Trump ve Erdoğan görüşmesinden sonra açıklama

ABD Başkanı Donald Trump ile Erdoğan arasındaki görüşmelerden sonra yapılan açıklamada Kuzey ve Doğu Suriye’de ateşkesin sürdüğü iddia edilirken, S-400 ve F-35 konularında henüz bir uzlaşının olmadığı anlaşılıyor.

Beyaz Saray’daki görüşme ardından Türk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile ortak basın toplantısında konuşan Donald Trump, Türkiye’nin S-400 savunma sistemi alması ile F-35 uçakları konularına değindi. Trump, Rusya’dan S-400 hava savunma sistemlerinin alınması ve buna bağlı olarak F-35 programından Türkiye’nin çıkarılması konusunda iki ülkenin heyetlerinin çalışmalarını devam ettirdiklerini kaydetti.

Türkiye’nin işgal saldırılarına yönelik doğrudan yorum yapmayan Trump, halen süren işgal saldırılarına rağmen ‘ateşkesin’ sürdüğünü savundu. Türkiye’nin ‘üzerine düşeni yapmaya’ devam edeceğini iddia eden Trump, ateşkesin başarılı olmasının birçok kesim tarafından istendiğini söyledi.

Trump, yardımcısı Mike Pence ve Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun geçtiğimiz ay Türkiye’ye yaptıkları ziyaretteki pazarlıklarla ‘başarılı olduklarını’ savundu. Trump, "Geçen ay Pence ve Pompeo'yu (Ankara’ya) göndermiştim ve görüşmeler gerçekleştirilmişti. Görüşmeler çok başarılı oldu. ABD ve Türkiye bir arada büyük bir şeyi başardılar. Yüz yıllardır devam eden karmaşık durumun geliştirilmesi için büyük aşama kaydettiler." Trump’ın ‘yüz yıllardır devam eden’ tabiriyle Kürt sorununu kastettiği anlaşılsa da işgali ne manada çözüm olarak gördüğüne açıklık getirmedi.

Türkiye’nin Rusya’dan S-400 savunma sistemini almasının ciddi zorluklar çıkardığını söyleyen Trump, bu konudaki görüşmelerin süreceğini belirtti.