TTB duruşması başladı: Çok sayıda kentte açıklama

TTB Merkez Konseyi üyelerinin görevden alınmasına dönük açılan davanın duruşması başladı. Çok sayıda kentte ise eylemler düzenlendi.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi üyelerinin görevden alınmasına dönük açılan davanın ilk duruşması, Ankara Dışkapı Adliyesi’nde başladı. Dayanışma için adliye binası önünde bir araya gelenler, duruşma öncesi açıklama yaptı. “TTB’ye dokunma, mesleğimize, örgütümüze sahip çıkıyoruz” pankartının taşındığı açıklamada, "Susmuyoruz, Korkmuyoruz, İtaat etmiyoruz", "Kurtuluş Yok Tek Başına Ya Hep Beraber, Ya Hiçbirimiz", "TTB Susmadı Susmayacak" sloganları atıldı. Açıklamaya, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Êlih Milletvekili Necdet İpekyüz, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekilleri Sezgin Tanrıkulu ve Ali Şeker ile çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisi katıldı.  
TTB Genel Sekreteri Vedat Bulut, 70 yıldır hekimlerin örgütlü sesi olduklarını ve sağlık hakkı için mücadele verdiklerini belirtti.
TTB’nin yine hedefte olduğunu ve Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı’nın hukuksuz şekilde tutuklandığını dile getiren Bulut, "Toplumsal sorumluluğunu omuzlarında hisseden TTB’nin örgütsel bütünlüğü, dün susmadı bugün de susmayacaktır” diye belirtti.
HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş da TTB’nin, iktidarın politikalarını desteklemediği için bu davayla karşı karşıya olduğunu ifade ederek, şunları söyledi: “Yine bir hukuksuzlukla karşı karşıyayız. AKP iktidarı topluma tam bir kabus yaşatıyor. TTB bu ülkede beyazı temsil ediyor. Bu davanın açılması tam bir faşizmdir. HDP olarak yanında olduk, her zaman olacağız. Sağlıktan ve özgürlükten tasarruf edilemez. TTB Türkiye toplumunun onurudur biz bunu başaracağız ve her zaman yanında olmaya devam edeceğiz.”

 
ÊLIH
Êlih Emek ve Demokrasi Platformu, TTB üyelerine destek açıklaması yaptı. Êlih Tabip Odası’nda yapılan toplantıya çok sayıda hekim katıldı. “Hekimler susmaz, TTB susturulamaz” pankartının açıldığı toplantıda konuşan Êlih Tabip Odası Başkanı Sertaç Adıgüzel, hekimler olarak gerçekleri haykırmaya devam edeceklerini söyledi.
Tabip Odası Genel Sekreteri Sevcan Dündar, “TTB’nin en büyük dayanağı toplumdur, hekimlerdir. TTB bu güç ve sorumlulukla üzerinde oluşturulmaya çalışılan algılarla, linç kampanyalarıyla, baskılarla dün olduğu gibi yarın da mücadele edecek birikim ve inanca sahiptir” dedi.
TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Vahdettin Tüzün, iktidarın kendisine muhalif tüm kesimleri hedef aldığını söyledi.
Baro Başkanı Erkan Şenses, 29 Aralık’ta görülen Şebnem Korur Fincancı duruşmasına işaret ederek, “ Şebnem Hoca'nın söylemleri ifade özgürlüğü çerçevesindedir” dedi.
Emek ve Demokrasi Platformu Sözcüsü Deniz Topkan ise sivil toplum örgütlerine yönelik iktidarın planlı bir saldırı başlattığını belirtti.


RIHA
Riha Tabip Odası, davaya dair oda binasında açıklama yaptı. Riha Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleri de toplantıya katıldı. Riha Tabip Odası Başkanı Bulut Ezer, "Toplum sağlıklıysa biz sağlıklıyız, biz sağlıklıysak toplum sağlıklı” dedi. Ezer, “Bilim ve tıbbın kaygısı toplumsa, canlıların sağlığıysa, onu savunmak cesaret gerektirir. TTB de insanlık tarihi kadar köklü böylesi mücadelenin yakın tarihteki somutlaşmış örneklerinden biridir yalnızca. Herhangi bir iktidara yaslanmayı her zaman reddetmiş, eleştirel, bilimsel, etik aklı en büyük dayanağı olmuştur. Mücadelesi uzun solukludur ve onunla baş etmeye çalışanların soluğu yetmemiştir" diye konuştu.


ADANA
Adana Tabip Odası, DİSK, KESK, Adana Barosu, Eczacı Odası, Veteriner Hekimler Odası, Emek Partisi ve TMMOB, konuya dair açıklama yaptı. Oda binasında yapılan açıklamada konuşan Adana Tabip Odası Başkanı Selahattin Menteş, TTB hakkında açılan davaların kapatılmasını istedi.


MERSİN
Mersin Tabip Odası, binasında davaya tepki gösterdi. Mersin Emek ve Demokrasi Güçleri de eyleme katıldı. Oda Başkanı Nasır Nesanir, “Bu baskı dolu ve karanlık günleri, dayanışma ve önlüğümüzün beyazıyla aşacağız. Topluma ve hekimlere sözümüzdür" dedi.