Türk ve İran yetkililerinden üst üste toplantı

Son dönemlerde Türk devletinin Güney Kürdistan’a yönelik yaptığı saldırılar ve işgal planları çerçevesinde, İran ve Türk yetkileri bir hafta içinde iki kez bir araya geldi. Toplantıda sınır güvenliği ve diğer konuların konuşulduğu öğrenildi.

Türk devletinin Güney Kürdistan’a yönelik saldırılar devam ederken, Türk ve İran yetkileri son dönemlerde sık sık güvenlik toplantıları almaya başladı. Bu toplantılardan sonra tüm sınır kapılarında var olan sınır ticaretinin de yasaklandığı belirtiliyor. Sınır kapıları göstermelik olarak açık bırakılırken, halkın ticaret yapması hemen hemen imkansız hale getirildi.

Türk ve İran devletinin yaptığı bu sınır toplantıları ve alınan tedbirlerin, Kürt halkını yoksulluğa mahkum etmek ve bölgeyi insansızlaştırmak amacını taşıdığı ifade ediliyor.

BİR HAFTADA İKİ TOPLANTI

Temmuz ayında iki ülke yetkileri bir hafta içinde iki kez bir araya geldi. Türkiye ile İran heyetleri arasındaki ilk toplantı 3 Temmuz tarihinde yapıldı. Türk ve İran heyetleri arasında yapılan ilk toplantıda Yüksekova ilçesine bağlı Esendere beldesinde yapıldı.

Toplantıda sınır güvenliği, sınırda yapılan ticaret ile ilgili sorunlar ve bunlara ilişkin çözüm önerilerinin görüşüldüğü belirtildi. Hakkari Valisi İdris Akbıyık başkanlığındaki Türk heyeti ile İran Urmiye Sınır Komiseri Albay Ali Alipur başkanlığındaki heyet arasında yapıldı.

Toplantıya, Şemdinli Kaymakamı Muhammet Fuat Türkman, 34. Hudut Tugay Komutan Vekili Piyade Albay Suat Arabayapan, İl Emniyet Müdürü Süleyman Suvat Dilberoğlu, İl Jandarma Komutan Yardımcısı Albay Burhan Aydın, 7. Hudut Alay Komutanı Piyade Komando Albay Hasan Koyuncu, Doğu Anadolu Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Hayrettin Yıldırım ve İl Göç İdaresi Müdürü Cihat Yıldırım Çakar katıldı.

‘Güvenlik Toplantısı’ adı altında yapılan ikinci toplantı ise, 10 Temmuz tarihinde Hakkari Valiliğinde gerçekleşti. Toplantıya, Yüksekova 3. Piyade Tümen Komutanı Tümgeneral Metin Tokel, Yüksekova Kaymakamı Ramazan Kendüzer, Şemdinli Kaymakamı Muhammet Fuat Türkman, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Nuri Öztürk, İl Emniyet Müdürü Süleyman Suvat Dilberoğlu, Doğu Anadolu Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Hayrettin Yıldırım, İl Göç İdaresi Müdürü Cihat Yıldırımçakar ile İran heyeti katıldı. Bu toplantının gündemi, ticari, kültürel ve sınır ilişkilerinde daha çok iş birliği yapmak olarak belirtildi. Her iki toplantıya da özellikle askeri yetkililerin katılması dikkatlerden kaçmadı.

‘AMAÇ, BÖLGEYİ İNSANSIZLAŞTIRMAK’

Güvenlik gerekçesiyle adını vermeyen kaynaklar, son dönemlerde iki ülkenin sınırda “güvenlik” adı altında sıkı önlemler alındığını belirtiyor. Kaynaklardan biri, “Bölgede zaten büyük bir savaş yürütülüyor. Hakkari’nin tüm sınır bölgeleri yasak bölge ilan ettiler. Bu savaşla birlikte var olan ticareti de bitirdiler. Bu iki ülkenin amacı ticareti geliştirmek değil, bölge halkını aç bırakmak ve bölgeyi insansızlaştırmak” dedi.