Tokyo'da 1. Uluslararası Kürt Konferansı

Japonya'nın başkenti Tokyo'da ilk kez Uluslararası Kürt Konferansı düzenlendi.

Japonya’nın başkenti Tokyo’da ilk kez düzenlenen Uluslararası Kürt Konferansı yoğun bir gündemle gerçekleştirildi.

Başta Rojava olmak üzere Kuzey ve Güney Kürdistan ve Kürdistan Ulusal Kongresi'nden birçok kurum ve siyasi parti temsilcisi konferansa katıldı.

Kürdistan’ın geleceği ve bugünün tartışıldığı konferansa Japon parlamenterleri, sivil toplum örgütü temsilcileri ve Japon medyası yoğun ilgi gösterdi.

İlk kez doğu Asya ülkesi olan Japonya’da Kürtlerle ile ilgili uluslararası konferans düzenlendi.

Konferansa Kuzey Suriye Federasyon’nu temsilen Kurucu Meclis Eş Başkanı Hediya Yusuf, Kongra Star Sözcüsü Evin Sewid, Demokratik Suriye Meclis Üyesi Mustafa Meşayix ve HDP Antep Milletvekili Mahmut Toğrul, Kürdistan Ulusal Kongresi Norveç Temsilcisi Refik Gefur ve Güney Kürdistanlı parti temsilcileri katıldı.

Konferansın açılış konuşmasını yapan Kürt Japon Dostluk Grubu Genel Sekreteri Akibonu Kinoshita, Japon kamuoyunun Kürtleri yakından tanıması gerektiğini ifade etti.

YUSUF: DESTEK BEKLİYORUZ

Kuzey Suriye Federasyonu Eş Başkanı Hediye Yusuf; Rojava'nın Suriye’nin toprak bütünlüğü içinde federal bir sistem ile yönetilmesinin gerekliliğini vurguladı. DAİŞ çetelerine karşı yürüttükleri başarılı mücadeleye değinen Yusuf, demokratik bir Suriye için uluslararası kamuoyundan destek istedi.

Yusuf, Rojava’nın ekolojik ve kadın odaklı demokratik sisteminin dünya çapında ilgi gördüğünü ve Ortadoğu halkları için bir barış modeli olduğunu da belirtti.

TOĞRUL: FARKINDALIK OLUŞTURULMALI

HDP Milletvekili Mahmut Toğrul, Kürdistan'ın en çok acı çeken bölgesinin Kuzey olduğunu ve kamuoyunda bu konuda bir farkındalık oluşmadığını belirtti. Çözüm sürecinin Türk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından bitirilmesinden sonra Kürtler üzerinde topyekûn bir imha ve sindirme siyasetinin izlendiğini ifade etti.

Toğrul, Kürt şehirlerinin ve yine Kürtlerin bodrumlarda diri diri yakılmasına değindi.

GEFUR: KÜRTLERE DESTEK VERİLMELİ

Kürdistan Ulusal Kongre Üyesi Refik Gefur, Avrupa ve dünyanın her yerindeki Kürtlerin çalışmaları hakkında bir sunum gerçekleştirildi. Gefur, Türk devleti ve PKK arasında 2011 yılında gerçekleşen Oslo barış görüşmeleri ile ilgili de konuştu.

Ayrıca Gefur, Birleşmiş Milletler ve dünya kamuoyunun Kürdistan üzerinde yürütülen savaşlar ve DAİŞ'e karşı mücadele eden Kürtlere destek verilmesi gerektiğini kaydetti.

Güney Kürdistanlı temsilciler ise bağımsız Kürdistan için yapılması planlanan referandumu desteklediklerini ifade ettiler.

SALDIRILAR KINANDI

Tokyo 1. Uluslararası Kürt Konferansı delegeleri, Türk hükümetinin Şengal ve Rojava’ya dönük saldırılarını kınarken, Türk hükümetini saldırılarından vazgeçmeye çağırdı.