Trump-Macron görüşmesi: Ortadoğu için yeni çerçeve!

ABD Başkanı Donald Trump ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Ortadoğu’da bir "hegemonya" oluşmasına karşı yeni bir çerçeve çizilmesi konusunda anlaştı. Trump, Arap ülkelerini askeri müdahaleye çağırdı.

ABD Başkanı Donald Trump ile Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Washington’da bir basın toplantısı düzenledi. Basın açıklaması öncesi Oval büroda görüşme gerçekleşti. Görüşmede “terörizmle mücadele”, İran nükleer programı, Suriye krizi ve ABD’nin bazı Avrupa ürünlerine gümrük vergisi koyması gündeme geldi.

Her iki lider arasında özellikle İran konusunda görüş ayrılıkları öne çıkarken, yeni bir anlaşma işareti verildi. Suriye konusunda ise her iki yönetici de çarpıcı ifadeler kullandı. Trump ve Macron, Suriye sorununun daha geniş anlamda Ortadoğu kapsamındaki tartışmalar çerçevesinde ele alınması gerektiği konusunda anlaştılar. Yöneticiler, Ortadoğu’da hegemonya oluşmayacağından emin olmak istediklerini söylediler. Trump ayrıca bölgenin zengin ülkelerinin askeri bir müdahalesi ve mali katkılarının gerekli olduğunu ifade etti.

TRUMP: ARAP ÜLKELERİ ASKER GÖNDERECEK, BİZ ÇEKECEĞİZ

Suriye’deki Amerikan askeri birliklerinin çekilip çekilmeyeceği konusunda Trump, askeri birliklerini çekmek istediklerini yineledi. ABD Başkanı, Arap ülkelerini Batılıların, Tahran’ın DAİŞ’e karşı zaferlerden faydalanmamasını engellemek amacıyla İran’ın Ortadoğu’daki etkisini kırmak için yaptığı çabalardan dolayı mali katkılarını büyük bir şekilde arttırmalarını istedi.

Trump, “Bildiğiniz bu bölge ülkeleri zengindir ve artık karşılığını ödemeleri gerekiyor. Onlarla konuşacağız, ödeyecekler” dedi.

“ABD ödemeye devam etmeyecek” diyen Trump, “Ve bu ülkeler aynı zamanda sahaya birlikler de gönderecek ve biz birliklerimizi geri çekeceğiz” diye ekledi.

MACRON: SURİYE İÇİN YENİ BİR ÇERÇEVE OLUŞTURULACAK

Bu konuda Macron ise şu ifadeleri kullandı: “Katkılarımızı arttırmaya karar verdik (...) Bizim alandaki birinci hedefimizi DAİŞ’e ve düşmanlarımıza karşı bu çalışmayı tamamlamaktır. Birliklerimizin de ötesinde, barışı inşa etme görevimiz var ve Suriye halkının barış içerisinde yaşayacağından emin olmak için kapsayıcı bir yeni çerçeveye ihtiyacımız var. Bölgede hegemonya olmayacağından emin olmamız gerekiyor (...) Ama bölgede, özellikle de Suriye’de yeni bir çerçeve oluşturmak için çalışmamız gerekiyor. Gelecek haftalarda yapılması uygun olanı değerlendireceğiz. Şu veya bu tarihte çekileceğiz demeyeceğiz.”

İRAN NÜKLEER PROGRAMI KONUSUNDA ANLAŞMAZLIK VE YENİ ANLAŞMA

İran’ın nükleer programı konusunda ise Macron fikir değiştirmediklerini söyledi ancak yeni bir anlaşmadan bahsetti. Trump’ın İran ile nükleer anlaşma konusunda ne karar vereceğini bilmediğini ifade eden Macron, “Ben hiçbir zaman onun kadar bu anlaşma üzerine eleştirel olmadım ama tamamlayabileceğimize inanıyorum. Ama eğer çıkmak istiyorsa, yeni bir anlaşmayı tartışabilmeyi diliyorum” dedi.

Macron, 2015’te imzalanan ve 10 yıl boyunca nükleer programı askıya alan anlaşmanın devamını isterken, uzatmak için başka tedbirlerle tamamlanabileceğini ifade etti. Macron, sonraki aşamaya balistik program ve İran’ın etkisini içeren bölgesel istikrarı bulmanın koşullarının eklenebileceğini söyledi. Macron, dört boyutlu bir plandan bahsetti. Diğer bir ifadeyle 2025 yılına kadar İran’ın tüm nükleer faaliyetlerini durdurmak, nükleer faaliyetleri mümkün olan en uzun süre engellemek, balistik faaliyetleri durdurmak ve bölgede siyasi bir istikrar koşullarını oluşturmak.

Macron, “Belirsiz bir yöne gitmek için bir anlaşma yırtılamaz, daha geniş ve tüm kaygılarımızı içeren yeni bir anlaşma inşa edilir” diye konuştu.

Trump’ın 12 Mayıs günü İran’ın nükleer programı konusundaki kararını açıklaması bekleniyor.

Macron’un ardından Almanya Başbakanı Angela Merkel, 27 Nisan günü Washington’u ziyaret edecek.