Türkiye’de 7 ayda en az 1.103 iş cinayeti

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG), Türkiye’de Temmuz ayı içerisinde en az 195 işçinin iş cinayetlerinin kurbanı olduğunu açıkladı. 

İSİG’in yayınladığı rapora göre 2018 yılının ilk yedi ayında en az 1.103 işçi hayatını kaybederken, Temmuz ayındaki iş cinayetleri 195 olarak kayda geçti. 

Rapora göre bu bilançonun yüzde 86’sını ulusal ve yerel basından, yüzde 14’ünü ise işçilerin mesai arkadaşları, aileleri, iş güvenliği uzmanları, işyeri hekimleri ve sendikalardan elde edildi. 

Meslek hastalığı nedeniyle 4 iş cinayetinin yaşandığına yer verilen raporda,  “Oysa ILO ve WHO verilerine göre 1 ‘iş kazası sonucu ölüm’ karşılığında yaklaşık 6 ‘meslek hastalığı sonucu ölüm’ olmaktadır” diye belirtildi. 

Temmuz’da hayatını kaybeden 195 emekçinin 156’sının ücretli (işçi ve memur), 39’unun kendi nam ve hesabına çalışanlardan (çiftçi ve esnaf) oluştuğu kaydedildi. Bilançonun detaylarına bakıldığında, Temmuz’daki iş cinayetlerine kurban gidenlerinin 8’inin kadın, 187’sinin erkek olduğu belirtildi. Bunlar arasında 3’ü 14 yaş altı olmak üzere 7 çocuk işçi de var. Çocuk işçi cinayetlerinin tarım, gıda ve inşaat işkollarında gerçekleştiğine dikkat çekildi. 

Aynı raporda 16 mülteci/göçmen işçinin hayatını kaybettiği belirtilirken, bu işçilerin 11’inin Suriyeli, 3’ünün Afgan, 1’inin Iraklı ve 1’inin de Pakistanlı olduğu bilgisi verildi. 
 
Raporda, “Her ay bu nedenler sıralama değiştirerek ilk üç sırada yer alıyor. Bu ay elektrik çarpması nedenli iş cinayetlerinde artış gözüküyor” denildi. 

Temmuz ayında en çok iş cinayetinin yaşandığı iller şöyle sıralandı: İstanbul, Antalya, Kocaeli, Adana, Ankara, Denizli, Aydın, Düzce, Mersin, Samsun, Şanlıurfa ve Tekirdağ şeklinde sıralandı. 

Rapora göre ölen işçilerin sadece 4’ü sendikalı iken, 191’i sendikasız olarak çalışmak zorunda kalanlardan oluşuyor.