Türkiye basın özgürlüğünde 155’inci sıraya geriledi

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF) tarafından hazırlanan 2017 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’nde Türkiye bu yıl da 4 sıra gerileyerek 180 ülke arasında 155’inci oldu.

Dünya genelinde otoriter tek adam yönetimleri, populist söylemlerle medyaya yönelik saldırılara yer verilen endekste, 12 yılda 57 sıra gerileyen Türkiye’nin ‘en endişe verici vakalardan’ olduğu vurgulandı.

Demokrasiyle yönetilen birçok ülkede özgürlüklerin baskı altına alındığı bir dönemden geçildiği belirtilen Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’nde Türkiye 4 sıra düşüşle 155’inci sıraya geriledi. Listenin başında bu yıl bir sıra gerileyerek 180’inci olan Kuzey Kore gelirken, Eritre ise 179’uncu oldu.

Orta Asya ülkesi Türkmenistan ise 178’nci sırada yer alarak, basın özgürlüğünün en kötü düzeyde olduğu üçüncü ülke oldu.

DEMOKRASİ EROZYONA UĞRADIKÇA GAZETECİLİK GÜÇSÜZLEŞİYOR

Dünya genelinde demokrasinin ‘erozyona uğradığı’ ve bunun gazeteciliği daha da güçsüzleştirdiği vurgulanan RSF analizinde, demokrasilerdeki düşüşün bugüne dek olmadığı kadar fazla olduğuna dikkat çekildi.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Fransa başta olmak üzere seçimlerin yapıldığı birçok ülkede medyaya yönelik ‘yalancı’ suçlamalarının ve anti-propagandanın geldiği noktaya değinilen analizde, Brexit referandumu sırasında Britanya’daki propagandalara yer verildi. Almanya’nın geçtiğimiz yıl çıkarılan bir yasaya işaret edilen analizde, bu yasanın Federal Haber Alma Servisi (BND)’nin ‘gazetecilere istisna tanımadan’ toplu takip ve dinleme yapmaya müsade ettiği eleştirildi.

BİRÇOK BATI ÜLKESİNDE GERİLEME

RSF tarafından bu analizle paralel olarak yayınlanan Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’ne göre ABD ve İngiltere 2 sıra düşerek 43’üncü ve 40’ıncı sıralara gerilerken, Şili de 33’üncü sıraya düştü. Yeni Zelanda’nın ise bir yılda 8 sıra gerileyerek 13’üncü olduğu görülüyor.

RSF endeksinde basın özgürlüğünün en geniş olduğu ilk sırada Norveç gelirken, İtalya, tam 25 sıra gerileyerek 52’inci olabildi. Benzer şekilde 17 sıra gerileyen Orta Amerika ülkesi Nikaragua ise 92’nci sırada geldi.

TÜRKİYE 12 YILDA 57 SIRA GERİLEDİ

Türkiye’de özellikle 15 Temmuz darbe girişiminin ardından bağımsız gazetecilere ve medyaya yönelik baskıların bugüne dek hiç görülmemiş bir seviyeye çıktığının kaydedilirken, halen yüzün üzerinde gazetecinin cezaevinde olduğu hatırlatıldı. RSF, 150’ye yakın basın kuruluşunun kapatılması ve yüzlerce gazetecinin basın kartının iptal edildiğine dikkat çekti.

Türkiye’de medyada çok sesliliğin önemli oranda yok edildiği tespitini yapan RSF, bağımsız gazetecilerin ve medya kuruluşlarının korku içinde çalışmaya çabaladığı vurgulandı. RSF, Türkiye’nin son 12 yılda tam 57 sıra gerilediği gerçeğine işaret edildi.