Türk’ten ‘kayyum’ tehdidine yanıt: Kolay olmayacak!

HDP Mardin Büyükşehir Belediye Eşbaşkan adayı Ahmet Türk, Erdoğan’ın “kayyum” tehdidine “Bu öyle kolay olmayacak” yanıtını verdi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mardin Büyükşehir Belediye Eşbaşkan adayları Ahmet Türk ve Figen Altındağ ile Artuklu Belediye Eşbaşkan adayları Nurettin Turgay ile Fatma Yılmaz, bir otelde gazetecilerle bir araya geldi.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Türk, belediyelere atanan kayyumlara değinerek, “Kayyumların bu bölgede, bu ülkede yeri yok. Kayyumlar halkın iradesini ipotek altına alarak, bugün ortaya çıkmış bir siyaset biçimidir” dedi.

Türk, Erdoğan’ın Venezuela tepkisine de dikkat çekti. Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’ya karşı kendisini geçici başkan olarak ilan eden sağcı Juan Guaido konusunda “Maduro halkın iradesi ile gelmiştir” diye tepki göstermişti.

Ahmet Türk, “Peki burada belediye başkanları halkın iradesi ile gelmedi mi? Venezuela’yı gören anlayış, bu ülkede olan bitenler hakkında sessiz kalıyor. Veyahut bu demokrasi anlayışını görmezden geliyor” dedi.

TAŞ ÜSTÜNDE TAŞ BIRAKMADILAR

Kayyumların uygulamalarına dikkat çeken Türk, "Belediyeyi adeta mecalsiz, bütün imkanlarını çarçur ederek, 31 Mart’ta 5 kuruşu olmayan, borçlanmış bir belediye ile bizi karşı karşıya bırakmak istiyorlar. Amaçları tabi ki; halk ile bizleri karşı karşıya getirmek olduğunu biliyoruz” şeklinde konuştu.

Kayyumların, DBP belediyelerine ait birçok projeyi kendilerininmiş gibi lanse ettiğine söyleyen Türk, “Aradan geçen 3 yıla rağmen taş üstüne taş konulmuş değildir. Bir karakola girmek artık belediye girmekten daha kolay” ifadelerini kullandı.

Erdoğan’ın yeniden kayyum atayacakları yönündeki tehdidine de yanıt veren Türk, şöyle konuştu:

"Onlar ne yaparsa yapsın demokrasi mücadelemizden asla kopmayacağız. Şunu söylemek istiyorum ki; bu öyle kolay olmayacak. Halkın iradesi ile her seçilenin tekrar tekrar görevden alınması gündeme gelmeyecek. Eğer ki gelirse, bu rejimin 'tek adam rejimi' olduğu daha fazla ortaya çıkacak. Bizim için önemli olan halkımızın bu kayyum siyasetine cevap vermesidir. Bu yürütülen siyasete karşı iradesini ortaya koymasıdır. Biz belediyenin koltuğuna yapılan insanlar değiliz. Bu mücadeleyi de belediye koltuğuna oturmak için yapmıyoruz. Halkımızın iradesini ortaya koymak için çaba gösteriyoruz. Eğer çok istiyorlarsa biz seçimi güçlü bir şekilde alalım ikinci gün kayyum atasınlar.”

Türk, enkaz haline getirilmiş ve devasa bir borç altına girmiş bir belediyeyi almaları durumunda amaçlarını yerine getirip, getiremeyeceklerine ilişkin bir soruyu da yanıtladı. 31 Mart’tan çok 1 Nisan tarihini düşündüklerini belirten Türk, endişeli olduklarını da sözlerine ekledi. Buna rağmen çabalayacaklarını belirten Türk, “Bu konuda önce halkımızı bilgilendireceğiz. Ondan sonra çalışmalarımıza devam edeceğiz” dedi.