Trump: Saldırılara vereceğimiz cevabı değerlendiriyoruz

İran’ın ABD askeri üssüne yönelik saldırısına ilişkin konuşan Donald Trump, asker kayıplarının olmadığını söylerken, Kasım Süleymani için “Dünyanın en büyük teröristini ortadan kaldırdık” dedi.

Basın konferansında Trump, İran’la nükleer anlaşmasının artık bir ‘yıkıntı’ olduğunu ve son verilmesinin gerektiğini vurguladı. Trump, kendisinin başkanlığında İran’ın nükleer silah edinmesine asla izin vermeyeceklerini söyledi.

İran’ın dün geceki saldırısında asker kayıplarının olmadığını söyleyen Donald Trump, aldıkları önlemler sayesinde sadece ‘asgari materyal kayıpların’ olduğunu savundu.

‘İRAN’IN NÜKLEER SİLAH EDİNMESİNE İZİN VERİLMEYECEK!’

İran’ın nükleer programına değinen Trump, “Ben ABD Başkanı olduğum sürece İran’ın nükleer silah edinmesine izin verilmeyecek” mesajı verdi. Trump, İran’ın ‘bölgedeki terörizmin hamisi’ olduğu suçlamasını yinelerken, “İran’ın asla bir tehdit oluşturmasına izin vermeyeceğiz” dedi.

3 Ocak’ta öldürülen İranlı General Kasım Süleymani için ‘en büyük terörist’ ifadesini kullanan Trump, “Onu elimine ederek güçlü bir mesaj verdik” dedi.

‘VERECEĞİMİZ CEVABI DEĞERLENDİRİYORUZ’ DEDİ, YAPTIRIM AÇIKLADI

İran’a yönelik herhangi bir askeri saldırı veya müdahale seçeneğini gündeme getirmeyen Donald Trump, “İran’ın saldırısına yönelik vereceğimiz cevapları değerlendirmeye devam ediyoruz” diye konuştu.

Tahran’a yönelik yeni ekonomik yaptırımların geleceğini duyuran Trump, “Bu yaptırımlar İran tavrını değiştirene kadar yürürlükte olacak” dedi.

İran’ın ‘tavrının’ 2015 Nükleer Anlaşması’yla bağlantılı olduğunu savunan Trump, “İran, Amerikan gemilerine, üslerine saldırdı ve dronlarını imha etti. Bu tavrı Nükleer Anlaşması’nın imzalanmasından bu yana daha da yoğunlaştı” şeklinde konuştu.

‘ANLAŞMANIN YIKINTILARINDAN GERİ ÇEKİLMELİ!’

Nükleer Anlaşması’nın tarafı olan diğer ülkelerin de çekilmesi çağrısı yapan Trump, “Medeni dünya güçlü ve birlikte bir mesaj vermeli: ‘Vahşet ve cinayetleriniz bundan böyle tolerans gösterilmeyecektir’ denmeli” dedi.

Anlaşmanın artık bir yıkıntı olduğunu savunan Trump, anlaşmanın sona ermesiyle İran’ın nükleer silaha sahip olacağını ve Rusya, Fransa, Çin ve Britanya gibi diğer tarafların da bunu kabul etmesi gerektiğini iddia etti. Trump, “Şimdi İran’la nükleer anlaşmasının yıkıntılarından geri çekilmek gerekir” diye konuştu.

NATO’YA ORTADOĞU’YA DAHA FAZLA MÜDAHİL OLMA ÇAĞRISI

ABD Başkanı NATO’ya da çağrı yaparken, Orta Doğu’ya daha fazla müdahil olunmasını istedi. Trump, ancak sonrasında ‘İran halkına ve yöneticilerine ABD’nin barışı kucaklamaya hazır olduğu’ garantisinin verilebileceğini sözlerine ekledi.