Türk gözlem noktası rejim güçlerinin çemberinde

Suriye rejim güçleri, Türk devletinin İdlib yakınlarındaki bir gözlem noktasını çembere aldı.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, rejim güçlerinin çevredeki bir çok köy ve ilçeyi ele geçirdikten sonra Türk gözlem noktasını çembere aldığını bildirdi.

Gözlemevi, “Rejim güçleri Morek’teki Türk gözlem noktasını çembere aldı” dedi. Bu nokta Hama ile İdlib arasında bulunuyor.

Suriye rejim güçleri İdlib’i almak için Nisan ayı sonunda operasyon başlatmıştı. Rusya ve İran desteğindeki Suriye ordusu, 2014 yılında kontrolünü kaybettiği stratejik önemdeki Han Şeyhun ilçesini 20 Ağustos’ta yeniden ele geçirdi. Bölgedeki Ankara destekli çete grupları ilçeden ve Hama’nın kuzeyindeki sektörlerden çekilmek zorunda kaldı.

Türk devleti Han Şeyhun’un düşmesini engellemek için çetelere 50 zıhlı araçtan oluşan bir konvoy göndermiş ancak Rusya ve Suriye hava kuvvetleri tarafından ilerleyişi engellenmişti.

Türk devletinin, Moskova ile 2018’deki anlaşması kapsamında kurduğu Morek gözlem noktası ise Han Şeyhun’un 10 kilometre kadar güneyinde yer alıyor.

İdlib bölgesi, Eylül 2018’de Moskova ile Ankara arasındaki bir anlaşma kapsamında “çatışmasız bölge” olarak belirlenmişti. Ancak bu anlaşma sadece kısmen uygulanabildi.

Bu gelişmelerin yaşandığı bir sırada Türk devleti, Rusya ve İran ile birlikte 16 Eylül’de Ankara’da bir zirve yapacaklarını açıkladı.