciler; sığınma öncesi, sığınma araması, sığınma sonrasında ekonomik, ırkçı, dinci, cinsiyetçi saldırılara maruz kalmaktadır" denilen açıklamada, şöyle devam edildi:

"Dünya egemen güçlerinin Ortadoğu'da yürüttüğü 3. dünya savaşı, beraberinde milyonlarca insanı mülteci hale getirmiştir. Ortadoğu'da demokratik haklardan yoksunluk, şiddet, savaş, açlık sorunlarından kaçan mültecilerin kaldığı ve geçiş yaptığı, önemli bir göç yolu olan Türkiye'nin, son yıllarda ihraç edilmeler, demokratik olmayan yargı ve uygulamalarından kaynaklı yüzlerce vatandaşı Avrupa ülkelerine sığınmış ve Suriye başta olmak üzere Türkiye’ye gelen mültecilere yönelik evrensel haklar içeren yasa düzenlenmesi olmamıştır."

'HALKLARI YERİNDEN EDİYOR'

Açıklamada, AKP'nin sığınmacıları Avrupa'ya şantaj olarak kullandığı, Kürdistan coğrafyasını da savaşla mültecileştirdiği; Kürt, Arap, Êzidî, Süryani halkları yerinden ettiği belirtildi.

Türkiye'ye gelen ve bugün birçok ilde kamplarda bulunan kadın mültecilerin, demokratik haklarına ulaşamadığını kaydeden TJA, şunları kaydetti:

"Mülteci kamplarında kadına yönelik cinsel taciz, tecavüz ve fuhşa sürükleme defalarca basına yansımıştır. Urfa'da kurulan mülteci kamplarındaki 13-14 yaş aralığından olan kız çocuklarının beşinci, dördüncü eş olarak verilmesi ve para karşılığı satılması, yine Ceylanpınar Telhamut çadır kentinde kadınları temel ihtiyaç karşılığında sistematik fuhşa zorlandığı basına yansımıştır."

'KAMPLAR KADINLARA, STÖ'LERE AÇILMALI'

TJA, AKP'yi mültecileri menfaat politikalarının nesnesi yapmaktan derhal vazgeçmesi için uyararak, "Evrensel yasa tasarısıyla mülteci haklarını koruma altına almalı, BM sözleşmesine uygulamalıdır. Kadın ve çocuklara yönelik her türlü şiddetin önüne geçmeli, kampları kadın örgütleri, sivil toplum örgütlerine açmalıdır" dedi.