Trump: Çin ile ticari anlaşma sağlanacak

Çin’e karşı ek gümrük vergileriyle ‘ticari savaş’ başlatan ABD Başkanı Donald Trump, bu ülkeyle yeni bir ticari anlaşma konusunda ‘iyimser’ olduğunu söyledi.

Çin’den ithal edilen 250 milyar dolarlık ürüne ek gümrük vergileri getiren Donald Trump, dış ticaret açığını gerekçe göstermişti. Çin’in de Amerikan ürünlerine getirdiği ek vergiler sonrasında iki ülke arasında yeni bir anlaşmaya yönelik müzakereler başlatılmıştı.

Müzakerelere ilişkin açıklama yapan ABD Başkanı Donald Trump, iki ülke arasında yeni bir anlaşma konusunda iyimser olduğunu söyledi. Çin ile yeni bir ticaret anlaşması imzalayacaklarını düşündüğünü belirten Trump, müzakerelerin detaylarına değinmedi.

Trump, müzakerelerde ‘önemli ilerlemeler’ sağlandığını da belirtti.

ABD’nin DIŞ TİCARET AÇIĞININ ÖNEMLİ BİR BÖLÜMÜ ÇİN KAYNAKLI

İki ülke arasında 2017 itibariyle 635 milyar doları bulan dış ticaretin ezici bir çoğunlukla Çin lehine olması Trump’ın karşı çıktığı noktalardan biri. ABD 2017’de Çin’e 130 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirirken, Çin’den 505 milyar dolarlık ürün ve hizmet ithal etti. Böylelikle ABD’nin sadece Çin ile ticaretteki açığı 375 milyar dolar oldu.

2010 yılında bu rakamlar 92 milyara karşılık 365 milyar olarak gerçekleşmişti. İki ülke arasındaki dış ticaret 1990’da sadece 20 milyar dolar iken, özellikle 2000’li yıllardan sonra büyük bir ivme kazandı ve bu daha çok Çin lehine oldu.

1990 yılında ABD’den Çin’e 4,8 milyar dolarlık ürün ihraç edilirken, bu ülkeden 15,2 milyar dolar ithal edilmişti. 2000’de ise Çin’e 16,3 milyar dolar ihracat gerçekleştiren ABD’nin Çin’den ithalatı 100 milyar dolara ulaşmıştı. 1990-2017 arasında ABD’nin Çin’e ihracatı 27 kat artarken, Çin’in bu ülkeye ihracatı 33 kat artış gösterdi.

Donald Trump, birçok diğer ülkeye yönelik başlattığı ticari savaş kapsamında önce çelik ve alüminyum ithalatına yüzde 25 ile yüzde 10’luk ek gümrük vergileri getirmişti. Çin ile ticarette ise bu vergiler 250 milyar dolar değerindeki başka ürünlere de getirilmişti.