Türk medyası Libya’daki Kuran’ı Efrîn’de malzeme yaptı

Türk medyasının koro halinde, Efrîn’de YPG’lilerin Kur’an’ı patlayıcı ile tuzakladığını iddia ederek, bir manipülasyona daha imza attı. Teyit.org’a göre ne fotoğraftaki asker ne de Kur’an öyküye uymuyor.

Hükümetin kontrolündeki tüm Türk medyası, Efrîn’deki işgal saldırılarına ilişkin sahte bir öykü daha ortaya attılar.

Tek merkezden çıktığı anlaşılan bu haberlerde, Uzman Çavuş Orhan Sürmen’in Efrîn’de el yapımı patlayıcı yerleştirilen Kuran’ı Kerim’i yerden kaldırdığında yaşanan patlamada öldüğü iddia edildi. AKP medyası bununla da yetinmeyerek, “Şehidin kanı Kuran-ı Kerim’in sayfalarına düştü” gibi sahte öyküler üretti.

AKP trollerinin sosyal ağlarda yaydığı fotoğraf, binlerce kez paylaşıldı. Efrîn’deki işgal saldırılarının başından bu yana Türk devleti medya ve sosyal ağlar üzerinden bir propaganda savaşı ve dezenformasyon kampanyası yürütüyor.

Teyit.org’un incelediği haberlerdeki fotoğrafların başka yerlere ve kişilere ait olduğu ortaya çıktı.

Teyit.org’a göre El Arabia Haber Ajansı, 9 Şubat 2018’de bu fotoğrafı kullandı. Fotoğraf, Libya’nın Bingazi şehrinde cuma namazı sırasında bir camiye yapılan saldırı için kullanılmıştı. Üzerine kan sıçramış Kuran fotoğrafı başka sitelerde de Libya’daki saldırı için kullanıldı. Aynı şekilde 9 Ocak günü Alman medya kuruluşu Deutsche Welle, Reuters ve diğer bir çok batılı medya da bu fotoğrafı kullandı.

Türk medyasının Kuran’a iliştirdiği askerin ise Amed’de 13 Mart’a ölen asker Fatih Uysal’a ait olduğu belirlendi. 

TRT World haber direktörü Fatih Er ve Karar, A Haber, TRT Haber, Sabah, Yeni Şafak, Haber7, Milli Gazete ve Yeni Akit gibi sitelerde sözkonusu asker Orhan Sürmen olarak gösterilmişti.

Uzman Çavuş Orhan Sürmen, Efrîn işgali sırasında 13 Mart günü öldürülmüştü.