TTB Davası 8 Şubat’a ertelendi

TTB Merkez Konseyi üyelerinin görevden alınmasına dönük açılan davanın ilk duruşmasına savcı katılmadı. Duruşma, 8 Şubat’a ertelendi.

 
Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi üyelerinin görevden alınmasına dönük açılan davanın ilk duruşması, Ankara Adliyesi Dışkapı Ek Hizmet Binası’nda görüldü. Milletvekilleri, sivil toplum örgütü temsilcileri ile gazetecilerin alınmadığı duruşmaya savcı katılmadı. Duruşmaya dair bilgi vermek amacıyla açıklama yapan TTB Hukuk Bürosu’ndan avukat Verda Aksoy, “Davanameyi düzenleyen savcı burada bulunmak zorundaydı. Çünkü bu bir hukuk davası yani hukuk usul muhakemesine kanununa tabi bir dava. Davasını takip etmediğini söyledik. Eğer davasını takip etmiyorsa, bizde bu davayı takip etmeyeceğiz dedik. Ancak bu talebimiz reddedildi. Bu aşamada biz diğer usul eksikliklerini söyledik. Hukuk davalarında dava şartları öncelikle incelenir, burada doğru bir şekilde davanamenin düzenlenmediğini, taraf olarak TTB Merkez Konseyi'nin gösterildiğini, oysa her bir kişinin tespit edilip görevden alınmak istenen Merkez Konsey üyelerinin adıyla bir dava açılması gerektiğini söyledik. Bu bakımdan da davanın reddi talebimiz reddedildi” dedi.


'KARANLIĞA KARŞI MÜCADELE EDİYORUZ'


Davaname içeriğinde bulunan vakalar ve delil olarak gösterilme konusunda da davanamenin yanlış açıldığını belirten Aksoy, “Bu bakımdan da usul kurallarına uymadığı için yine ret talebimiz oldu, gerekçesiz biçimde bu talebimiz de reddedildi. Sonrasında artık bizde gerekçesiz biçimde ve bu şekilde reddedilen taleplerimizin gerekçesini bilmek istediğimizi söylediğimiz halde açıklanmadı. Silahların eşitliği, adil yargılanma haklarımızı hatırlatarak, bunlar üzerine de konuştuk ama mahkeme bu konularda açıklama yapmadı. Bu davaya tarafsızlık ilkesi ile bakılacağına olan inancımızı yitirdiğimizi belirterek, mahkeme hakimi ve mahkemeyi reddettik. Artık bu karar verilmek üzere 8 Şubat saat 14.30'a ertelendi” diye konuştu.
Bilim ve etiğin gerçeğe yaslandığını, er ya da geç hedefine ulaşacağını vurgulayan TTB Merkez Konseyi 2. Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten, şunları söyledi: “Ancak yine bilim ve etik yine gerçek mücadelesinde birçok kez yalnız kalmış; emekçileri ciddi haksızlıklarla karşı karşıya kalmıştır. Gün gelmiş dünyanın döndüğünü savunmak bile zor olmuş, ancak bilimsel aklı savunmak sonunda Ortaçağ karanlığını yırtıp atmıştır.”
TTB’nin mücadelesinin karanlığa karşı bir mücadele olduğunu dile getiren Ökten, “Emek, demokrasi ve sağlık mücadelesidir. Karanlığı üstümüze örtüp, engizisyon mahkemeleri kurma heveslilerine karşı, aydınlanma ve bilim mücadelesidir. Önlüğümüzün beyazının mücadelesidir. Yaptıklarının adını farklı koymaya çalışsalar da sırları dökülen illüzyonlar, halüsinasyonlar; bilim ve gerçek duvarına çarpmakta, hayal tacirleri daha da saldırganlaşmaktadır. Şimdilik güçlü olabilirler ama sürekli söylediğimiz gibi, hakikatler er ya da geç ortaya çıkacaktır” dedi.
Sorumlulukları nedeniyle soruşturmalara ve davalara maruz kalabileceklerini, fakat bilime ve etiğe güvendiklerini söyleyen Ökten, “Bugün mahkemelere düşen, ayrıcalıklı zümreler ve onların çıkarları için değil; toplum, etik ve bilimsel akıl için karar vermektir. Engizisyon mahkemeleri ile dünyanın dönmesini durdurabileceklerini zannedenlere karşı en güzel cevabı hem mahkemeler hem toplum, çok yalın ve bir o kadar da güçlü şekilde verecektir: Dünya yine de dönüyor” şeklinde konuştu.
Duruşma, 8 Şubat’a ertelendi.